bu sözlükte olmayandır.
küfür yok, reklam yok eeee abim bunlar özgünlük değil. buranın öbür sözlüklerden farkı ne olacak?
belki vardır ben görememişimdir. belki zamanla oluşacaktır. bakalım takipteyiz.
devamını gör...
fotoğraf sanatında bakış açısını geliştirmek deyimiyle orantılı bir terimdir.

fotoğrafın farklı olması için farklı görüntülerden oluşturulması gerekir. farklı ışık kaynaklarının kullanımı, farklı kadraj, farklı renk ve tonların kullanımı, farklı objelerin kullanımı ve buna benzer birçok unsur önemlidir. farklı çekim teknikleri için belli bir düzeni veya sistemi oturtmak gerekir. bu da fotoğrafçının tarzını oluşturması ile mümkündür. burada amaç, fotoğrafçının kendine has farklı görüntüler ve eserler üretmesi, çektiği fotoğraflarda kendi imzasını atmasıdır. bunun gerçekleşmesi de bir süreç gerektirir. fakat bu da kolay elde edilen bir şey değildir. bir bilgi birikimi, aynı zamanda yetenek, beceri, kıvrak zeka, sürekli çalışma, araştırma, fotoğraf izleme, teknolojik gelişmeleri takip etmeyi gerektirir.

fotoğrafta özgünlük, fotoğrafçının kendine has çalışması demektir. bunu gerçekleştirmek için de kendi iç disiplinini yansıtmalıdır. fotoğrafta özgünlük, aynı zamanda bir deneysel akımı yansıtır. normal görülen bir objenin bir çerçeve içine yerleştirilmesi gibi düşünülmemelidir. bir de bu konunun toplumsal bellek ile ilgili bir boyutu var sanırım, orasını bilemiyorum.
emin olduğum tek şey çoğu zaman gereksiz yere bir şeylere sahip çıktığımız ve kendimizde boşu boşuna bir özgünlük bulduğumuz. (bkz: orjinal)
devamını gör...
az öz cümlelerle çok şey anlatma sanatıdır, özgünlük. bir bakıma bir kişiyi, nesneyi yada bir cümleyi diğerlerinden farklı kılmaktır.
devamını gör...
üslup, yaratıcılık, yazarlık veya çizerlik konusunda kimseye benzememe durumu.
devamını gör...
akademik çalışmalar yapmak amacıyla bir proje yazdığınızda sizden istenen kriterlerden biridir. bilim yapmanın özünde tekrarlı deneyler, verilerin bağımsız taraflarca değerlendirilerek onaylanması ve benzeri aşamalar yer alır. bu açıdan baktığımızda önceki çalışmalarla benzerlik olması, gerçekleştirilebilir olması ve elbette literatürle uyumlu olması gerekir. bu kriterlerle özgünlük konuşmak, kariyerin başındaki genç araştırıcı ve öğrenciler için kafa karıştırıcı olabiliyor.

dilim döndüğünce açıklamaya çalışayım naçizane:
- önceki çalışmalarla benzerlik olması: bunun gerekliliği, projeyi değerlendiren jürinin “boşa onay vermemeliyiz,” mantalitesinden ötürü, karşılaştırma yapmasına olanak tanır. benzer bir çalışma olacak ki, bu da diğer maddeye götürecek;

- gerçekleştirilebilir olması: fen ve sağlık bilimlerindeki projelerin yürütülmesinde, laboratuvar olanakları, alt yapı ve tarafların uzmanlık alanlarına da bakılır; “bunu nerede yapacaksınız?”, “bu konuda uzman mısınız, kanıtlayınız”, “bütçeden alacağınız malzemeleri kullanabileceğiniz cihazlar nedir, açıklayınız” minvalindeki sorulara usulünce cevaplar aranır. bunun cevabı olumlu olduğu anlaşıldığında da, bu iki madde bir sonraki basamağa götürecek;

- literatürle uyum: bakalım, camiada bir şeyler deneyeceksiniz. önceki çalışmaları da literatürle listelediniz. dolayısıyla gerçekleştirilebilirliğini kanıtladınız. bu da bize literatürle uyumlu olduğunu gösterdi. e madem önceden yapılmış, literatürle de kanıtlamışsınız gerçekleştirilebilirliğini, o zaman ne diye tekrar yapacaksın?

işteeee burada özgünlük devreye girecek. tam bu aşamada ekibinizle birlikte, projeyi yazarken neyi farklı yapacağınızı, nasıl bir katkı sunacağınızı ispat edeceksiniz. fakat proje önerilerinde özgünlüğe vurgu yapmanın riskleri de var: intihal ve / veya fikir hırsızlığı. bu yüzden özgünlüğünü kanıtlarken de hedefleri, asıl amaçları çok açık seçik sunmamak gerekebiliyor.

netice itibarıyla proje yazmak bile başlı başına bir tecrübe. bu yüzden lisans ve lisansüstü aday öğrencilerin tez projelerini, öneri formlarını, hatta makalesini kendi yazmasına, yazarak öğrenmesine teşvik edilmesini tavsiye ederim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"özgünlük" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim