solo şarkıcılar, koro ve orkestra için belirli bir metin üzerine bestelenen çok bölümlü sahne eseridir. isimini; ilahiler eşliğinde incil okumaları yapılan, ibadet edilen “oratorio” (ibadet odası) kelimesinden almıştır.

opera sanatının din dışı konuları işlemesine seçenek olarak kilisenin desteği ile 17. yüzyıl başlarında dinsel eser yönüyle biçimlenmeye başlamıştır ve tiyatro ögeleri içermektedir. oratoryo konulu bir eser olmasına karşın sahnede olayların akışını sergileyen hareketleri içermediği için bu dönem eserlerinde konuya açıklama getiren anlatıcı bulunmaktadır. bu görevi bazen koro üstlenmektedir.

italyan besteci giacomo carissimi (1605-1674), oratoryoyu tiyatral ögelerden arındırmıştır. onun eserleri dua amacını aşmış gelişkin eserlerdir. 18. yüzyılda johann sebastian bach ve george frideric handel’in eserleriyle yükselişe geçen oratoryo, sonraları din dışı konulara yönelmiştir. en gösterişli ve bilinen oratoryo, handel’in “messiah” oratoryosudur.
devamını gör...
müzik terimi
orkestra, koro ve solo sesler için bestelenmiş, kutsal nitelikli müzik yapıtı.
devamını gör...
10 kasım oratoryosuna katıldım yakında çalışmalara da başlıyoruz heyecanlıyım* oratoryo bitince detayli tanım gireceğim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"oratoryo" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim