ülkeler arasında sıcak çatışma öncesinde, daha doğrusu ülkeler arası gerilimler savaşa dönüşmesin diye, ülkeler arasında ya da konferans diplomasisi yoluyla sürdürülen resmi görüşmelerdir. bu sözden bahisle, aslında birleşmiş milletler örgütünün kurulma amaçlarından biridir. elbette örgüt kurulurken, kuruluş dokümanlarında bu terim geçmemiştir. soğuk savaş sonrası döneme ait bir kavramdır, önleyici diplomasi. bu ulvi görev de, örgütün en hızlı aksiyon alabilen organı olan güvenlik konseyine düşmüştür.

kavramın ontolojisine bakıldığında, soğuk savaşı sonrası dönemde, birleşmiş milletler güvenlik konseyi tarafından "önleyici diplomasi yoluyla" dünyanın her yerinde barış ve güvenliği sağlamak ve birleşmiş milletler ile daha çok işbirliği halinde çalışmak amacıyla, nükleer silahlarını hemen hemen yarıya indirmek konusunda anlaşan abd ve rusya'ya ve başka ülkelere yönelik olarak 31 ocak 1992'de ortaya atılan bir gündem düsturu olarak ortaya çıktığı görülür. fransa cumhurbaşkanı françois mitterand güvenlik konseyi'ne hitap ettiği sırada, artık "yeni dünya düzeni"ni kurmayı hızlandırmak için "önleyici diplomasi" ye ağırlık verilmesi gerektiğini belirtmiştir. rusya başkanı boris yeltsin, konsey toplantısının ardından 1 şubat 1992'de camp david'de, abd başkanı george bush ile nükleer ve konvansiyonel silahların indirimi ve birleşik devletler topluluğu üyeleri arasındaki barış konularını görüşmüştür.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"önleyici diplomasi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim