faşizm akımından etkilenerek almanyada bir grubun ortaya çıkardığı ve sonuçları dünya tarihi açısından pek de parlak olmayan bir ideoloji. kısaca bilgi vermek gerekirse ırk birliğini esas alır. ama öyle aa ben almanım giriyim yok. saf olacaksınız. çingene veya engellilik bir kusur olarak görülmüştür ki bu insanlar sırf bu yüzden katledilmiş, çalışma kamplarına gönderilmiştir. devletin görevi ırkı korumak ve geliştirmektir. başında öyle başkan falan yoktur bu adamların. başındaki önderdir. toplumu o yönlendirir. muhalif parti falan bu arkadaşlar için gereksizdir. ee zaten önder varken ve önderin üstün niteliklerinin olduğuna inanıyorken onu eleştirecek bir yapı olması saçma olurdu. öyle halk falan da iktidar vermez bu öndere. önder aslında bildiğimiz adıyla führer führer olduğu için iktidari alır ve yönetir. toplum kavramı önemlidir. bireysellik anlamsızdır bu adamlara göre. çok can yakmıştır. çok kan akıtmıştır bu ideoloji. kaynak öğrenmek isteyen arkadaşlar doç. dr. erol turhan hocamızın siyaset kitabındaki faşizm bölümüne bakabilirler. güzelce açıklanmış
devamını gör...
(bkz: nasyonal sosyalizm)
devamını gör...
faşizmden değil sosyalizmden etkilenenlerin kurduğu bir partinin fikri.

almanyada o dönem nasyonellikten öte sosyalizm prim yapıyor. akabinde nasyonelleşiliyor.

zaten faşizmle sosyalizm arasında pek bir fark yok.ikisi de antidemokratik baskıcı birey düşmanı rejimler.

tek fark sosyalizm daha tehlikeli. faşizmde bir deli adam iktidar olur ve tektir. seni umursama bile. mesela diktatör battista hiç kimseyi öldürmemiş siyasi suçluları affetmiş vs bir adam. fakat che postacıları bile asan bir adam. stalin dümdüz bir katil parti içi bile cinayetler furyası..

faşizm tehlikeli bazı etnik gruplar için. fakat sosyalizm tüm dünya için bir tehlikeli. sonuumda doğan markaisizimde devlet size çocuğunuza nasıl eğitim vereceğinden ne iş yapacağıma kadar karışır. çünkü sen de çocuğun da devletin bir malısınızdır. özgür düşünmen ve ifade etmen imkansızdır va. böyle bir barbarlık işte.

insanlık, özellikle fakir insanlar, onurlu bir şekilde yaşayabilmeyi özgür olabilmeyi vs ne kadar tü kaka deseler de kapitalizme borçlular dibine kadar.
devamını gör...
etnik milliyetçilik ile sosyalizmin birleşimidir.faşizmden etkilenerek ortaya çıkmıştır.temel ilkeleri adolf hitler tarafından ortaya konmuştur.
devamını gör...
aşırı sağ, gerici ideoloji.
devamını gör...
hitler'in amacı sadece iktidara geçmektir. bir ideoloji ortaya koymak ile uğraşmamıştır. hareketinin fikri temellerini kendisi atmıştır ama bu harekete ideolojik derinlik kazandıranlar kişiler alfred rosenberg, heinrich himmler, joseph goebbels, hermann goering, ernst röhm gibilerdir. nasyonal sosyalizmi ilkeleri ile kitaplaştıran kişi alfred rosenberg'tir. kendisinin yazdığı myth of the twentieth century almanya'da kavgam'dan sonra en fazla satan ikinci ideolojik kitaptır.
devamını gör...
genellikle adolf hitler ile bağdaştırılan ancak alman tarihinde kökeni çok daha eskilere uzanan radikal siyasi görüştür. alman imparatorluğu'nu iyi incelerseniz aslında nazizm ve hitler'in bir sonuç olduğunu görürsünüz. sonuçta hitler, gökten zembille inip ''aha ben reich kuruyom thats what i like it'' dememiştir. bismarck ve von hohenzollern almanyası da en az nazi almanyası kadar şovenist bir backgrounda sahiptir. hatta, çok abartırsanız wagner'de bile nasyonel sosyalizmden kırıntılar yakalarsınız. yahu, adamların birinci dünya savaşı'nda sloganları heute deutschland morgen die ganze welt (bugün almanya sabah tüm dünya)

neoklasizm, paganizm bu tarz aşırı radikal etnik milliyetçi fikirleri tarih boyunca boostlamıştır. bugün tabi avrupa'da kimse gamalı haç veya siyah beyaz kırmızı renkleri bir araya getiremiyor. ama paganizm özellikle de cermen paganizmi iskandinavya'da sapık supuk milliyetçi akımların kuvvet kazanmasına yardımcı oluyor. yani ileride bir gün sosyal demokrat aşırı refah ve rahat içinde yaşanılan iskandinavya'dan yeni bir hitlercik çıkarsa kimse şaşırmasın. çünkü almanların 80-100 sene evvel başlarına gelen şeylerin aynısı bugün birebir iskandinavlar için söz konusu. finlandiya hariç... finliler türkün bulgur yemeyen hala torunlarıdır.
devamını gör...
nasyonal sosyalizm ile faşizm arasındaki en büyük fark yahudi düşmanlığıdır. italyan ve ispanyol faşizminin başlangıcında yahudi düşmanlığı hiç olmamıştır . italya, nazi almanyası ile ittifak yaptıktan sonra italyan yahudileri toplama kamplarına gönderilmiştir.
devamını gör...
almanya'da çokca benimsenir.
devamını gör...
nasyonel faşizm.
devamını gör...
12 yıl iktidarda kalarak, almanya ve avrupa tarihinde sosyal ve kültürel yaraların açılmasına sebep olmuş nazi yönetimidir.
devamını gör...
nasyonal sosyalistlerin iktidara gelme sebebleri o çağın buhranıyla doğru orantılıdır. batı medeniyetinin çıkmazının olağanüstü çıkış arayışının bence yegane sonucudur.
devamını gör...
faşist diktatoryal rejim olarak okunan cümle.
devamını gör...
‘nasyonal masyonal demeyelim, neticede o da sosyalist’ şeklinde yorumlanabilen sosyalizm.
devamını gör...
yoksulluk yılları içerisinde yahudi düşmanlığı, aşı milliyetçi ve ırkçı düşünceler edinen adolf hitlerin; münih’te işçi partisi adlı küçük bir milliyetçi gruba girecektir. daha sonra bu partinin adını 1920’de nasyonal sosyalist parti olarak değiştirerek başına geçmesi ile dünya ebesinin küsünü görecektir efem..

hitler’in 1923’te mussoli’nin roma yürüyüşü benzeri, berlin yürüyüşü’nü düzenlemesi ile tutuklanacak toplumda da sivri bir parti haline gelecektir.tutuklanmasının ardından 5 sene ceza alan hitler kavgam mein kämpf ı cezaevinde yazacaktır.bu 5 yıllık süreçte parti zayıflayacak 1924 seçimleriyle sosyal demokratlar % 33 oy alırken
nasyonal sosyalist parti % 3 oy alacaktır.
her şey 1929 buhranı almanya'yı da olumsuz etkilemiş ve kaos ortamı oluşmuştur. bunu fırsat bilen hitler; partide militarist bir örgütlenmeye giderek hücum kıtaları (sa) ve muhafız kıtaları (ss) oluşturdu.

naziler, komünist ve sosyal demokrat parti taraftarlarına, işçilere, yahudilere, bunların binalarına, yayın organlarına saldırarak sokak egemenliğini ellerine geçirdi. ekonomik buhranla birlikte ortaya çıkan işsizlik ve durgunluk, halkn nazi partisine destek vermesini sağladı. 1928 yılı seçimlerinde 810.000 (%2) oy alıp sadece 12 milletvekiline sahip olan parti, 1930 seçimlerinde oy oranını %18,3 (6.409.000 oy) yükselterek 107 milletvekiliyle parlamentoda ikinci büyük parti haline geldi. 1932 seçimlerinde hücum kıtaları nın ağır baskı ve terörüne rağmen naziler yine çoğunluğu sağlayamadı.
ancak oy ve milletvekili (13.745.000 oy-230 milletvekili) sayısını artırarak almanya’nın en büyük partisi oldu. hitler, parlamento çoğunluğunu ele geçirmek için bir kez daha (kas›m 1932) seçime gittiyse de amacına ulaşamadı. ancak cumhurbaşkanı hindenburg 30 ocak 1933’te başbakanlığı kendisine verdi.
devlet gücünü ele geçiren hitler bir kez daha seçime gitti. baskı, şiddet ve terör altında gerçekleştirilen bu seçimde (5 mart 1933) de çoğunluğu sağlayamadı. ancak yine de oy oranı ve milletvekili sayısını artırdı (%44 oy-288 milletvekili).
bu seçim almanya’nın son çok partili seçimi olacaktır.

hitler 1933’te tutuklattırdığı komünist ve sosyal demokrat milletvekillerinin olmadığı meclisten, hucum kıtaları ve muhafız kıtaları baskısıyla, 4 yıl sürecek olağan üstü yetki istedi. 'tam yetki yasası' ile artık führer haline geldi efem...
ilk icraatı tüm partileri yasaklamak olmuştur efem...nazi iktidarının 1945 yılına kadar ki başlangıç hikayesi budur.
saf alman ırkını yahudiler, slavlar ve diğer düşük ırklardan temizleyerek oluşturabileceği düşüncesiyle toplama kampları, fırınlar ve sürgünlerle amacına ulaşmaya çalışıyordu.
yaptığı eziyetleri işkenceleri anlatmaya ne kitaplar ne filmler yetiyor efenim...
kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Nasyo....
devamını gör...
insanların çoğunun hakkında doğru bir fikri olmadığı ideoloji. bana göre ekonomi politikası en iyi olan görüşlerden biridir. ki savaşa girmeseler almanya ekonomi ve refah anlamında çok büyük bir yükselişteydi.
devamını gör...
üstünlük ideolojisidir aslında, bir grubun bir ırkın bir milletin bir fikrin bir halkın bir ideolojinin bir kıstasın bir değerin bir ahlakın bir eleştirinin bir fikrin bir almanın bütün dünyaya olan üstünlüğüdür.

sosyalizmin en ama en temel ilkesi eşitlik ise bu iki ideoloji nasıl ve ne şekilde birleşir ki? cevabı basit: bütün almanlar eşittir. alın size götten sosyalizm. nokta

ayrıca bitirelim, siyasi politik ve ideolojik örgütlenmesi ise klasik bir anti-komünist ve militarizme dayanan bir ideolojidir. sosyalizmde ise barışçıl yoldan halledilir herşey, örneğin ordular yerine halk geçer, ama alman faşizminde halkın yerine devlet geçer, devletin yerine parti ve führer geçer, bu böyle sürer gider. anlayacağınız hiyerarşik bir ideolojdir.

sosyalizm ise yatay bir modeldir, yani eşitliği içeren tüm burjuva idelojileri dahil zaten temelde sosyalist olmak zorundadır.
devamını gör...
hitler düşmanı kızıma, anlatmak için göbeğimin çatladığı ideoloji.
baba bu adam faşist değil mi?
evet
eeee ne sosyalizm mi?
kızım sosyalizm ekonomik düzlemde
bırak baba yaaa, adam faşist işte
kızım milliyetçi sosyalist
ya baba sen demiyor muydun; sol, milliyeti ve dini öteler...?
kem gak guk kızım,,,ödevin bitti mi senin?
devamını gör...
hem nasyonal hem sosyalist olmaz; ya nasyonal olacaksın, ya sosyalist olacaksın... olur mu lan öyle ideoloji dedirten saçma akım. (nasyonel değil miydi ya o? şaşkınım.)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"nasyonal sosyalizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim