erzurum ve sivas kongreleri sonrası mustafa kemal paşa’nın temelini oluşturduğu ve yine mustafa kemal paşa’nın politik hamleleri ile osmanlı meclis-i mebusan’ın da 28 ocak 1920 tarihinde kabul edilen ‘’ulusal ant’’ metnidir. mustafa kemal paşa tbmm’de yaptığı bir konuşmada misak-ı milli’nin sınırlarını belirlerken selanik’ten kerkük’e uzanan ve türk kimliği haricinde çerkes, kürt, laz gibi islam olan diğer etnik unsurlara da vurgu yapmıştır. asıl olarak bu sınırlar atatürk’ün ve milli mücadele kadrosunun nihai hedefidir.

misak-ı milli haritası
ulusal ant maddeleri;

birinci madde: osmanlı devleti'nin özellikle arap çoğunluğun yaşadığı ve 30 ekim 1918 tarihli mütarekenin kabulünde düşman orduları işgali altında kalan kısımlarının geleceğinin, halkının serbestçe beyân edecekleri oylara uygun olarak tayin edilmesi gerekir.
sözü edilen mütareke hattının içinde ve dışında din, ırk ve ülkü birliği bakımlarından birbirlerine bağlı olan, karşılıklı saygı ve fedakârlık duyguları besleyen, ırk ve toplum ilişkileri ile çevrelerinin şartlarına saygı gösteren osmanlı-islam çoğunluğunun yerleşmiş bulunduğu kesimlerin tamamı, ister bir eylem ve ister bir hükümle olsun birbirlerinden ayrılamayacak bir bütündür.

ikinci madde: halkı özgürlüğe kavuşunca oylarıyla anavatana katılmış olan üç sancak (kars, ardahan ve batum) için gerektiğinde yeniden halkın serbest oylarına müracaatı kabul ederiz.

üçüncü madde: batı trakya'nın türkiye ile yapılacak barışa kadar ertelenen hukukî durumunun belirlenmesi işi de, halkının özgürce beyân edeceği oylara uygun şekilde yerine getirilmelidir.

dördüncü madde: islam hilâfeti ile saltanatın merkezi ve osmanlı hükümetinin başkenti olan istanbul şehri ile marmara denizi'nin güvenliği her türlü saldırıya karşı dokunulmaz olmalıdır.
bu esas mahfuz kalmak şartıyla akdeniz ve karadeniz boğazları'nın dünya ticaretine ve ulaşımına açılması konusunda, bizimle birlikte diğer bütün ilgili devletlerin müteffiken verecekleri karar geçerlidir.

beşinci madde: itilâf devletleri ile düşmanları ve bazı ortakları arasında yapılan antlaşmaların esasları çerçevesinde, azınlıkların hakları komşu memleketlerdeki müslüman ahalinin de aynı haklardan istifade etmeleri ümidi içerisinde tarafımızca benimsenip güvence altına alınacaktır.

altıncı madde: millî ve iktisadî gelişmemizin imkânlarını elde etmek ve işlerin daha çağdaş ve muntazam bir yönetim ile yürütmesini başarabilmek için, her devlet gibi bizim de gelişmemizin şartlarının sağlanmasında tam bir özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşmamız, varlığımızın ve geleceğimizin ana ilkesidir.
bu sebeple siyasî, adlî, malî ve benzeri alanlarda gelişmemizi önleyici sınırlamalara (kapitülasyonlara) karşıyız. belirlenecek borçlarımızın ödeme şartları da bu ilkelerle çelişmeyecektir. 28 ocak 1336 (1920)
devamını gör...
misak-ı milli; ulusal sınırlarımızdır, türk'ün milli yeminidir ve osmanlı mebusan meclisi'nin 1920'de aldığı kararla onaylanmıştır. arapça bir tamlama olan misak-ı milli'nin günümüz türkçesi'ndeki karşılığı ulusal anttır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel türk'ün milli yemini, atatürk'ün emaneti misak-ı milli sınırları
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
mevcut türkiye cumhuriyeti sınırları değildir. son osmanlı mebusan meclisi ve birinci meclisten geçmiş bir yemindir. sadece bu bilgi ile birlikte mevcut topraklarımızı düşününce tertemiz bir milli mücadelenin ne hale geldiği görülebilir.
devamını gör...
mondros mütarekesi imzalandığı anda türk askeri hakimiyetinde olan bölgeleri bila kayd ü şart tabii hududu sayarken müslümanların çoğunlukta bulunduğu yerlerde de halk oylaması ile en küçük kabul edilebilir sınırları belirlemiş yemindir. şöyle diyelim rauf orbay mondrosu imzalarken trakya'da varna'dan selanik'e kuzeyde batum güneyde musul kerkük ve halk oylaması ile 1. dünya savaşı öncesinde toprağımız olan her yeri kapsar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"misak-ı milli" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim