panik ataktan tamamen kurtulmanın mümkün olmadığını (en azından benim için) fark edip, iyice sinirlerim bozuldu ama panik atak esnasında bir sakinleşme yöntemi paylaşayım ben de. her şeyden önce elbette sakin olmaya çalışmak ve şu an da yaşanılan durumun ölümcül bir şey olmadığını beyninden tekrar etmek. ardından akla gelen ilk şarkıyı bu bir şiir de olabilir yüksek sesli bir şekilde söylemeye çalışmak. ilk başlarda biraz zor gelebilir ancak ne kadar faydalı olduğunu ve nefesinizi konrol etmeye çalışmanıza yardımcı olacağını göreceksiniz. bu benim en iyi taktiğim, çok işe yarıyor. panik atak vücudumuzun sigortalarının atması gibi bir şey benim için, bununla başa çıkabilmeyi çok uzun zamandır deniyorum. hatta başka yollar bulursam bu tanımı editlerim.
devamını gör...
terapist yardımıyla bilinçaltınızda derinlere inip panik atağınızı tetikleyen unsuru aramakla başlanılabilir.

edit: anthony soprano psikolog yardımıyla önemli yol kat etmişti mesela.
devamını gör...
iki avucunuzu birleştirip havuz yaparak ağzınıza yaklaştırın. avuçlarının içindeki havayı burnunuzdan alıp ağzınızdan verin. yaklaşık bir dakika boyunca buna devam edin. nabzınızın düştüğünü ve dolayısıyla panik atağın yavaşça azaldığını fark edeceksiniz.

bunun mantığını, vücudunuzun fazlaca salgıladığı adrenalinin, karbondioksit ile azaltılması diye açıklamıştı gittiğim terapist. ben ataklarımın tavan yaptığı zamanlarda çok faydasını gördüm. zararsız olduğu için rahatlıkla tavsiye ederim.
devamını gör...
manevi olarak;
(bkz: kur’an-ı kerim)

kimyasal olarak;
(bkz: paxera)
devamını gör...
odağı değiştirmek, duygu düzenlemenin en iyi yolu olmasa da bir yoludur. odada bulunan mavi renkteki nesneleri saymak, şarkı söyleyerek dikkati yönlendirmek o an içinde bulunduğunuz güç durumdan sizi kurtarabilir. ancak bunlar kesin çözümler değildir. sürekli yoğun kaygı ile yaşamak kişinin yaşam kalitesini düşürür, iyi oluşunu ve işlevselliğini tahrip eder.

bilişsel davranışçı terapi panik atak, yaygın anksiyete bozuklukları, depresyon gibi konularda etkililiği kanıtlanmış bir terapidir. bilişsel davranışçı bir psikoterapiste başvurabilirsiniz.
devamını gör...
sakin olun.
devamını gör...
onunla birlikte yaşamayı öğrenirseniz kurtulmak için çabalamanıza gerek kalmaz zaten.
(bkz: kim korkar panik ataktan)
devamını gör...
öncelikle ilk başlarda ne olduğunu anlamadığın için noluyor be heyt kalbim kendine gel. sen ramazan davulu değilsin kalpsin ne bu şiddet bu celal desem de fayda etmedi.
bir baktım ki meğersem bende ki durum panik atakmış. abovv hiç de azımsanacak bir durum değil..ama savaşırsan yenilebilir olduğunu gördük. en rahatsız eden tarafı çarpıntı oldu mesela neden olduğunu anladığın anda şifre çözülmeye başlıyor. çünkü beyin tehlike algılıyor o an tüm vücut sistemine diyor ki tehlike var. o sırada vücudu düzenlemeye çalışan kalp daha fazla kan pompalıyor noluyor peki o zaman. kalp hızlı hızlı çarpıyor bu esnada tansiyon yükseliyor haliyle. ilk geldiğinde acile gitmiştim mesela.sonra anlamadığım için 2ci atakta da gittim.allahtan oradaki doktor diğerleri gibi değildi. panik atak geçirdiğimi vs söyledi ki 2ci gidişimde evde değil başka bir yerdeydik acile giderken baya yavaşladı zaten. anladım ki o arkadaş bu arkadaş..arada gidip geliyor ama moralin bozuksa ve bir şeyi kafana takıyorsan daha sık ziyaret ediyor. biraz uzun oluyor ama umarım faydalı olur bu şeyle ilgisi olan arkadaşlara.
1. öncelikle eğer sizi kalp çarpıntısı ile tutuyorsa ve acaba kalp krizimi bu diye geçiriyorsanız içinizden çünkü arada sadece çarpıntı ile kalmayıp ağrı, uyuşma gibi semptomlarda gösteriyor. bir kardiyoji doktoruna gidip kalple ilgili olan bir durum yok şıkkını eleyin. benim o ara her gün bam bam attığı için ve ben bunu gün içinde defalarca hissettiğim için gitmiştim. kalpte bir sorun yok. taşikardiye yani çarpıntıya sebep olan şeyler arasında troid hormonu da etkin mesela kan tahlili yaptırdık oda yok. eee o zaman sorun psikolojik bunları yaptırın ki emin olun sonra atak geldiği zaman e bunlara bakıldı yok bir şey diyebilmek harbi rahatlık.
2.atak geldiği an ilk baş tecrübesiz olduğunuz için bir acile gideyim be isteği beliriyor ister istemez içinizde. bu durum diyim çünkü bence bu bir hastalık değil bizim tahmin ettiğimizden çok uyanık:))bir kere acile giderseniz bahçeden girer girmez az bir rahatlama geliyor çaktırmadan. diyorsunuz ki he ben geldim emin ellerdeyim bir şey olursa müdahale olur. değil işte sakin ol bebemm onun için 1ci maddeyi eliyoruz.2 madde de acile gitmeyi pek düşünmemek gerekiyor.şöyle ki kalple ilgili bir problem yok testler temiz seni şakacı seni yemezler:)
ilerleyen zamanlarda sürekli acile giderek beyin kendini buna şartlanmış hissettiği için anca öyle geçirenler de varmış onun için bu madde önemli.
3.nefes teknikleri var önerilen mesela 4 saniye burundan al 4 saniye tut 4 saniye ağızdan nefesi balon şaşırıyor şeklinde ver gibi. veya 4 saniye al 4 saniye tut 8 saniye ver gibi. ben de ise yaramadı. denemek isteyen arkadaşlar olabilir. ayrıca bu nefes egzersizlerini yaparken ellerinizi tam göğüs tahtasının üstüne çapraz koyarak. (sağ el sol omuza yakın sol el sağ omuza yakın şekilde) hatta buna bazıları kelebek metodu da diyor. belirli aralıklarla pıt pıt şeklinde nefes alıp verirken yapmak gibi. burda amaç o yaptığınız harekete odaklandığınız için dikkati dağıtmak.
4. özellikle evdesin demi mesela ben bu nefes işini pek sevmedim zaten o sırada bu his gelince bunu geçirmek için yaptığını biliyorsun. onun için madem meşgul olcan şarkı söyle, bazen ne şarkısı davul zurna gelse faydasız oluyor diyen arkadaşlar vardır ama. e bunu yavaşlatıcaz ya canım. temizlik yap. süpürge yap. çık yürüyüş yap. ama bir şey yap kendi kendine geçsin diye bekleme. zaten burda ki en büyük amaç yanlış anlama sağlayan beyni kendine getirmek. sistem etkilendiği için yok çarpıntı yok bulantı yok bir terleme bir üşüme kolda uyuşma hissi cart curt geliyor.
5. aaaa benim bit tanıdığım vardı böyle panik ataktı şeklide başlayan cümlelerden uzak durmak. çünkü her şey kendine özel. ve dedik ya canım çok uyanık kimi nerden vuracağını iyi biliyor. kimi çarpıntıdan şikayetçi, kimi nefesten.
6.bazı doktorlar afedersiniz ıkınmayı tuvalete gitmeyi tercih ediyor. bak bunu denemedim:)
6. acaba bu olanlar daha önce olmuşmuydu. bu sefer ki farklı mı diye sakın demeyin. böyle düşündüğünüz zaman oluyor çünkü. evet ilk başlarda çok zor ama sonra geldiğini bile anlayıp gelmeden kovalıyorsunuz.
7.nerde olursanız olun evde, otobüste çevrenize bakın. ve içinizden etrafınızda gördüğünüz şeylerin isimlerini söyleyin. televizyon, koltuk,lamba,masa, kuş, çiçek ne olursa maksat o anı dağıtmak.
arkadaşlar şaka bi yana gerçekten zor bir durum. ama anlıyorsunuz ki tek değilsiniz ve bunu yaşayan bir sürü insan var. ve inanın tecrübe kazandıkça bunu anlayıp algılıyorsunuz. herkese sağlıklı mutlu huzurlu günler görmeyi nasip etsin rabbim inşallah..
devamını gör...
sıradan geçici tavsiyelerim:
nefesin daraldığı yoktur aslında olan şey nefes açlığıdır. ilk olarak bunu aklınızdan çıkarmamanız gerek.
zira normal nefes alıyorken bile sanki 20-30 saniye boyunca nefes alamayıp boğuluyormuş gibi hissedebilirsiniz ama alıyorsunuzdur.
kalp ritminiz 200'e bile dayansa 3 gün boyunca yaşayabilirsiniz bunu da aklınızdan çıkarmamak gerek.
panik atak sırasında ve tedavi sürecinde daha değişik şeyler tecrübe etmeniz çok mümkün.
extrasistol, elektrik çarpması hissi, yanma, üşüme, titreme, derealizasyon vs.
yaşadığınız şeylerin nedenlerini öğrenin. çok karmaşık değil internetten bulabilirsiniz.
aynı şeyleri sürekli okuyun ve bunların neden olduklarını aklınızdan çıkarmamaya çalışın.
bu geçici tavsiye kısmı çünkü anı kurtarmaya yönelik.

gerçek kurtulma yolu:
panik ataktan kurtulmanın tek yolu panik atağı yaşamaktır. o yüzden hiç bir şey yapmayın kendinizi salın.
öldürmediğini fark ettikçe ne kadar boş bir rahatsızlık olduğunu anlayacaksınız ve zamanla bitecek.

pa altında başka nedenler varsa süreçler sorgulanır çünkü değişken olabilir. doktor şansı diyorum buna artık.
en son ihtimallerde bilişsel psikoterapi, hipnoz vs. uygulamak gerekebilir.
devamını gör...
tavsiyelerle kurtulması çok zor bir hastalık, bir psikiyatrist kontrolünde ilaç tedavisi almalı.
devamını gör...
ne kadar doğru bi bilgi emin değilim ama bi arkadaşım söylemişti demişti ki atak gelince panik olma o gün bugün sorun yaşamıyorum..
devamını gör...
çevrenizde size mobbing uygulayan, üzen insanlardan dolayı nüksediyor bu ataklar. üzüntünün etkisi hemen o gün vuruyor. önce çevreden kendimizi kurtarmamız lazım bence.
devamını gör...
size bir kere bile olsa kötülük yapan insanı hayatınızdan çıkarın.
devamını gör...
yaşamayanın bilmeyeceği berbat bi illettir. tabii ki en doğrusu bir uzmandan destek almak ama basit bikaç öneri de benden gelsin. en basiti yanınızda biri varsa onun kafanızı dağıtması ya da telefonla bunu yapabilecek birine ulaşmanız olabilir. ya da yalnızsanız komik videolar açıp atağı görmezden gelmeye çalışmak da etkili bir yöntemdir.

bunlar dışında 3-3-3 kuralı var. kabaca o an çevrenizde duyduğunuz 3sesin kaynağını, 3farklı renkteki objeyi-aynı renkte de olabilir ve 3kokunun kaynağını sesli bi şekilde saymak şeklinde ifade edilebilir.

temelde yapmaya çalıştığımız zihni atağa ve ölüm korkusuna saplanıp kalmaktan kurtarmaya çalışmak.
devamını gör...
yalnız kalmamaya çalışın.

eğer yakın arkadaşlarınız, atak süresinde yanınızdalar ve sizin bu hastalığınızdan haberdarlarsa, onlara size nasıl davranmanız gerektiğini anlatın.

onlara, onların da sakin olması gerektiğini, işi büyütmemelerini anlatın. ambulans çağırmak gibi çalışanları boşa meşgul edecek şeyler yapmamaları gerekir, zira sağlıkçılar panik atak durumunda bir şey yapmazlar ve muhtemelen ambulans gelene kadar atağınız bitmiş olur.

bir yerden sonra bu atakların nasıl işlediğini anlıyor ve ona göre davranabiliyorsunuz. nefes alışverişini düzenli yaptığınız sürece bir sıkıntı olmayacaktır. eğer aklınıza gelen bir şey panik atağınızı tetiklediyse, ortama tekrar odaklanmaya çalışın.

bu hastalık, hiçbir zaman tamamen yok olmuyor. 10 sene boyunca tık yoksa da, bir gün ansızın kuyruğunuza basabilir. haliyle buna alışmanız gerek.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"panik ataktan kurtulmak için tavsiyeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim