cevabını merak ettiğim bir soru. müslüman yazarlarımız tarafından cevaplanacağını düşünüyorum. net bir hüküm bulamadım ancak bu konuya dair trajikomik bir anım var.

on yedi yaşımdayken eksiksiz oruç tutardım ancak namaz kılmazdım. annem de bundan dolayı bana hep kızardı. derdi ki: "namazsız tutulan oruç kabul olmaz namaz kılmadan tutacağına hiç tutma," diyerek hevesimi kırmıştı. ben de madem namazla kabul oluyor o zaman niye kendime eziyet edeyim deyip oruç tutmayı bıraktım.

ertesi gün bütün aile oruç bir ben gevur. * kahvaltı hazırlamışım kendime keyfini çatıyorum falan o arada annem geldi bana bir sinirlendi bir bağırıyor. diyor ki bu sefer "sen niye zıkkımlanıyorsun oruç tutmadın mı vallahi senin içine şeytan kaçmış," ee ben de dedim ki "canım anacım sen dedin ya namazsız kabul olmuyo diye ben de kendimi yormaya ne hacet deyip bıraktım," dedim. annem dizlerini dövmeye başladı, başını bağladı yakınıp durdu. "ben onu oruç tutarken namaz kılarsın diye dedim. allah katında sevabı tam olsun diye."

valla ben o gün bugündür bir daha oruç falan tutmadım. din bir şeyi korkuyla emretmese bile ailelerin çocuklara öğretmeyi tercih ettikleri yol korkuya dayanınca ortaya çok da umdukları gibi dindar evlatlar çıkmıyor işte.
devamını gör...
allah bilir.
devamını gör...
ıcinizden geldiği gibi bence kabul olur ibadeyelrde birbirine şartlanma yok diyebiliyorum.
devamını gör...
garip bi soru olmuş.

yeni alınan telefona ; kırılmaz cam + silikon kılıf ve ek garanti almak gibi bir garantör ibadet olmaz.

namaz zaten farz'dır yani yapılması zorunlu.

ayrıca islamın şartları arasında namaz kılmak da var oruç tutmak da. yani namazlı oruç oruçlu namaz diye bir olay yok.
devamını gör...
ikisi bağımsız ibadetlerdir. namaz kılmadığın için zekat verebiliyorsan namaz kılmadan da oruç tutabilirsin.
devamını gör...
zerre kadar iyilik de zerre kadar kötülük de karşılıksız bırakılmaz. oruç tuttuysan ayrı değerlendirilir, namaz kılmadıysan ayrı değerlendirilir.
devamını gör...
yaptığımız ibadetlerin kabul olup olmaması ibadeti yaparken ne kadar samimi olduğumuza bağlıdır. oruç tutarken ya da namaz kılarken veya herhangi bir ibadeti yaparken sadece allah rızasını gözetirsek yaptığımız ibadetin kabul olacağına inanılır ama kabul olup olmadığını allah'tan başkası bilemez. yani siz ibadetinizi yaparken allah rızasını gözetin insanların rızasını değil. hangi ibadetimizin bizi kurtaracağını bilemeyiz.
devamını gör...
islâm'ın beş farzı vardır: kelime-i şehâdet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek ve hacca gitmek. müslümanlar olarak bu farzları yerine getirmekle yükümlüyüz, doğru. doğru olmayan şeyse bazı ailelerin namaz kılmıyorsak orucumuzu da allah'ın kabul etmeyeceğini söylemeleri ve bizleri ibadete yaklaştırmak isterken bu şekilde adetâ ibadetten uzaklaştırmaları, soğutmalarıdır. biri olmadan diğeri eksik kalır deseler amennâ yalnız kabul edecek olan allah-u teâlâ olduğu için böyle bir söylemde bulunmaları çok yanlıştır. anlatmak istediğim şeye binâen nihat hatipoğlu'nun sözlerini bırakıyorum buraya.

namaz ve oruç ayrı iki farzdırlar. elbette ki müslüman’ın 5 vakit namazını kılması ve ramazan orucunu tutması gerekir. bu farzdır. ancak namaz kılmayan veya kılamayan bir kişiye ‘oruç tutamazsın’ deme hakkına sahip değiliz. kişi neyi yapabilirse o onun için iyidir. tümünü yapamayana, tümünü terk et demek doğru değildir.
devamını gör...
mevlam nasip etse on numara namaz kılarım.. sen yinede orucu tut.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


bu şekilde yapmayacaksınız mizahı komik değil, izahı mümkün değil.
devamını gör...
masum başlayarak "taharet mübalağa yaparak içeriye su kaçsa oruç bozulur mu" gibi uç yerlere gidebilen sorularla devam eden mübarek ramazan ayına daha hoşbulduk.
cevap verelim bu arada, onu yaradan bilir. inan bana bunu bilebilecek bir tane kul yok.
hurafelerden ve dinbazlardan tiksinen lakarpuzye bildirdi.
devamını gör...
insanların hesap defterleri melekler tarafından yazılır.
bu melekler yaptığın iyilik, ibadet ve kötülükleri defterine yazarlar.
ve bu defterdeki yazılanlara göre ; öbür dünyada hesabın görülür.

öbür dünyada hiç kimse ; ''şu ibadeti yapmadığın için ; bu ibadetinin de sevabını siliyoruz'' diyerek karşına çıkmaz.
yaptıklarının karşılığını görürsün.
yapmadıkların için sevap veya günah yazılmaz.
tuzluyesileriginkamastirdigidis yazarımızın sorusuna cevaben...

tuttuğunuz oruçların sevabı yazılır.
kılmadığınız namazlarınız için sevap veya günah yazılmaz.
yapılmayan eylemin sevabı veya günahı yoktur.
ve hiç bir ibadetin başka bir ibadet için ; şunu yapmayanın bu sevabı da silinir durumu yoktur.
sadece yaptıklarınızın hesabı tutulur.

umarım faydalı olmuşumdur sayın tuzluyesileriginkamastirdigidis.
devamını gör...
elbette her yaptığımız ibadetin sevabı ve yapmadıklarımizin günahı ayrı ayrı yazılır. peki ama biz cayciya borçlarımızı mi ödüyoruz ki sevap günah terazisi ile ilgileniyoruz? bir kişi başka hiç bir ibadeti yerine getirmeden sadece oruç tutarken bir diğeri hem oruç hem namaz hem de diğer ibadetleri yaparak sukrediyorsa ikisinin arasında da mutlaka bir fark olur. bence burada dine bir bütün olarak yaklaşmak gerekiyor. ibadetler kendi içinde tek tek üzerimize farz olarak kılınmış olsa da insanın allah'a olan borcu; imanını her geçen gün artırıp, ibadetlerini giderek artar hale getirmektir. kusura bakmayın ama ben bu tarz konularda gerçekten içimden gelerek şu duayı ediyorum.
allah kimseyi sahura kalkıp da sabahı kılmadan yatağa dönecek kadar nasipsiz bırakmasın.cunku uzun yıllar ben de o nasipsizlerdendim. şimdi bu yazdığım size ağır gelebilir ancak "ben şunu yapıyorum bunu yapmiyorum" diye baslayan bir soru soruyorsanız önce kendinize iyi de onu neden yapıyorum o zaman? diye bir sorun. eğer orucu allah'a tam bir bağlılık ve inanç ile ve onun rızasını kazanmak için tutuyorsaniz namaza da istekli yada isteksiz, düzenli ya da düzensiz yönelmeye çalışırsiniz. dersiniz ki; bunu yaptım şimdi biraz da şu konuda eksiğimi gidereyim. istediğiniz ibadeti yapıp istemediğinizi yapmadığınızda gerçekten safiyane bir kalp ile gerçekten rızasını kazanmak için ibadet etmiş oluyor musunuz? belki de sadece cehennemden korkarak biraz da toplumsal normlar gereği, belki biraz kendi nefsini zorlayarak ya da nefsine en kolay gelen ibadeti yaparak gecistiriyorsun. mesela benim için zekat vermek en kolay ibadet. dusununce en fazla bu u da kazanmadim kabul edeyim diyerek cebinden biraz parayı ihtiyaç sahibine veriyorsun ve konu kapaniyor ama namaz konusunda sürekli kendimi zorlamam gerekiyor. hem vakit namazlarimi geçirmemek hem de namazı tam bir huşu içinde kilmak için gerçekten çok çaba sarfediyorum. e o zaman ben de cebimdeki tüm parayı fakire fukaraya dağıtıp hiç namaz kilmayayim mi? bence sorgulanmasi gereken nokta ibadetlerimizde ne kadar samimi ve ne kadar tutarliyiz ? yoksa oruç tuttuğunuz için elbette borcunuzu ödemiş oluyorsunuz ama hem oruç tutup hem namaz kılıp hem gıybet edip hem kul hakkı yiyorsanız ne olacak?
devamını gör...
kabul edecek olan merci allah olduğu için bilemeyeceğimiz gerçektir ama şu vardır ki, hiç oruç tutmamaktan iyidir namazı eksik olsa da oruç tutmak.
devamını gör...
yaratıcı adına konuşmak gibi olmasın ama kimya dersinde başarısız olunması fizikten de çakılacağı anlamına gelmez.
devamını gör...
allaha sormak gerek bunu
devamını gör...
insanlar böyle şeylere kafa yoracağına başka şeylere kafa yorsaydı, şimdi mars'a araç gönderen şirket spacex yerine, orta doğu'dan bir şirket olabilirdi.
devamını gör...
"oruç bir bağımlı değişken mi ki?" sorusunu akıllara getiren sorunsal.
devamını gör...
bağımsız ibadetlerdir. neden kabul etmesin orucun gereklerini yerine getirdiysen.
devamını gör...
bunu neden ateistlere sormuyorsun delikanlı?
allahın bileceği iştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"namaz kılmadan tutulan orucu allah kabul eder mi sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim