komedi / drama / fantastik
10 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

2014 yapımı,rajkumar hirani yönetmenliğinde olan hint filmi. başrolü, filmlerini severek izlediğim aamir khan ve anushka üstleniyor.

filmin senaristliğini, 3 idiots da senaristliğini yapan,rajkumar hirani,abhijat joshi ve vidhu vinod chopra üstleniyor. bu 3 senarist 3 idiots da eğitim sistemini eleştirirken, bu filmde de tanrı kavramını eleştiriyor. bir yazar, dünya görüşlerini yazı ile açıklarken, bir ressam resimle, dansçı ise dansıyla anlatmaya çalışır. bu 3 senarist de bunu ekrana esprili bir dille başarılı şekilde aktarıyor. hani gülerken düşündürdü deriz ya, bu film için de aynı şeyi söyleyebiliriz.

filmin konusu kısaca şöyle: aamir khan(peekay) araştırma yapmak için dünyaya inen bir uzaylıdır. indiğinde ise çıplaktır ve boynunda onun uzay gemisini kontrol eden bir kolye vardır. iner inmez kumandayı çaldırmıştır. sonrasında kime kumandayı sorsa ‘ben nereden bileyim, tanrı bilir’ cevabıyla karşılaşmıştır. tanrıya kumandasını ona getirmesi için dua edecektir ama şöyle bir sorun vardır. her birinin inanç ritüelleri farklı bir çok tanrı vardır ; hangisinden isteyeceği konusunda şaşırmıştır ve hepsini denemeye karar verir.
sonrasında kendisine eşlik edecek jaggu ise; belçika’da okurken pakistanlı bir müslümana aşık olur. ama babası bu ilişkiye karşı çıkar ve din adamı tapasvi’ye danışır. o da ,sevgilisi olan sarfaraz’ın onu aldatacağını ve terkedeceğini söyler. jaggu, babasına tapasvi’nin yanıldığını kanıtlamak için onunla evlenmeye karar verir ama evlenecekleri gün sarfanaz gelmemiştir. sonrasında ülkesine dönen jaggu, habercilik yapmaya başlamış ve tesadüfen peekay (p.k) ile karşılaşır.

filmi gülerek izlemekle birlikte, yapılan tespitler harikaydı. kendi gezegeninde kimsenin yalan söylememesi ve yalan söylemeye ihtiyacı olmamasından dolayı bir çok yanlış anlaşılmalarla karşılaşmıştır. insanların dili de karışıktır;tek bir cümle farklı bir çok anlama gelebilmekteydi.insanların neden farklı inançları ve farklı tanrıları olduğunu idrak edemez. bu farklılığı yaratan neydi? her çocuk, sonradan tabi olacağı tanrının işaretiyle mi doğmaktaydı? tanrıya ulaşmanın yolunun bu olmadığını ifade etmek için kullandığı ‘yanlış numara’ , tüm ülkeye yayılmıştı;vatandaşlardan gelen videolardan birinde vatandaşın biri bir misyoneri işaret ederek ‘bu adam hristiyan olmazsam cehenneme gideceğimi söylüyor; tanrı hristiyan olmamı isteseydi beni hristiyan bir ailede dünyaya getirmez miydi?’ diyor. bu artık sorgulamaya başlamanın dalga dalga yayıldığını anlatmaktadır. insanlar ancak korkularından sıyrılıp, sorgulamaya başladıkları zaman doğruyu bulabilirler.

filmin sonlarında peekay’in konuşması aslında tüm filmin ana fikri niteliğinde: ‘dünyada 2 tane tanrı var; biri tüm dünyayı, kainatı yaratan tanrı; diğeri de sizin yarattığınız tanrı’.

imdb puanı: 8,1/10. benim gözümde ise 10 üzerinden 10.
devamını gör...
bollywood mutfağından çıkan, güzel bir aamir khan filmi.

filmin başrolleri, senaristi, yönetmeni vs. vs. gibi teferruatlara girmek yerine; filmde anlatılmak istenen vurguya değinmek , daha özgün olacaktır. muhtemeldir ki; üstteki tanımlarda filmin teknik kısmı ile ilgili tanım bırakılmıştır.

öncelikle şunu belirtmeliyim ki; filmin konusu din düşmanlığını anlatan veya dini eleştiri barındıran bir izlenim oluşturmadı bende.

aslında filmin konusu bana yabancı da değil. bir kitabın*, savunduğu tezi desteklemek için kullandığı örnek metafordan esinlendiğini söyleyebilirim.

kitapta kullanılan metafor; dünya'yı mars'tan izleyen mars'lıların, insan hal ve hareketlerini anlamlandırma çabası iken , filmde kullanılan metafor ise; başka bir galaksiden dünyaya gelen uzaylının, dünya'yı, dünya'lıdan bize anlatma çabasını konu ediyor.

kitabın, 1960'lı yıllarda yazıldığı düşünülür ise; filmin, kitaptan esinlendiğini söylemek yanlış bir yaklaşım olmayacaktır.

filmin ana teması; herhangi bir toplumda, toplumsal kabul gören ritüellerin; başka toplumlarda reddediliş hikayesi çok güzel işlenmiş. bu toplumsal farklılığın düşmanlık boyutuna uzanan yolculuğu ise mizahi bir yaklaşımla çok güzel eleştirilmiştir.

toplum mekanizması dinler üzerinden eleştirilirken, aynı zamanda dinlerin ortak noktası olan kutsiyet metaforlarının, birbirine ne kadar benzediği de çarpıcı bir biçimde işlenmiştir.

filmde işlenen din adamı figürü, tarihsel açıdan ve coğrafik açıdan her daim karşılaşabileceğimiz türden bir kimliktir. bence bu çok özel bir ayrıntıdır. yani bu din adamına (ms) 300 lü yıllarda roma imparatorluğunda denk gelmiş olabiliriz. veya 15. yüzyıl katolik kilisesinde, veya günümüz toplumunun asya veya ortadoğu topraklarında denk gelmiş olabiliriz. karakterize edilen dini figür; mahalli bir kimlik olmasına rağmen; coğrafik veya tarihsel açıdan genel bir kimliğe bürünmüştür.


yani din eleştirisinden ziyade; insanların dine bakış açısı ve eğilimi daha çok öne çıkmıştır. bu mesajı barındırdığı için dahi, film izlenmeye değerdir.
devamını gör...
2014 yapımı hint filmi.
yönetmenliğini, gişe de büyük başarı elde eden usta yönetmen rajkumar hirani üstlenmiş.
3 idiotta da yönetmen koltuğunda onu görüyoruz.
oyunculuklarını ise, çok sevdiğimiz aktör, aamir khan, anushka sharma, sushant singh rajput
boman irani gibi isimler yapıyor.

bundan sonrasını spoi takıntısı olanlar okumasınlar.
''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''


türk toplumunu da anlatan muhteşem bir film. o kadar aşinayız ki aslında bu konuya...
pk, insanları anlamak amacıyla, onlar üzerine araştırma yapmak üzere uzaydan dünyaya gönderilmiş bir yabancıdır. dünyaya iner inmez, uzay gemisi ile bağlantı sağlayan kolyesini çaldırır.
ve dünyada kalma zorunda kalır.
bu arada dünyanın başka bir yerinde jaggu, sarfaraz yusuf ile tanışır ve ona aşık olur.
ancak, jaggu hintli, sarfaraz ise pakistanlı müslümandır. jaggu'nun ailesi bu işe karşıdır.
işler, jagguya gelen bir ayrılık mektubuyla karışır ve o kalbi kırık bir şekilde hindistana dönerek, gazetecilik yapmaya başlar.
pk metroda ''tanrı aranıyor'' şeklinde el ilanı dağıtırken, ''haber''in peşine düşer.

kültürler arası iletişimin, algoritmasını çözmeye çalışan bir uzaylı pk
dünyaya inen bu uzaylının yaşadığı kültür şokunu izlerken hem gülün, hem düşünün.
gerçekten 10 numara film yapmışlar.
devamını gör...
sürüyle her dinden hocanın yada ilim insanı denilen kişilerin anlatamadığı samimiyet olayının önemini ve aslında tanrı nın nerde olduğunu ne istediğini komediyle anlatan bir deha.
devamını gör...
aamir khan'ın şimdiye kadar yaptığı en güzel iş bence. mükemmel bir olay örgüsü, mizahı ve bakış açısı var. çok hassas konularda çok ince ve kaliteli esprilere sahip. canınız sıkıldıkça izleyip, kahkahalarla stres atabilirsiniz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim