#televizyon dizileri #final yapan diziler
dram / tarih / yerli
7 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

yayınlandığı yıllarda reyting rekorları kırmış tarih dizisi. kanuni sultan süleyman dönemini anlatır. o zamanlarda koyu bir hürrem taraftarıydım şu an mahidevran'a kaydım. bana kalırsa (bkz: muhteşem yüzyıl kösem)'in bundan daha büyük bir potansiyeli vardı ama onu beceremediler.
devamını gör...
bir döneme damgasını vuran, çoğunlukla ı. süleyman'ın (kanuni) harem hayatına odaklanan 4 sezonluk 139 bölümlük muhteşem türk dizisi. birçok kişinin tarihi anlattığını varsaydığından ötürü lince uğrayan dizi, muhteşem kadrosuyla ve prodüksiyonuyla osmanlı'nın yükseliş dönemini anlatan bir tarihi kurgu dizisidir. ayrıca yabancı ülkelere en çok satılmış dizilerden biri olup ispanyolca, rusça ve arapça dublajları dahi vardır. kimi bölümlerinde muhteşem yüzyıl firuze ve muhteşem yüzyıl prenses fortuna gibi uyuz karakterleriyle can sıksa da çizgisini bozmadan heyecanlı bir biçimde ilerler.


ben köleyim, sen bir prensessin, öyle mi? ha?
devamını gör...
hala hastası olduğum bir dizi varsa o da budur. ilk bölümleri diğer bölümlere nazaran daha sıkıcı olsa da izlettiriyor mu kesinlikle. hele o dönem heyecanla yanlış hatırlamıyorsam cuma ve pazartesi çıkan fragmanları beklerdim. müziklerini de utanmadan sıkılmadan hala dinliyorum. burada utanması gerekenler muhteşem yüzyıl ve muhteşem yüzyıl kösem’in tüm müziklerini hala paylaşmayan ekiptir. şaka bir yana benim nezdimde en güzel bölümleri 30 60’lar arasıdır senaryo ve entrika açısından. yoksa nurbanu, kösem kısımları da hiç fena değildir ama meral okay’ın kaleminin eksikliği, entrikanın dozunun fazla arttılıp entrikağğgh ya dönüşmesinden ötürü daha yavan kalmıştır.
devamını gör...
televizyonda yayınlandığı zamanlar izlemesem de youtube’da kesitlerine denk geldikçe izlediğim ve gerçekten bayıldığım türden entrikalarla dolu dizi.

hayatımdaki bazı insanların bana efsun *demesinin hikayesinin de bi kısmı diziyle bağlantılı olduğundan daha bi seviyorum diziyi ama o entrikaları ve saray hayatını izlerken nası eğlendiğimi anlatamam. **
devamını gör...
bütün bölümlerini izlemediğim ama youtube üzerinden videolarını izleye izleye neredeyse ezberlediğim canım dizi. mahidevranın her seferinde morarması, haticemin ana rahminden ben diyeyim viktoryen sen de edward dönemi romantik ve hastalıklı gotikliği, pargalı paşamızın öfkeli ve sakallı bir kaplan olması, hürremin(kızıl saçlarına yandığım sevgili rus cadısı) gün geçtikçe coşması ve güçlenmesi ve ne yazık ki şehzade mustafamın eline yüzüne bakılmayacak hatunlarla mütemadiyen halvet olmasıyla birlikte ağzım açık izliyorum hala. tabii arada diziye giren çıkan çok yetenekli oyuncuların da hakkını yememek lazım. ayrıca müzikleri hala efsanedir ve hala bir favorim olamadı, ne zaman dinlesem bir başkası favorim olup çıkıyor.
devamını gör...
yayınlandığı dönem izlememiştim, karantinada ilk kez izledim, tek olayı meryem uzerli’ymiş arkadaşlar. gerçekten dizi yağ gibi akıyorken meryem uzerli ayrıldıktan sonra x2 hızda bile ufunet bastı. vahide perçin’le asla bir derdim yok, çok iyi bir oyuncu ama hürrem karakterinin vahide hanımlı versiyonunun çilekli kremalı turp gibi bi tadı var. x2’yle musafa’nın boğdurulmasına kadar zor zekat sabrettim, sonra da izleyemedim. keşke cgi’yla falan meryem uzerli yerleştirilse o mustafa’nın boğdurulmasındaki entikalı kısımlara.
devamını gör...
meryem uzerli ayrıldıktan sonraki bölümleri izlememiştim. çünkü güzelliği bir yana kötü türkçesine rağmen çok güçlü bir aurası vardı bu kadının hakkaten. evet bazı oyuncular doğuştan böyle benim için çok kötü islerin içinde de yer alsalar izlettiriyorlar her şeye rağmen. halit ergenç'te böyle.

neyse diziyi halit ergenç'e haksızlık ettiğimi düşünerek bugün bitirdim ki; pek çok oyuncuya, haksızlık ettiğimi fark ettim. erkek oyuncular o denli başarılıyken sadece güzel oldukları için oyunculuk yapan bazı kadınlar bu diziye yapılmış en büyük haksızlık fikrimce. ki bazılarına güzel olmamalarına rağmen oyunculuk yaptırılıyor hala.

farkettimki, ille de psikoloji olacaksa, psikanaliz seansları yerine böyle güçlü edebi diyalogları olan; insanı korkuları ve hırslarıyla, günahları ve vicdanıyla yüzleşiren içinde insan olan dizileri özledim ben.

freud olmak kolay, kierkegaard, kafka olun da görelim.

bak diziyi izledim yine konuşmam değisti.
devamını gör...
o zamanlar en sevdiğim diziydi ama vizyonduz derler diye söylemeye utanırdım. müthiş bi kaos ve aşk hikayesi vardı. sonra tarih dizilerinin cılkı çıktı. şu anki dizilerde de eski kalite yok. nerde kavak yelleri, hayat bilgisi, muhteşem yüzyıl...
devamını gör...
2011-2014 yıllar arasında show tv ve star tv'de yayınlanan yönetmenliğini taylan biraderler (1-103), yağız alp akaydın (104-139), mert baykal (104-139), senaristliğini meral okay (1-56), yılmaz şahin'in (57-139) yaptığı dram ve tarih dizisidir.

başrollerinde,
halit ergenç
meryem uzerli
vahide perçin
nebahat çehre
okan yalabık
nur fettahoğlu
selma ergeç

10. osmanlı padişahı kanuni sultan süleyman (halit ergenç) ve kanuni sultan süleyman'ın hasekisi kanuni'ye dört şehzade ve bir sultan doğurmuş nikahlı karısı hürrem sultan'ın (meryem uzerli) etrafında dönen olayları, hayatlarını ve saray temaşasını, saray içindekilerin hırslarını, kavgalarını, aşklarını senaristin kendince kurguladığı biçimde konu alan bir dizi.

meral okay, diziyle ilgili bir kurgu olduğunu ve bu sebeple gerçekleri yansıtmak zorunda olmadığını söylemiş' tarihimizi karalıyorlar' diyenlere ya da bu dizinin osmanlı tarihini yanlış yansıttığını iddia edenlere kısa bir cevap vermiştir.

dizinin yapımcılığını timur savcı üstlenmiş tims stüdyolarında 4 sezon çekilmiş ve diziye çok başarılı oyuncuları dahil etmişlerdir. yazmak istedim ama elim o kadarına gitmedi çok fazlaca kişi dahil olmuş kadroya.

işin aslına bakılırsa ben birkaç bölümüne arkadaşlarımın evlerinde denk geldim onun dışında izlemedim. ama çok fazla izleyicisi vardı. beğeniyle takip ediliyordu. benim pek tarzım olmadığından ve son yıllarda pek türk yapımları izlemediğimden tercih etmedim.

neysem iyi seyirler...
devamını gör...
bir tek bölümünü bile izlemedim desem inanmazsınız. fragmanları dışında diziye aşinalığım hiç yok.
kimlerin oynadığını da haftasonu magazin programlarında gördüm.
halit ergenç benim için aliye dizisindeki sinir bozucu sinan karakteridir. aşamıyorum bunu. o diziyi yayınlandığı dönemde çok içselleştirerek izlemişim herhalde, halit ergenç'in olduğu hiçbir yapımı izleyemiyorum.
devamını gör...
bir türk televizyon dönem dizisidir. 2011 ve 2014 yılları arasında yayınlanmıştır. önce show tv de yayınlanıp sonra star tv ye geçmiştir. tam olarak 139 bölüm sürmüştür.

dizinin senaristliğini meral okay ve yılmaz şahin üstlenmiştir. yönetmeni ise taylan biraderler, yağız alp akaydın ve mert baykaldır.
başrol oyuncuları halit ergenç, meryem uzerli, vahide perçin, nebahat çehre, okan yalabık, nur fettahoğlu, selma ergeç gibi başarılı isimlerdir.

dizinin yapımcısı timur savcıdır.

dizi konu olarak bir osmanlı imparatorluğu padişahı olan kanuni sultan süleyman ve hürrem sultanın hayatını anlatır. dönemin savaşlar ve taht kavgaları seyirciye aktarılır.
dizi bir kurgu dizisidir ve gerçekleri yansıtma kaygısı yoktur. gerçekleri az şekilde yansıtıp kurgu üzerinden ilerlemiştir.

ben diziyi hem yayınlanırken hem sonrasında severek izledim ve çok sevmiştim. böyle tarihi dizilerinin türkiye'de öncüsü olmuş bir diziydi. muhteşem yüzyıl dizisinden sonra türkiye'de böyle diziler artarak yayınlanmaya başladı o bakımdan öncü bir dizidir. kanuni sultan süleyman karakteriyle halit ergenç çok büyük ses getirmişti ve döneme damgasını vurmuştu.

dizi sevildiği kadar olumsuz anlamda eleştirildi. hem tarihçiler tarafından hem çeşitli partiler tarafından bol bol eleştirildi. kanuni sultan süleyman'ın zevk ve sefa düşkünü gösterildiğini düşünüp bol bol şikayet ettiler. özellikle muhafazakar partiler sürekli rtüke şikayet ediyordu ve bol bol haberlere konuk oluyordu.
tarihçiler gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle topa tutuyorlardı. iyisiyle kötüsüyle dizi sevilerek izlenildi ve birçok hayran kitlesi elde etti. hem türkiye'de hem dünyada kendisine birçok seyirci buldu. bir sürü televizyon ödülü almaya hak kazandı.

ben yayınlandığı dönem diziye bayılmıştım ve son derece şaşırmıştım. hem kostümler, mekanlar hem oyuncular ve sahneler sebebiyle baya iyi gelmişti. özellikle dönemin başarılı şekilde yansıtılması bu dizinin sevilen özelliklerinden birisiydi. savaşlar, taht kavgaları ilgi çekiciydi. dizi çok eleştirildi ama bence tarih anlamında faydası çok fazla oldu. tarih dizilerden veya filmlerden öğrenilmez ama merak edilebilir. ben o dönem çok fazla merak edip araştırmıştım.


şehzade mustafa öldürüldüğünde oturup ağlamıştım yemin ederim. böyle bir anımdır.
devamını gör...
saraya yönelik, harem hayatını anlatan ve büyük ilgi gören bir dönem dizisi. özellikle de harem denilen mekan her zaman gizemli ve orayı anlatan hikayelere ilgi duyulmaktadır.
devamını gör...
tarihle çok çelişen dizi ancak bu eleştirinin muhattabı değil. bunun en önemli sebebi adamlar dizinin başında belirttiler hareme odaklanacaklarını, iddiaları her yönüyle vermek olsa yerden yere vurulabilirdi.
devamını gör...
şu günlerde x2 hızla ilerleterek izlediğim entrika dizisidir.
bitirdikten sonra belki daha detaylı bir şeyler yazarım ama geldiğim bölüm itibarıyla bu dizide beni en sinir eden şey şu oldu;
tüm krizler kapı dinlemeler, hiç tedbirsiz uluorta söylenen sırlar yüzünden çıkarken nasıl olur da bir kere olsun ders alınmaz? nasıl olur da bir kez olsun kapıyı bacayı sıkıcı örtmeden, sağda solda biri var mı diye kontrol edilmeden koca koca sırlar konuşulur?
vallahi aklımı çıldırıcam.

not: bir de bu ne bol bir zehirdir, canı sıkılan birinin yemeğine zehir katıp adam öldürüyor.
devamını gör...
"dünyanın bütün kadınları bir araya gelip haykırsa, benim fısıltımı bile bastıramazlar"


2011-2014 arasında, 4 sezon yayınlanan türk tv dizisi.
osmanlı imparatorluğu 10. padişah'ı kanunî sultan süleyman ve haseki hürrem sultan etrafında dönemin harem kültürü üzerine yoğunlaşarak osmanlı'nın yükseliş dönemini çoğunlukla kurgusal olarak ele alan bir yapımdır. başrollerde (bkz: halit ergenç, meryem uzerli, vahide perçin, nebahat çehre, selma ergeç, okan yalabık ve nur fettahoğlu) oynamış. senaryo meral okay'a ait olup, tims prodüksiyon tarafından, tims stüdyolarında hazırlanan platoda çekilmiştir.

tv kültürü olmayan biri olarak, öncelikle bu diziye tv'de maruz kalanlara 1 dakikalık saygı duruşu rica ediyorum. kontrol sizde değil, sahne atlayamıyorsunuz, reklamlara maruz kalıyorsunuz ve cehennem gibi dakikalardan feragat etme şansınız olmamış. sabrınızı şukuladım.

ben bu diziyi halit ergenç oyunculuğu için geçen yıl izlemiş bulundum. neyse ki youtube dan izlediğim için gerek sahne atlama gerekse durdurup yorum okuma kısmı baya eğlenceliydi.

diziye dönecek olursam, tv dizisi olduğu için gereksiz eklenmiş sahnelere değinmeyeceğim. çok fazla gereksiz sahne var bu anlamda ama bir yerde süre doldurmaya mecbur kaldıkları için atlıyorum bu konuyu.

oyunculuklar... ana kadrodaki oyunculuklar gerçekten çok başarılı. bir kast değişse büyü bozulacak kadar iyiler. zaten halit ergenç izlemekten ve seyretmekten çok keyif aldığım bir isim ama kadronun geri kalanı da en az halit ergenç kadar hakkını vermiş bence. kalabalık figürasyonlar bile muazzam. okan yalabık ve halit ergenç sesinden dinlediğimiz edebî diyaloglar ve monologlar şahane.
insan ruhu da tıpkı cennet ve cehennem gibi... kat kat. her bir katta bahçeler, azap çukurları, çiçekler ve ateşler vardır. cehennemine inildikçe kendi kötülüklerinle yüzleşirsin. mazinin karanlığı bitmez bir gölge gibi takip eder seni. söylediğin yalanlar, kırdığın kalpler, kıskançlıklar, haksızlıklar, hainlikler, kötü niyetler dikilir karşına. bir zamanlar kalpten ettiğin ve bozduğun yeminler, ölümsüz hayaletler gibi karşında durur. işte o vakit anlarsın; insan: ben bunu yapmam dedi mi bir kere... şeytan, işini gücünü bırakır, onu yaptırana kadar uğraşır.


dizinin bir başka başarısı da sanat yönetimi bana kalırsa. bu konuda ufak tefek çekim hatalarını göz ardı edersek muazzam bir iş çıkarılmış. platoda aslına uygun inşaa edilen saray ve kostümler, kostümlerin karakter özelliklerine göre belirlenmesi, karakter gelişimine göre değişmesi oldukça başarılı bana kalırsa.

gereksiz ayrıntılara değinmeyeceğimi tekrar belirteyim ama belirtmeden geçemeyeceğim bir ayrıntı olarak, olaylar arası geçiş, sebep- sonuç ilişkisi ve olay örgüsü oldukça başarılı. tv'de izlerken bunların yakalanabileceğini pek sanmıyorum. hem bir hafta ara hem de reklamlar vs derken bir noktadan sonra izleyen sadece kim kime ne laf soktu diye beklemiştir.

izlerken en keyif aldığım sahne
(bkz: mohaç meydan muharebesi)
bu sahne gerçek çekim ve o kadar başarılı ki, sadece bu sahneye bakıp aslında ne denli işler yapabileceğimizin ispatı gibi. sadece bu sahne şişirilmiş bir sürü efektif yabancı diziyi tokat manyağı yapar.

dizinin müzikleri de çok üst düzey. dönemin ihtişamını, dizinin entrikasını, güç savaşlarını insanı içine çekerek yansıtıyor.

türk dizi tarihinin en haşmetli zamanlarına denk gelen son dizilerden. burdan sonrası hep yokuş aşağı gibi. bütün iyi diziler o dönemlerde yapıldı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"muhteşem yüzyıl" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim