1889-1958 yılları arasında yaşamış bir kadın hakları savunucusu.
osmanlı'da ve türkiye cumhuriyeti'nin ilk yıllarında feminizmin temellerini atmış
1923'te kadınlar halk fırkasını kurmuş fakat o tarihte daha kadınların siyasi parti kurma hakları olmaması sebebiyle fırkaları tanınmamış ve kapatılmıştır. bu fırka, tanınmamış olmasına rağmen sandıklardan bu fırkaya oy çıkmıştır. bunun sonucunda nezihe muhiddin ve arkadaşları gözaltına alınıp günlerce sorgulanmıştır.
kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için konferanslar vermek istemiş fakat bu istekleri için gerekli izinleri alamamış ve bu kadın hareketi için iktidara en yakın basın kuruluşu olan cumhuriyet gazetesi, "havva'nın kızları, meclise girip yılın manto modasını tartışacak" diyerek hareketi alaya almıştır.
1924'te türk kadınlar birliğini kuran feministlerden biridir ve bu derneğin başında kendisi vardır.
"türk kadını" isminde bir kitabı bulunmaktadır.
devamını gör...
1889 istanbul doğumlu gazeteci, yazar, kadın hakları aktivisti ayrıca ilk türk kadın parti kurucusu olan canım kadın. tam adı nezihe muhiddin tepedelengil.

hakim bir babanın kızı olarak kandilli'de dünyaya geliyor. eğitimini evde görüyor ve genç yaşında farsça, fransızca, arapça, almanca öğreniyor. 1909 yılında sınavı kazanıp kız idadi mektebi'nde fen dersi öğretmeye başlıyor. halide edip adıvar da bu okulda öğretmenlik yapıyor, kendisi ile burada tanışıyorlar. ittihat ve terakki kız sanayi mektebi’nde müdürlük yapıyor. daha sonra birçok okulda müdürlük yapıyor. savaş zamanında ise okulunda öğrencileri ile birlikte hasta bakıyor.

sabah ve ikdam gazetelerinde sosyoloji ve psikoloji konularında makaleleri yer alıyor. türk bir virginia woolf, kadın haklarını, evliliği konu alan kitaplar yazıyor. "istanbul’da bir landru" var mesela, türk bir woolf değil de daha çok türk bir poe yazmış gibi. zaten poe'dan etkilendiği çok belli, bir sürü kitabını çevirmiş.

ilk siyasal parti olan kadınlar halk fıkrası'nı kurmuş, türk kadın yolu dergisinin ve türk kadınlar birliği'nin kurucuları arasında yer almıştır.

en son hakkında yolsuzluk davası açılmış ve bayağı içine kapanmış. bir süre sessiz kalmış. kadınlara seçme seçilme hakkı verildikten sonra da istanbul'dan bağımsız aday olmuş.

1958 yılında istanbul'da bir akıl hastanesinde hayatını kaybetmiş. huzur içinde yatsın güzel kadın.
devamını gör...
2019’da yönetmenliğini ümran safter’in yaptığı kadın akademisyenlerin anlatımıyla şekillenmiş bir belgeseli bulunan aktivist feminist.

devamını gör...
nezihe hanım radikal bir feminist, yazar, düşünürdü.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1934 yılında seçme ve seçilme hakkının alınmasının mimarlarındandır.


"kahvehane köşelerinde esrar çeken birine verilen bir hak, kendini müdrik bir kadından esirgenebilir mi?"

devamını gör...
kendisinin adına ilk kez osmanlı'da kadın hareketlerini araştırırken rastlamıştım. bunu bir kadın arkadaşıma söyleyince bana, "a ben onun hakkında ödev yapmıştım" diye ödevini gönderdi.
bizim cumhuriyet tarihi böyle kişilerden hiç söz etmez. "atatürk kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdi" denilir ve bunun dünyada ilk olduğu söylenip konu kapatılır. halbuki nezihe muhiddin ve yol arkadaşları kadınların erkeklerle eşit bir birey olduklarını, erkekler gibi seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu daha cumhuriyetten önce söylüyordu. kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren yasa teklifi en sonunda meclise verildiğinde bir yıla yakın bir süre meclis gündemine alınmamıştı. kadınlar, teklifin kadük olmasına birkaç gün kala çankaya köşkünün önünde büyük bir "nümayiş" (bkz: nümayiş) yapınca atatürk "getirin yasayı da geçirelim meclisten" demiştir.
nezihe muhiddin de bu cüretini, kazım karabekir gibi canlı canlı gömülerek ödemiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
gerçek adı nezihe muhiddin tepedelengil olan nezihe muhiddin, 1889-1958 yılları arasında yaşamış türk bir aktivist ve yazar olup modern dönem türk tarihinde fatma aliye topuz ile birlikte feminizm akımının önemli isimlerindendir. tepedelengil nezihe muhiddin, bir feministtir fakat yola yalnız çıkmamıştır; nezihe muhiddin'in yanında şükufe nihal başar, latife bekir gibi diğer önemli feministler de vardı. nezihe muhiddin'in feminizm hareketi, sadece kendisi ve diğer yoldaşları gibi eğitimli kadınların olduğu siyasi bir hareket olduğu için dar bir çevreyle sınırlıydı. atatürk, cumhuriyet'i ilan ettikten sonra 17 şubat 1926 türk medeni kanunu'nun kabulü, 1930 türk kadınına belediye seçimlerine katılma hakkı, 1934 türk kadınına seçme ve seçilme hakkı gibi önemli hakları vermesiyle birlikte nezihe muhiddin gibi öncü kişilerin feminizm akımı da ülke geneline yayıldı ve siyasi bir anlam kazandı.
#2195116 cordarone, senin gibi kürtçülerin yalanlarının aksine nezihe muhiddin, hiçbir zaman atatürk'e düşman olmadı. daha 1925 yılındaki türk kadın yolu adlı dergide nezihe muhiddin, ''ey türk kadını!.. kaldır başını ve büyük kurtarıcı gazi'nin bağımsızlık ve özgürlük yoluna bak!..'' diye bir yazı yazmıştır. atatürk devrimleri, osmanlı'daki modernleşmenin zirve noktasıdır. cumhuriyet'in ilanına doğru bir tarih olan 3 mart 1923'te, bolu milletvekili tunalı hilmi bey; tbmm'de kadınlar ile erkekler eşit haklara sahip olmalıdır diye bir önerge verdiğinde sert tartışmalar döndü ve yobaz milletvekillerinin sert muhalefetiyle 1934'e kadar bu önerge, gündemden düştü. 1924 anayasası'nın getirdiği sosyal imkanlara rağmen kadınların sosyal haklarının tbmm'den anında geçmemesinin sebebi, kazım karabekir gibi yobaz kişilerin bu olumlu gelişmeyi engellemesidir. bir de o dönemde 1925 şeyh sait isyanı ile yeni kurulmuş cumhuriyet, takrir-i sükun kanunu ile ortamda barışı sağlamaya çalışıyor. zaten daha sonra 1924 anayasası'nın üzerindeki 1928 ve 1937 değişiklikleriyle birlikte kadın hakları, ülkede tam olarak yerine oturmuş oluyor.
atatürk, daha 1918 yılında genç bir albay iken karlsbad'daki ziyaretinde türk kadını, türk erkeği ile birlikte eşit haklara sahip olmalıdır. diye yazıyor. (bkz: karlsbad'da geçen günlerim)
özetle, nezihe muhiddin; karaçarşaf düşmanı, türk milliyetçisi ve atatürk hayranı bir kadındır. ışıklar içinde uyusun...
ilgili linkler:
1) odatv.com/analiz/nezihe-muh...
2) cumhuriyet.com.tr/yazarlar/...
3) x.com/SMEYDAN/status/170675...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel nezihe muhiddin'in 1925'te türk kadın yolu gazetesi'nde atatürk'ten ''ey türk kadını!.. kaldır başını, büyük rehakar(kurtarıcı) gazi'nin açtığı yolda hürriyet(özgürlük) ve istiklal(bağımsızlık) yoluna bak!..'' yazısı
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"nezihe muhiddin" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim