miraç, kelime olarak "yükselme" anlamına gelir. recep ayının 26. günü peygamber efendimiz hz. muhammed(sav)ın göğe yükselerek allah'ın huzuruna kabul edilmesi miraç gecesi olarak anılmaktadır.
devamını gör...
(bkz: bid’at)
devamını gör...
hayırlara vesile olsun, mübarek olsun.
devamını gör...
yeryüzünde incinen peygamberine gökyüzünden kapılar açan, ona, başka hiçbir insana nasib olmayan ilahi ikramları ve büyük müjdeleri sunan yüce rabbimize sonsuz şükürler olsun.

kubbelerin altında toplanıp, saf tuttuğumuz, sadece omuzlarımızın değil, kalplerimizin de birbirine değdiği bu mübarek gecede allah günahlarımızı affetsin, kalplerimizi yumuşatıp birbirine yakın kılsın hepimizi aynı rahmet, iyilik ve güzellik altında buluştursun, miraç gecemiz kutlu olsun.
devamını gör...
bugün miraç kandili. hayırlı kandiller.
devamını gör...
miraç, kelime manasıyla "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" anlamlarına gelmektedir. sözlükte "yukarı çıkmak, yükselmek" anlamındaki
-urûc- kökünden türemiş bir ism-i âlet olan -mi'râc- kelimesi "yukarı çıkma vasıtası, merdiven" demektir. islam aleminde "allah'a yükseliş ve arınma" olarak kabul edilir.

isrâ, gece yolculuğu ve gece yürüyüşü anlamlarına gelir.

isra ve miraç mucizesi islam dininin mekke'deki 11.yılında, recep ayının 27.gecesi hicretten 1,5 yıl önce gece vakti meydana gelmiştir.
peygamberimiz (sav) 621 yılında allahın emriyle gece vakti mescid-i haram'dan (mekke'den) mescid-i aksâ'ya (kudüs'e) götürülmüştür.

kuran'ı kerim'de bu olay ayetle de sabitlenmiştir;
"bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu mescid-i harâm'dan çevresini mübarek kıldığımız mescid-i aksâ'ya götüren allah eksikliklerden münezzehtir. o, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir."
(isra suresi - 1)

peygamberimiz (sav) "hüzün yılı" olarak bilinen o yılda hem ilk eşi hz.hatice annemizi, hem de sevgili amcası ebû talib'i kaybetmiştir. bu hadise allah tarafından peygamberimize bir ferahlık için vukû bulmuştur.

peygamberimize bu mübarek gecede 3 tane hediye verilmiştir;
1) 5 vakit namazın farz kılınması
2) bakara suresinin son 2 ayeti
3) ümmetinden şirke düşmeyen herkesin cennete girebileceği

"rasûlullah (sav)' e miraçta üç şey verildi: beş vakit namaz, bakara suresinin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi..."
( müslim, îman, 279)

bu geceyi güzel ihya edebilmenin bir kaç yolu:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

ve yarın için:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

miraç; sufli alemden ulvi aleme yükselmektir. özündekine ermektir. özündekine ermek için nefsinden erimektir. ölmeden önce ölmektir. cümle varlığından geçmektir. hakkın varlığını her zerrede görmektir. aşk tüplerini takıp deryayı muhammediyeye dalıp insanı kâmil velayetinde abdullah olarak yeryüzüne dönmektir....

bu mübarek gecenin bütün müslüman alemine, ülkemize ve diğer zor durumda olan ülkelere, müslüman kardeşlerimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. bu gece dualarımızdan ülkemizin selameti, iç - dış savaş ve düşmanlardan uzak olması, bütün mazlum, işgal ve zulüm altında olan gerek müslüman gerek gayri müslim toprakların kurtuluşunu eksik etmeyelim.

miraç kandilimiz mübarek olsun. *
devamını gör...
allah’ın ayı olarak bilinen recep ayı’nın 27. gecesine isâbet eden kandil gecesidir ve hz.peygamberimiz’in (allah’ın salât ve selâmı o’nun ve âilesinin üzerine olsun) isrâ sûresi’nin 1. ve necm sûresi’nin 7, 8 ve 9. âyetleri ile gerçekleştiği hususunda şüpheye yer bırakmayan isrâ ve mi'râc yolculuğu vukû bulmuş olup, islâm tarihçilerinin kitaplarına göre bu olay hicretten 1 yıl önce, yâni 621 yılında meydana gelmiştir.

‘‘bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu mescid-i harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız mescid-i aksâ’ya götüren allah eksikliklerden münezzehtir. o, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.’’ anlamına gelen isrâ sûresi’nin 1. âyetinde isrâ hadisesi anlatılmıştır. mi’râc olayı ise hz.peygamber’in semâya yükselmesi olayıdır. peygamber efendimiz’e isrâ ve mi’râc mucizesi ile üç önemli müjde verilmiştir: bunlardan birincisi, günde beş vakit kılınan namaz, ikincisi bakara sûresi’nin son iki âyeti ki allah, bu âyetlerle bize nasıl bir duâ ve yakarış içinde o’na yönelmemiz gerektiğini bildirir ve üçüncüsü ise allah’a ortak koşmadıktan sonra imânını ölüme dek muhafaza eden inananların hata ve kusurlarından ders alıp samimi pişmanlık hisleriyle her dâim tövbe ve istiğfar etmek suretiyle cennete gidecekleri müjdesidir.

elbette, olayın meydana gelmesi akabinde isrâ ve mi’râc, geçmişten günümüze kadar islâm bilginleri ve inkârcılar tarafından hep tartışılagelmiştir. isrâ ve mi’râc’ın aslında bir masal olduğunu, böyle bir olayın gerçekleşme imkân ve ihtimâlinin akıl ve mantık kâidelerine göre muhâl olduğunu ileri süren inkârcı ve inançsız tâife, olayı romantik bir mitolojik hikâye tadında okumuşlar; inananlar ise mi’râc’ı farklı yorumlara tâbi tutarak anlamaya çalışmışlardır.

inananların kimisi, mi’râc hâdisesinin tamamen bedenen ve rûhen birlikte gerçekleştiğini iddia ederken bir kısmı ise bu olayın bedenen olmayıp sadece rûhen bir seyahatten ibâret olduğunu vurgulamıştır. bâzısı mi’râc’ın bir, bâzısı iki ve hatta üç seyahatten oluştuğunu dile getirmiş, birinci seyahatin mescid-i harâm’dan mescid-i aksâ’ya (isrâ), ikinci seyahâtin cebrâil (aleyhisselâm)’in refâkatinde semâya ve üçüncü seyahatin ise cebrâil meleği olmadan allah’ın huzuruna olduğu yönünde farklı anlayışlar ortaya çıkmıştır. yine, mucizevî bir olay niteliğindeki mi’râc sırasında peygamberimiz’in allah’ı perdesiz şekilde, doğrudan doğruya gördüğü, o’na (celle celâlühû), necm sûresi’nin 9. âyetinde; ‘‘öyle ki, iki yay kadar hatta daha yakın oldu’’ şeklinde belirtildiği üzere yaklaştığını anlayanlar olduğu gibi, bu yorumun allah’ı tecessüm algısıyla değerlendirmek, mekân ve mesâfe fikirleriyle düşünmek anlamına geleceğinden hatalı olduğunu, âyetin zahirî mânâsıyla değerlendirilemeyeceğini, bunun peygamber’in mânevî makam ve mertebesinin artması, allah’ın duâsını kabul etmesi ve çeşitli nimetlere mazhar olması şeklinde anlaşılması gerektiğini söyleyenler de olmuştur.

halk tâbiriyle ‘‘kısa kes de aydın havası olsun efendi! sen ne düşünüyorsun?’’ denirse, derim ki; isrâ ve mi’râc, mucizevî bir olaydır ve kesinlikle gerçekleşmiştir. gerçekleştiğine dair en ufak bir şüphem yoktur. bu konuda ‘‘isrâ ve mi’râc olayı gerçekleşti mi gerçekleşmedi mi’’ şeklinde inanan bir insanın şüpheye düşmesi onu küfre sokar. zirâ âyetle sâbit olan bir olaydır. öte yandan peygamberimiz’den sahih rivâyetlerle gelen hadisler de mi’râcı anlatmaktadır. bununla birlikte, mi’râcın nasıl gerçekleştiği konusuna ilişkin inananların farklı yorum ve düşünceler içinde olması imânı zedeleyen bir durum değildir. meselâ, mi’râc’ın bedenen mi rûhen mi olduğu, peygamber’in allah’ı dolaysız şekilde görüp görmediği konularında inananların farklı düşünceler içinde bulunmalarının imâna müteallik olmadığını ve imânı etkilemediğini düşünüyorum. mi’râc olayını akla uygun bulmayıp reddedenler, allah’ın âyetine ve hz.peygamber’in sözlerine itibâr etmeyip fikrimce bu kez kendi akıllarını ilâhlaştırıyorlar. halbuki, akıl hata eder ve kısıtlı bir görüş yeteneğine sahiptir. yakın geçmişte, bugünün teknolojik gelişmişliği ve iletişim endüstrisi bize hayâl âleminin mahsulü gibi görünürdü. ancak bugün, örneğin fisyon ve füzyon reaksiyonları konuşulabiliyor, ölçülebiliyor, bunlarla ilgili bilimsel yayınlar yapılabiliyor, ıı. dünya savaşı sırasında yapılan philadelphia deneyi ile ışınlanmanın artık olası bir teknolojik imkân mesâbesinde olduğu ortaya çıkıyor. öyle ise ilmi, geçmiş ve geleceği kuşatmış sonsuz ilim sahibi yaratıcı’nın kulu ve resûlü için lûtfettiği isrâ ve mi’râc olayını, zamâne insanlarının bilgi ve mantığıyla bağdaşmıyor diye neden reddedelim?

peygamberlerin mucizeleri, insanlığın ilim ve teknikte gelebilecekleri son zirve noktalardır. bu mucizeler, bilime kendini yenileyebilmesi adına bir ufuk, bir ilhâm kazandırması icâb eder. ‘‘bilime göre böyle bir olay müphem ve belirsizdir. dolayısıyla bu olayın bir gerçekliği yoktur.’’ yaklaşımı ile inkâr ve inançsızlık tavrı, ebedî bir mutluluğu insana kaybettirir. inananların ise bilim ve teknolojideki gelişmeleri, mantıklı birtakım argümanları önceleyerek, isrâ ve mi’râc olayını doğrulayıp kabul etmeleri de yanlıştır. zirâ, imân şuuru, vahye konu inanılacak şeyin akla-mantığa uygun olup olmadığını irdelemez. böyle yaparsa, şüpheciliğine ‘‘acaba?’’ sorusu ile başlayacaktır. bu soru ile işe başlayanın imânı olmaz. ama, zâten inanıyor ve fakat; ‘‘nasıl oldu?’’ sorusu ile hikmet arayıcılığının peşine düşüyorsa, doğru olan budur. nitekim, elmalılı muhammed hamdi yazır, konuya dâir yaptığı; ‘‘mi‘racın bedenen meydana geldiğini temellendirme sırasında kelâmcılar konunun daha çok allah’ın irade ve kudreti dahilinde oluşuna ağırlık vermiştir. bu çerçevede yapılan yorumlar meseleyi insan aklının anlayabileceği bir seviyeye indirgemeye dayanmaktadır. ancak mu’cize anlamında ilâhî âyetlerden olan bu hadiseyi tamamen aklî çerçeveye sokmak kolay değildir.’’ tespiti önemlidir. vahiy ile sâbit olan konulara karşı ‘‘aklıma yatanı kabul ederim, uygun düşmeyeni reddederim’’ metodu, şâyet tüm âyetlerin akla uygunluğu ile neticelense bile bu bakış sahibine imânı kazandırmaz. zira, imân ancak gayba, yâni bilinmeyene, öngörülemeyene, ölçülemeyene, sınırlandırılmayanadır. inanç konusunun gayb olmaktan çıkması hâlinde imân, tabiatıyla gereksiz ve fonksiyonsuz kalacaktır.

uzun yazımı okuma zahmetine tahammülle katlanan müslüman sözlük yazarları ve takipçilerim başta olmak üzere inananların mi’râc kandillerini tebrik ediyor, her namazda bir mi’râc neş’esi ve zevkini yaşamayı tüm mü’minler için diliyorum.
devamını gör...
kandil geceleri....

mevlit kandili, mirac kandili, regaip kandili.

bunların hiç birisi kuran ı kerimde geçmez.
kuranı kerimde kandil gecesi diye, kutsal bir gece tanımı yoktur.
kandil geceleri eski din adamlarının, sünnet adı altında uydurmalarıdır.

kuran ı kerimde geçen tek bir tane kutsal gece vardır.
o kutsal gece kadir gecesidir.
allah, kadir gecesiyle ilgili sure bile indirmiştir.

rahman ve rahim olan allah'ın adıyla

1. şüphesiz, biz onu (kur'an'ı) kadir gecesinde indirdik.

2. kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!

3. kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4. melekler ve ruh (cebrail) o gecede, rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.

5. o gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

siz yinede allah rızası için her gece ibadet edebilirsiniz, dua edebilirsiniz.
bu miraç gecesinde de ; allahı, hz muhammedi ve miraç mucizesini anarak dua ve ibadet edebilirsiniz.

fakat bu geceye kutsallık yakıştırmak abestir.
allahın kutsal demediği hiç bir şey kutsal değildir.

duhân suresi 3 üncü ayet,

biz onu kutlu,mübarek bir gecede indirdik. gerçekten biz uyarıcılarız.

allah bir şeye ; kutlu, mübarek kutsal demiyorsa, o şey kutsal değildir.
devamını gör...
hepinizin miraç kandilini kutlarım. günahlardan arınma vakti.
devamını gör...
bir insan gökyüzüne nasıl yükseliyor onu anlamadım ben.
devamını gör...
bu akşam okununca çok iyi hissettiren ayet
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
arap mitolojisi öğretilerindendir. neyse ki ülkemiz laikte fazla konusu açılmıyor.
devamını gör...
islam'da vardır yoktur bilmiyorum ama allah'ı anmanın nesi kötü?
anmak isteyen anar, ibadetini yapar, istemeyen başka şeyle ilgilenir.
neden rahatsız ediyor?
devamını gör...
ailecene ibadet ettiğimiz mübarek gece.
ben böyle geceleri seviyorum.
muhakkak ikramlık bir şey alıyorum.
önce namaz, sonra dua en sonra da tatlı çay.
tüm islam alemi için hayırlar vesile olsun.
devamını gör...
iki gözümün nuru namazı bize hediye eden allah'a daha çok şükrettiğim ve kendimi daha güvende hissettiğim gece.
allah'ım. dertlilere deva, hastalara şifa, borçlulara edalar nasip eyle. bizde olan güzelliklerin daha fazlasını olmayan mümin kardeşlerimize de nasip eyle.
dualarınızda benden de bahsetmeyi unutmayınız efendim.kandilimiz mübarek olsun.
devamını gör...
ben anlamadım gitti.
benim bir ağabeyim var.
kendisi namaz falan işlerinde.

ulan sürekli bunun whatsapp durumunda bir kandil mesajı var.
şimdi de bu.

bir de aile grubuna atıyor deli ediyor beni.

pek inandırıcılığı olmayan inanış.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
hayırlı kandiller *.
devamını gör...
tüm inanlara mübarek olsun.
allah'ın bize verdiği her an mübarek ama olsun ya varsın, bazıları bazı günleri ibadet ve inanç hatırlatması için önersin.
ayrıca inanan herkese hayırlı cumalar.
cumanın hayrından istifade edenilmek dileğiyle.
kalın selametle.
devamını gör...
mübarek olsun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"miraç kandili" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim