bir cisim üzerine etki eden kuvvetler ve cismin hareketi arasındaki ilişkileri ortaya koyan üç yasadır. ilk kez modern fiziğin babası olan isaac newton tarafından 5 temmuz 1687 tarihinde yayımlanan philosophiae naturalis principia mathematica adlı çalışmada ortaya konmuştur.bu yasalar klasik mekaniğin temelini oluşturmuş, bizzat newton tarafından fiziksel nesnelerin hareketleri ile ilgili birçok olayın açıklanmasında kullanılmıştır.

newton'ın birinci yasası: eylemsizlik yasası olarak geçer. tüm cisimler bir kuvvet etkisi tarafından durumunu değiştirmeye zorlanmadıkça düzgün doğrusal hareketini veya durağanlığını korur. yani duran bir cisim durmaya devam etmek, hareket eden bir cisimde hareketine devam etmek ister.)

newton'un ikinci yasası: dinamiğin temel prensibi olarak geçer. fizik kitaplarında en basit hali ile f= m x a olarak geçer. bir cisim üzerindeki net kuvvet, cismin kütlesi ile ivmesinin çarpımına eşittir olarak açıklanabilir.

newton'un üçüncü yasası: etki-tepki yasası olarak geçer. her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters bir tepki kuvveti vardır: veya iki cismin birbirine uyguladığı kuvvetler her zaman eşit ve zıt yönelimlidirler.
devamını gör...
şimdi yasalar newton'ın değil,zaten olan yasaları newton keşfetti yani keşfettiği yasalar.
devamını gör...
3 temel hareket yasası vardır. ilki eylemsizlik yasasıdır.bu yasaya göre bütün cisimler eylemsizdir.yani duruyorsa durmaya hareket ediyorsa hareketine devam etmek ister .araba fren yaptığında öne savrulmayı buna örnek olarak verebiliriz. ıkinci hareket yasası dinamiğin temel prensibidir. formülü :
fnet=m.a
f=kuvvet m=kütle a=ivme
formülden de anlayabileceğimiz üzere bir cisim üzerindeki net kuvvet o cisme ivme kazandırır. ivme hızdaki değişimdir .yani ivme cisimle aynı yöndeyse cisim hızlanır. eğer ters ise cisim yavaşlar.
üçüncü yasa etki -tepki yasasıdır. yani bir cisme uyguladığın kuvvet kadar cisimde sana eşit ve zıt yönlü kuvvet uygular . buna örnek olarak bir duvara yumruk attığında duvarda sana yumruk atar.yani duvara uyguladığımız kuvvetle duvarın bize uyguladığı kuvvet eşittir . ama neden duvar yıkılmaz da bizim elimiz kırılır diye soracak olursanız da burda devreye dayanıklılık giriyor. yani duvar bizden daha dayanıklı o yüzden yıkılmaz. bu nedenle de duvara yumruk atmanızı tavsiye etmemgülücük
devamını gör...
newton'un üçüncü yasasına ithafen (bkz: interstellar) filminde cooper karakterinin kullandığı söz insanların bir yere varmak için buldukları tek yol, bir şeyleri arkalarında bırakmak .
devamını gör...
mekanik dalının temelindeki kurallardır.
farklı kuvvetin etki ettiği cisimlerin zamanla nasıl yer değiştirdiğini bulmayı amaçlar.
devamını gör...
havacılık derslerinde sıkça bahsedilen yasalardır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"newton'un hareket yasaları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim