genelde çok baskıcı ebeveynlere sahip olunmasının sonucunda ortaya çıkan kişinin hem kendisini hem de karşısındakini yıpratmasına neden olan kişilik bozukluğu. bu durumun önüne geçmek mümkündür, ki geçilmelidir*. kişinin çevresindekiler için oldukça sinir bozucu olabiliyor.
devamını gör...
pasif agresiflikten aktif agresifliğe geçtiğiniz an kötü sonuçlara sebep olabilir.
(yaşandı)
devamını gör...
pasif agresiflik, zımni öfke duyma halidir. kendine güveni olmayan, kişiliksiz insanların başvurduğu yöntemdir.

iki arada bir derede, beyaz desen değil, siyah desen değil. birine öfke duymak ama öyle ayan beyan da değil. kaynağını araştırmak gereken öfke türüdür.

şahsi fikrimi sorarsanız, böyle ezilip büzülmeye gerek yok. edilecek kelam varsa tam yerinde, tam zamanında alenen edilmelidir. sonra çok pişman olursunuz, geceleri uyuyamazsınız "vay keşke şöyle diyeydim." dersiniz.

kıps. *
devamını gör...
kırmızı ışıkta geçen arabayı yolun ortasında durup alkışlamak
devamını gör...
birini delirtmek istiyorsanız seçebileceğiniz en kestirme yol budur.
devamını gör...
kendimde bulunduğunu düşündüğüm, ne kadar istemesem de bana yapılan bir şeye fazlasıyla cevap verip kin tutma içerir. intikam soğuk mu bilmem ama yavaş yavaş alınır. karşındaki kişi çıldırtılır ve insan ilişkileri bozulur. son zamanlarda kendimi zorlayarak dahi olsa bozulduğum konuyu anında söylüyorum.
devamını gör...
karşı tarafı saldırganlaştıran tavırdır. karşı tarafın pasiflik veya agresifliğinden birini almak için orta şiddetli bi tokat kafidir.
devamını gör...
sinsinin havalı adı.
devamını gör...
düşünüldüğü kadar kötü değildir, insana biraz kurnazlık verir ve bence modern dünyada bu gereklidir. eğer aşırılığa kaçırılırsa işte o zaman kişinin ilişkilerine ciddi zararlar verebilir.
devamını gör...
kendimi bildim bileli içinde bulunduğum durum.kimse anlamaz bile sinirimi öfkemi bazen.sadece gülerim ve zamanı geldiğinde laf sokabilmek için fırsat kollarım hehe.
devamını gör...
kopuk korungan tavırda davranmak. kendini savunma biçimlerinden biri.
devamını gör...
içinde kalmış bir parça sinirsel duyguları dışa vuramama her aksilik durumunda tek başınayken ses çıkartarak cansız eşyalardan hırsını alabilme durumu..
devamını gör...
türk kadınlarının karşı cinsle ilişkisindeki genel hareketi
devamını gör...
pasif agresif kişilik bozukluğu temelde kişinin iç dünyasındaki agresif duygu ve düşüncelerinin dışavurumunun pasif ve olumsuz şekilde gercekleşmesidir.

pasif agresif davranışlar sergileyen insanlar kendilerini rahat ifade edemez, istek ihtiyaç veya duygularını doğrudan ifade etmekten kaçınır; ima yoluyla, dolaylı yollarla ifade etmeyi tercih ederler.
hayır demekte zorlanır, kabul edip uyum sağlamış gibi davranırlarken sonradan sabote etmeye yatkındırlar.

durum çoğunlukla yüzleşmekten kaçınma içgüdüsü ile ortaya çıkar; suçlanma korkusu, yetersizlik hissi gibi duygularla karşılaşılır. sonucunda öne çıkmak ve sorumluluk üstlenmekten kaçarlar.

durumu tetikleyen kesin şeyler olmasa da, yapılan çalışmalarda çocukluk deneyimlerinin büyük yer ettiğinin altı çiziliyor. örneğin; normal sınırlar içerisindeki kızgınlığı saklamak, toplum tarafından baskılarla bunu içinde tutmaya çalışmak ve buna alışmak veya çevrede yoğun agresif davranışlara maruz kalmak gibi etkenler sonucunda bu şekilde kendini savunmayı öğrenmek ve bunun dışa vurmaktan daha kolay gelmesi sonucundan pasif agresif davranış bozukluğu ortaya çıkabiliyor.
devamını gör...
sinir olduğun şeyi göstermek ya da dile getirmek yerine içten içe kudurmak suretiyle başka tavırlar sergileyerek o siniri karşıdan çıkarmaya çalışmak.
devamını gör...
moderasyon cayır cayır ya başlığı hemen attı akışa.
şeklinde gösterilebilir.
devamını gör...
pasif agresiflik bir kişilik bozukluğudur. bu kişiler kendilerini güvende hissetmediklerinden düşünce, duygu, isteklerini ya da rahatsız oldukları durumları tam ve doğru şekilde ifade etmez bazen edemezler. bazen imaya bazende kabule giderler. kabul etselerde bu durumu tam manasıyla benimsemez hatta durumu çaktırmadan bozmaya, sabote etmeye çalışabilirler.

dışarıdan bakıldığında detaysız incelendiğinde çok uyumlu ve anlayışlı görünebilirler fakat iç dünyaları daha karmaşıktır. daha fazla nefret ve kötü duygular barındırırlar. dışta sağladıkları kabul ediş içte derin fırtınaların dahada artmasına neden olur.

bu kişiler hayatları boyunca sahip olmak isteyipte sahip olamadıkları her şey için başkalarını suçlama eğilimindedirler. öne çıkmayı, görev almayı başaramaz buna rağmen bunu becerenleri ya da bu görevi dağıtanları suçlar daha çok yüreklendirmedikleri için onları düşmanı olarak görürler.

dış dünyaya güvenemedikleri ve bu bağı kuramadıkları için etrafa hep şüpheyle bakarlar ama diğer yandan onaylanma, desteklenme, yönlendirilme, takdir görme beklerler. isteklerini tam manasıyla dile getirmedikleri ve öne çıkmadıkları için devamında ki olmayan başarı içinde yine başkalarını suçlarlar.

buna kendi hayatımdan bir kişiyle örnek verebilirim. bir dönem bir firmada çalışıyordum. gayet güzel devam ediyor ve gayet iyi bir patronum vardı. bir süre sonra patronumuzun mühendis kardeşi de aramıza katıldı. ben zaten orada 1 seneye yakın çalışıyor ve tüm iç işleyiş benim üzerimdeydi. bu arkadaş geldiğinde ben patron kardeşi olduğu için bir adım geriye çekildim ve 2. adam olmasına izin verdim kendimce ama bu durum onu rahatsız etti. bu işlerle ben ilgilenmek istemiyorum sen devam et dedi. peki deyip aynı işe devam ettim.

bu şekilde abisinin teşviklerin de hep geri durdu. bu süreçte bir dönem bana ilgisi var sandım biraz gözlemledim ama kendini geri çekti. gel zaman git zaman başka firmadan bir kişiyle görüşmeye başladım. bir kaç hafta sonra ofise geldiğimde firma adına kendisine verdiğimiz telefonun paramparça olduğunu gördüm. zaten öncesindede bana karşı buz gibi davranmaya selam vermemeye beni görmezden gelmeye başlamıştı. telefonu sordum düştü dedi. nasıl düşme bu paramparça olmuş dedim. yani masadan düşen eski model kamerasız bilmem nesiz telefonlar öyle param parça olmaz. yüzüme bakıp ofisten çıktı.

sonra ben patronuma durumu anlattım. 'bilgim var' dedi. 'senin ona saygılı davranmadığını düşünüyor' dedi. 'nasıl yani?' dedim. 'elemanların benden sonra seni sayıyor olması. bir çok konuda karar mekanizmasının sen olmans bozulmuş, ona danışmaman rahatsız etmiş' dedi. 'iyi de ben kendisine ilk geldiğinde bunu sundum beni karıştırma aynı sistemle devam et dedi' dedim. ben bilmiyorum ayrılmak istiyor ay sonu gidecekmiş dedi.

ben tabi şok. ne olduğunu anlamadım. sonradan patronla bir konuşma daha yaptık o gittikten sonra tabi. benim yan firmadan biriyle görüşüyor olmam onu rahatsız etmiş ve abisine beni işten çıkarmasını söylemiş. abisi de bizi ilgilendirmez. işe yansıtmıyor, ahlaksal bir sorunda yok demiş. bu sefer beni saymıyor, bana danışmıyor, beni azarlıyor bilmem ne demeye başlamış. patronum tabi beni ve onu tanıdığından yanlış anlaşılma vardır çağıralım ve konuşalım demiş. kabul etmemiş ve işten ayrıldı.

çok ilginç bir durumdu. bu olaydan sonra biraz detaylı düşünüp sonunun ne olabileceğini araştırmıştım ve pasif agresif kişilik bozukluğu olabileceğine kanaat getirmiştim. tabi uzman değilim ama psikolojiyle zaman zaman yakından ilgilendiğim oldu. malum bir bölümde sosyoloji. bence bir uzman tarafından detaylı incelense teşhis kesinlikle bu olacaktı. sadece benle değil zaten eski sevgilisiyle, abisiyle, personellerle vsvs bu tarz sorunları olmuştu.

neyse efem tüm bunların dışında pasif agresif taklidi yapan insanlar vardır. ama tabi onların durumu bunlar kadar karmaşık değildir. amaç sadece ortamda sivrilik yapmamak ya da iş ortamında üstün gözüne batmamak için yapılan bir kabulleniştir. anlık içsel sıkıntı yaşansada zararı bu kadar yoğun değildir. anı geçiştirmek için yapılır ve hayata daha az problemle devam edilir.

yinede dikkat edelim efem fazla taklit aslı yaşatabilir aman aman.
devamını gör...
(bkz: boş konuşan kişiyi susturma yöntemleri)
devamını gör...
kimsenin umurunda bile olmayan şeylere kafayı takıp, sağa sola farklı yollarla salça olmaya çalışıp onu da eline yüzüne bulaştırıp kendi içinde sinir harbine gark olanları anlatan tabir.
dolaylı yollardan derdini anlatmaya çalışmak ilk davranış refleksidir.
kendi kendine duyduğu öfke o kadar büyüktür ki, okuduğunu anlamaz, konuşulanı dinlemez.
çünkü beceremez.
bu dertten muzdarip olanlara acil şifa dileyerek bitirelim.
devamını gör...
bir kişilik bozukluğu.

bunun için bana her zaman pek bir açıklayıcı gelen bir cümle var.

“su getirmem demez ancak testiyi kırar getirir.”
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"pasif agresiflik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim