çok zor sıkı takip gerektiriyor hele bir de iki taneyse
devamını gör...
iki çift muhabbet etseniz aslında çok zor değil...
devamını gör...
ek olarak gagası ve tırnakları uzadığında mutlaka veterinere götürüp kestirin. ayrıca suyuna bir kaç damla vitamin ekleyebilirsiniz, muhabbet kuşlarına özel vitaminler var. eğer kaşınıyorsa bir bit ilacı alın.
devamını gör...
zordur fakat o yavrucuğın bir kelimesi bile tüm zorluklara değer. hele pandemi döneminde biricik dostum olan “kamuş”um, tüm zorlukları atlatmamı sağladı.
kuşun bakımından bahsedecek olursam:
* ben hiçbir zaman kuşumu kafesinde bırakmadım. kafesinin yanına amaç dalından oyun yeri hazırladım burada hem kendini özgür hissetti hem de o kadar sevindi ki konuşmaya bile başladı.
*kafesine ayna koymadım ki bizimle iletişimi kesintiye uğramasın ilgi alnı tel bir yerde olmasın.
* suyunu her gün değiştirdim ve arada suyuna elma sirkesi damllatırım
* kafesinde sindirimini kolaylaştırması icin kuş kumu var.
* banyoluğu var. havalar iyi olduğunda yanına koyuyorum, dilediğinde girip duş alıyor ki buna bayılıyor.
*en önemlisi de sevgi sürekli onunla ilgileniyorum konuşuyorum. o artık evinizin bir üyesi bizi cok seviyor biz de onu.

tanıştırayım kamuş
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
çocukluğumdan beri muhabbet kuşu hep vardır. bir kaç sene önce seviye atlayıp sultan papağanı aldım. ikisinin de bakımı hemen hemen aynıdır, ama çok geçmeden iş yerime bir kaçak muhabbet kuşu geldi ve sahiplendim. ikisi birbirine alışamadığı için ayrı kafeslerde ve ayrı zamanlarda dışarı çıkarıyorum. bakımları için uzun bir doğaçlama tavsiye bırakıyorum.

yağlı, şekerli, tuzlu, hamurumsu yiyecekler kesinlikle vermeyin.
çok fazla yeşillik yedirmeyin.
elinize alıp bebe şampuanı ile yıkamayın. küçük bir kaptaki az suda kendisi yıkanabilir.
çok tüy dökme ve kaşınmada suya katılan ilacını hazır edin ama sakın bir damlayı geçmesin ve bir günden fazla kalmasın.
onunla iletişim kurarken veya onun olduğu ortamda yüksek sesle konuşmayın, bağırmayın, gürültü yapmayın, balon patlatmayın.
üzerine bez, tül, havlu gibi şeyler atmayın.
uzuyor diye tırnaklarını , gagasını ve alışsın kanatlarını, kuyruğunu kesmeyin kestirmeyin.
ayaklarına, boynuna dolanacak ip ve lastik gibi şeylerle oynatmayın.
gürültü yapıyor diye kafesin üstünü örtmeyin.
sürekli balkonda bekletmeyin, ceyranda bırakmayın.
özellikle ishal (bildiğiniz su) olduğunu görürseniz endişelenin: herhangi bir yem ve yiyecek yedirmeyin, sadece katkısız haşlanmış yumurta sarısı veya haşlanmış patates yedirin. ilacı varsa suyuna ekleyin ve bir iki yudum içmesini sağlayın. baktınız olmuyor hemen bir kanatlı hayvanlarla ilgilenen veterine götürün.
veteriner demişken, olduğunuz muhitte size yakın bir kanatlı hayvanlarla ilgilenen bir veterineri önceden edinin. petshoplar ezbercidir, hastalıkları bilemezler.
konuşsun, elime koluma gelsin hevesiyle almayın.
küfür ve argo sözcükler öğretmeyin.
avakado yedirmeyin.
çoğu evde bulunan sarmaşık tarzı bitkiden sizde de varsa uzak tutun. hangi bitkinin zararlı olduğunu öğrenin.
kafes kapısı mandallı olmalı ve kafes dışında olduğu zaman unutmayın.
dolap, raf gibi yerlerde boşluk olmamasına dikkat edin.
çok eşyalı odalarda salmayın.
kafes tellerinin aralığı çok açık olmamalı.
kafesin altında ızgara olmalı ki aşağı indiğinde kakasıyla temas etmesin.
en önemlisi bunlar evcil hayvanlardır, bizlere muhtaçtırlar. dışarıda yaşar bunlar diyerek kuşu doğaya salmayın, kaçırmayın. uçuş menzilleri vahşi doğadaki akrabalarına nazaran çok kısadır, hemen düşerler veya kargalara, martılara, kedilere yem olurlar.
sevin işte.
aklıma başka başka şeyler gelirse edit yaparım zaten.
devamını gör...
kafese hapsetmeyiniz. onun yuvası kafes değil eviniz olmalı. gönlünce uçabilmeli. muhabbet kuşunuz size alışsın istiyorsanız çift almayınız. mutlaka onunla konuşunuz ve ilgileniniz. kafesine ayna takmayınız. toz şeker severler, kendinize alıştırmak için kullanabilirsiniz. kafesinde mutlaka gaga taşı bulunmalıdır. suyu düzenli olarak değiştirilmeli, takviye olarak onlar için üretilen vitaminlerden kullanılmalıdır. vitamin birkaç damla olmak suretiyle suya karıştırılmalıdır. kuşun en fazla iki gün o suyu içmesine izin verilmelidir. vitamin kullanıldığı dönemlerde su değişimlerinde iki değişimde bir vitamin eklenmelidir. kuşunuzu yıkayacaksanız şayet önce kanadını ıslatarak başlayınız, bu onun yıkama esnasında kendine zarar vermesini önleyecektir. özel şampuanlar kullanılabileceği gibi evde bulunan herhangi bir şampuan da kullanılabilir. kurutma önemlidir. kurutma makinesiyle kuşa zarar vermeyecek bir uzaklıkta tutarak kurutma işlemi gerçekleştirilebilir. ilk ıslaklık bir havluyla alınmalıdır. kendi tırnağını kendisi kısaltabilmektedir. tüylerini değiştirme döneminde diken gibi çıkan tüyler sonradan açılır. o dikensi görüntü normaldir.
devamını gör...
kolay sanılır ama bence bakımı en zor evcil hayvanıdır. evcil sayılabilecek tüm hayvanları besledim ama muhabbet kuşları aşırı kırılgan ve meraklı. kendisine ne yarar ne yaramaz bilemiyor, her şeyi kemirmeye ve camlara falan bodoslama uçmaya çalışıyor.
devamını gör...
muhabbet kuşu bakmak zordur. çünkü kendisi her ne kadar çok yaygın olsa da egzotik ve papağangiller familyasından küçük boyutlu sürü kuşudur. bunun anlamı a'dan z'ye bakımı bir kediden bir köpekten daha zordur demektir. küçük olmaları aşırı hassas olmalarına neden oluyor.

bu minikler sürü kuşudur ve en az bir çift beslenmesi daha uygundur. erkekler 6 aydan sonra erişkin olur ve o sizin şirinlik sandığınız şey cinsellik isteğidir. dişiler ise 1 yaşından sonra erişkin olur ve kızgınlık yumurtası atmaya başlar artık.

forumlarda bir soruna çare ararken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. size tavsiye veren kişiler üretim yapan kişilerse tavsiyeler de bu yönde oluyor hep. faydalıymış diye yalnız yaşayan kuşa 3 günde bir yumurta maması yaparsanız o kuş seks diye aranmaya başlayan bir kuş olur fazla protein yüklemesinden.

kafeslerin tabanı ızgaralı ve geniş olmalıdır. maksimum 4 günde bir temizlenmelidir. siz b.kunuzun üstünde yaşamıyorsanız kuşa da bunu reva görmeyin.

suluk konusu hassas bir konudur. baş düşmanınız nem ve sulukta nemden bol bir şey yok. sporlar ve mantarlar bu nemli ortamda çabuk ürer. bu yüzden her gün suyu değiştirmelisiniz. bunun atlanılacak ertelenilecek bir noktası yok maalesef. suyu değiştirirken de suluğu temizlemelisiniz güzelce. suluklarda yapılan bir yanlış da klorlu şebeke suyunu direkt vermek, klorlu şebeke suyuna vitamin katmaktır. klor o vitamini yok eder. zaten kendi içme suyunuzdan kullanmalısınız.

beslenme konusu çok geniş bir konu. çeşitli beslemek güzeldir. fakat yalnız yaşayan bir kuşa da aşırı karbonhidrat, protein yüklemesi yapmayın. tavsiyeleri kimsden aldığınıza dikkat edin. her kuşun yaşam biçimine göre diyeti değişir. akşama kadar kafeste takılmayı seven kuşa buğday filizi, yumurta maması, vitamin dayarsanız o kuş obez olur uçamaz bir noktadan sonra. hareketli bir kuş ise haftada bir yapmanız yeterli yumurta maması, buğday çimi gibi şeyleri.

kuş kumu mutlaka bulunmalı kafeste. kuşlarda mideden sonra öğütmek için taşlık diye bir organ olur. kum olmazsa bir noktadan sonra sindirim problemi yaşama ihtimali çok çok artar.

kuşunuz mevsim değişiklerinde ve yavruluk ve gençlik tüyünü atarken halsiz olacaktır. bu süreci çabuk atlatabilmek için b vitamini kompleksi verebilirsiniz. genel kanı hep b vitamini vermek olsada aslında işe yarayan formül b vitamini ve tüy oluşumu için gereken aminoasitlerdir. bu yüzden b vitamini kompleksi deriz.

özellikle yaşlanan kuşlarda eski tüyünü atamama ve buna bağlı olarak yeni tüy çıkaramama sorunu olabilmektedir. böyle bir kuş atılamayan tüy dibindeki kanamalar yüzünden enfeksiyon kapabilir. bu yüzden tüy tımarı nedir araştırıp öğrenin.
devamını gör...
+veterinerin önerdiği, verdiği vitaminlerden kullanabilirsiniz
+kafesin tabanını kontrol edip ishalliğine dikkat edilmeli çünkü ishal olduğunu farkedemezseniz kısa sürede ölüyorlar
+iki pencere arası, kapı pencere arası, balkon ve oda kapısı arasında kuşlarınızı tutmayın rüzgar esintisinden etkilenip ölüyorlar
+suyunu 2 güne bir değiştirin ve suluğun iç kısımlarını peçete ile silip tekrar durulayın çünkü sudan dolayı yosunlaşma bakteri tabanı oluşuyor peçetedeki sarı, kahverengi, yeşil lekelerden bunu anlayabilirsiniz
+veterinere danışarak aralıklı vakitlerde ve küçücük porsiyonlarda
-ceviz
-marul
-yeşil sebze sapları
-soğukluk otu
-mandalina
-havuç
-salatalık
-kayısı
verebilirsiniz bunlar benim kuşlarımda herhangi bir kötü durum oluşturmadı fakat fazlası ishale neden olacağından mutlaka işin uzmanına sormalısınız
+sindirimi ve gaga sağlığı için, içinde kum ve deniz kabuklarının olduğu taşı kafeste bulundurmalısınız kuşlar bunu çok kullanıyor
+kuşları siz elinizde tutup yıkamamalısınız çünkü strese girip sizden uzaklaşabilirler sizden korkabilirler geniş bir kap ve pet şişeyle yada özel banyolarına su koyup kendi isteklerine göre banyo yapmalarını sağlayabilirsiniz ben bunun için sadece sıcak havaları tercih ediyorum kışın hastalanabilirler
+kuşların dikkatini abur cubur ambalajları çok çekiyor ve cips, gofret, kek bu tip yiyeceklere bayılıyorlar zararlı olduğu için kesinlikle yedirmemek gerekiyormuş bende bunu sonradan öğrendim
+evde eğer canlı çiçek bitki varsa yemesini engelleyin çünkü daha önce zehirlenip ölen minnoşları çok duydum çevremden
+eğer kuşunuz gün içinde 5, 6 saat dahi yanlız kalıyorsa ona bir eş almalısınız yanlzılık onu çok üzüp hasta edebiliyor çünkü çok sosyal canlılar
+eğer evde bir kedi var ise ve siz kuş sahiplenmek istiyorsanızda kuşunuzun canı her an tehlikede olabilir veterinerler kedili bir evde kuş beslenmenin tehlikeli olduğunu düşünüyorlar
+ve en önemlisi mental sağlığı ve kanat sağlığı için evin içinde bırakın istediği gibi özgürce gezsin (tabiki kapı, pencerelere dikkat ederek)
1 aylıkken aldığımız kuşumuz barış şu an 7 yaşında 7 yıldır ailemizin neşesi ve en tatlı parçası 7 yıla her ne kadar artık bir kuş arkadaşı olduğu için konuşmasada söylediği 20 kelime ve birçok komik, mutluluk dolu anı biriktirdik hepinizin minik dostlarına uzun ve sağlıklı ömürler diliyorumm
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
-kafes temizliği, suluk ve yemlik temizliği en az haftada bir kere yapılmalı.
- kafes altına gazete kağıdı koyulmamalı, bunun yerine beyaz kağıt veya poşet koyun. kuşlar kağıt yemeyi çok severler ve gazetedeki boyalar kuşlar için zehirdir ve erken ölüm sebeplerinden biridir.
- veteriner önermediği sürece, suluğuna vitamin damlası dışında bir şey koyulmamalı
- kafeste muhakkak kuş kumu olmalı. kuş kumu kuşların yediklerini sindirebilmesi için çok önemlidir. kuş kumu yemeyen kuşlar çok sık hastalanır, çok sık mide bağırsak sorunu yaşarlar ve erken ölüm sebeplerinden biridir.
- cereyanda bırakılmamalı
- meyve ve yeşillik dışında hiçbir şey verilmemeli. hayvanın doğada bulamayacağı şeyleri şu hayvanlara allah aşkına vermeyin, hayvanlara iyi gelmiyor onlar. örneğin ; peynir, cips, çubuk kraker, ekmek vs. vermeyin.
- hayvanı sırt üstü, yani ters biçimde çevirmeyin. kuşlar donup kalıp, şok oluyor ve bundan hiç hoşlanmıyorlar. fark ettiyseniz hareketsiz kalıyorlar. kendi zevkiniz için bu işkenceyi hayvanlara yapmayın.
- kafeste muhakkak gaga taşı olmalı, gagasını siz kesmeyin. kuş gaga taşıyla kendi gagasını törpüler.
- kızgınlaştırıcı, konuşturucu yem veya damla asla vermeyin
- ne olduğu belirsiz açık yem vermeyin, markalı yemlerden verin
- tırnak kesimi çok dikkatli yapılmalı. asla kökünden kesmeyin, tırnağının altından siniri geçiyor canını yakarsınız
- hayvanı sürekli kafese hapsetmeyin, uçmaya ihtiyacı var. uzun süreden beri uçmazsa kanatları felç olur hiç uçamaz.
- çok kaşınıyor diye bit spreyi sıkmayın. bırakın kaşınsın hayvancağız.
edit : daha önce başka bir sözlükte yazmıştım, buradakilerde faydalansın dedim.
devamını gör...
sabır isteyen iş... o da bende yok.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"muhabbet kuşu bakımı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim