bir elektrik kanunudur. kısaca özeti bir elektrik devresindeki akım gerilimle doğru, dirençle ters orantılıdır.
formül: gerilim=akım*direnç
devamını gör...
0.8 ohm bobin sarıp, 21.2 w güç veriyorum. gayet stabil çalışıyor.
devamını gör...
alman fizikçi georg ohm tarafından tanımlanmıştır.
devamını gör...
bir direnç bir üreteç(pil) ve iletken kablo ile sabit sıcaklık altındayken kurulan bir devrede volt( basitçe enerji) ve akımın birbiriyle doğru orantılı değiştiğini ispatlar. volt artarsa aynı oranda akım da artar.volt azalırsa aynı oranda akım da azalır. değişmeyen şey direnç değeridir. ohm yasası bunu ispatlar. direncin birimi ohm dir.
devamını gör...
lise fizik dersinde işlediğimiz bir fizik kanunudur.
devamını gör...
fizik kanunudur.

elektrik konusunda geçer bu direnç olarak.

sorarlar adama eş değer direnç kaç ohm diye ..
devamını gör...
georg simon ohm'un adı ile anılır. buna göre metalik devredeki bir direnç direkt olarak elektromotor kuvvetle orantılıdır.
devamını gör...
fizik yasalarından biri olmakla beraber alman fizikçi georg simon ohm tarafından geçerlilik kazandırılmıştır.


iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akımın, potansiyel farkla doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılı olması.
devamını gör...
mesleğim elektronik olduğu için bilal'e anlatır gibi anlatabileceğim konu.

kabaca atıyorum elindeki 12 volt elektriği 9 volta düşürebilen elektronik malzemeye direnç denir. direnç ise ohm kanunu prensibine dayanarak çalışır.

azıcık daha karmaşık anlatırsak evrende her şeyin bir direnci vardır. fakat direnci çok yüksek olup elektriği pratikte iletemez hale getiren maddelere yalıtkan, nispeten anlamlı bir şekilde direnç göstermeyip iletebilen maddelere iletken deriz.

ohm kanununun formülü gerilim=akım*dirençtir. pratikte nasıl faydalanırız peki? diyelim elimizde 3.2 voltluk bir led var. fakat güç kaynağımız 5 volt. o ledin üreticisinin yayınladığı datasheet denilen dökümana bakarak ledin kaç amper çektiğini öğrenebilirsiniz. genelde standart bir led 20 miliamperdir.

5 volt gerilim ledi bozacağına göre bizim 1.8 voltu yok etmemiz lazım. o zaman formülümüze bakalım. direnç=gerilim/akım ise r=1.8/0.020 90 ohm eder. yani ledin önüne 90 ohm bir direnç koyduğunuzda 1.8 voltu yok edip lede uygun elektriği verebilmiş olursunuz.

fakat şuna da dikkat etmek gerekir. 20 miliamper çok az bir akım olduğu için ufak bir direnç yeterli olurken siz o dirençten 1 amper gibi yüksek bir akım geçirmek zorunda kalırsanız o ampere uygun buyük direnç seçmek zorundasınız.

buraya kadar her sey tamam ama eksik olan bir nokta daha var. dirençler pek akıllı şeyler değildir. dirençten sonraki kullandığınız elektronik devre/cihaz/malzeme ısınıp fazla akım cekiyorsa sizin direnci muhtemelen yakar geçer. bu yüzden her voltaj düşürmek istediğimiz yerde direnç kullanamayız. bu tür ısınarak fazla akım çeken sistemler için özel sürücüler kullanılır genellikle. ledler için konuşacak olursak piyasada driver denilen bir nevi adaptörler kullanılır. led ya da led kartınız kaç volt ve kaç amper ile çalıştığını biliyorsanız uygun driveri satın alabilirsiniz elektronikçiden.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ohm kanunu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim