kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

çizgi filmlerde sıkça rastlanan -uzaktan olmak şartıyla- çok sevdiğim balık.

abartılmasının tek sebebi aşırı yırtıcı olmasıdır ve tuzlu suda yaşayamaz.

güney amerika'daki akarsularda, amazon havzasındaki akarsularda ve orinoko yakınındaki ırmaklarda yaşarlar.

pirana dişleri:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


anatomisi:

sırt yüzgeci: sırt yüzgeci balığın dik durmasını sağlar. bir nevi omurga görevi yapar.

yağ yüzgeci: bu yüzgecin ne işe yaradığı bilinmez. karasin grubu tüm balıklarda vardır. etli bir yapıya sahiptir.

kuyruk yüzgeci: balığın su içinde ilerlemesini sağlar. sağa ve sola hareket ettirerek balık suyu yarar ve ilerler. ayrıca dümen görevi yapar ve balık kuyruğu sayesinde yönlenir.

anal yüzgeç: sırt yüzgeci ile birlikte omurga görevini üstlenir balığın dengede ve dik durmasını sağlar. ayrıca kimi balıklarda üremeye yardımcı olur. (lepisteste olduğu gibi)

karın ve göğüs yüzgeci: balıkta kol bacak yerine geçerler. bu yüzgeçler sayesinde manevra yaparlar. ileri geri yaptıkları hareketler ile balık ani fren yapabilir ya da yavaşlayabilir. kumu karıştırmak ya da yumurtalarına oksijeni bol su yönlendirmek için göğüs yüzgeçlerini kullanırlar.



piranalarda beslenme:

pygocentrus türleri doğada avlanarak beslenen canlılardır. akvaryumda da bu güdü ile beslenirler. yem attığınızda bazen korkak davranışlar sergilerler. aslında bu korkak davranışlar avını yanıltmak ve onu kaçmasını engellemek içindir. geri çekilip bir iki kere yaklaşıp kaçarlar ve daha sonra aralarından bir balık ilk ısırığı alır. balığın kaçışı kalmamıştır ve saliseler içinde diğerleri de saldırır. sürü oluşturacak kadar minimum sayıda balık beslemiyorsanız. balık bu güdüleri kaybedecek ve parçalama işini bırakacaktır. böyle bir durumda ufak parçalar halinde yem vererek balığı beslemek gerekir. en az 5-6 balık ile oluşturulacak küçük sürü balıkların birbirinden kuvvet almasını sağlar ve kendilerinden 3-4 kat büyük bir canlıya bile saldırabilirler. piranaların saldıramayacağı avın boyu sürüdeki balık sayısına bağlıdır. onlar saldırırken tek vücut olurlar ve hepsinin oluşturduğu kütleden daha büyük bir canlıya saldıramazlar. genelde leş vb. şeylerle beslenirler. fakat sürekli olarak bu tür yiyecekler bulamayıp açık sularda gördükleri hareketli canlılara da saldırırlar.

serrasalmuslar türleri ise asalak balıklardır. genelde pygocentruslardan fırsat bulamazlar. o yüzden genel beslenme şekilleri başka balıklar üzerindendir. kendi boylarında ya da daha büyük balıkların yanlarında dolaşıp acıktıkça balıktan parçalar kopartırlar. balık bir hafta veya daha kısa zamanda iyileşecektir. ancak bu arada yeni bir yarası daha olacaktır. balık kaçana kadar peşinde dolaşıp durur ya da artık balığın kaçacak hali kalmaz yaralarından dolayı hastalanmıştır ve ölecektir ki o ölmeden onu parçalayıp yer. aslında işlerini garantiye alıp hiç aç kalmayan balıklardır. pygocentruslar uzun zaman aç kalıp daha sonra haddinden fazla beslenirler. serrasalmuslarda bu yoktur. bir pygocentus'a nazaran daha büyük cüssesi vardır fakat buna rağmen daha da küçük mideleri vardır. az yiyerek karınlarını doyurabilirler ve kuraklık zamanında daha fazla hayatta kalma şansları vardır.


bir

iki

üç

dört
devamını gör...
2. (tematik)
karasularımızda olmadığını tahmin ettiğim ama oldukça korktuğum hayvandır. oyunları bile vardı bazı oyun sitelerinde bu hayvanın.
devamını gör...
yırtıcı, ağzı diş dolu tatlı su balığı.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
güney amerika' da nehir, akarsu ve göllerde yaşayan etçil, yırtıcı bir tatlı su balığı. boyut ve beslenme miktarları türlerine göre değişebiliir.
ismi yerli dilinde pira+ nya kelimelerinin birleşiminden gelip, ısıran balık manasını taşımaktadır.
devamını gör...
beslediği piranha tarafından saldırıya uğramış bir manyakla konuşmuştum yıllar önce. sol elinin işaret parmağıyla orta parmağı arasındaki bölgeyi rastladığı ilk kemiğe kadar usturayla keser gibi kesmiş. damarlar ve en önemlisi sinirler paramparça olmuş. elinin ortasında yeni bir el izi oluşmuş. sol elini iyi kullanamıyordu.
çok tehlikeli bir balıktır.
devamını gör...
amazon ormanı içinden geçen ve içinde cennet barındıran nehir ve duru suları cehenneme çevirebilen yırtıcı balık. balığın aerodinamik kaslı bedeni avının peşinden gitmesini sağlar. bu canavarların yolundaki hiçbir balık emniyette değildir. nehre giren kara hayvanlarına sürü halinde saldırır ve saldırdıkları hayvanın beş dakika sonra geriye iskeleti kalır. hız yapmak için tasarlanmış olan piranalar, avını sersemletecek kadar hızlı hareket eder.
devamını gör...
cok iyi de 1 sehinsah parcasidir. klibi de oyle.
devamını gör...
piranha diye yanlış söylemi de yaygındır. küçük vahşi deniz canlıları..
devamını gör...
(bkz: piranha)

pygocentrus nattereri en tehlikeli türüdür. her şeye saldırabilir ve her türden canlıyı yiyebilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim