grup halindeyken bakılan ponpon kızların, tek tek bakılmasına oranla daha çekici gelmesinden hareketle, insanların grup içinde yanlız olduklarından daha çekici göründüğünü açıklayan duruma "cheerleader effect / amigo etkisi /ponpon kız etkisi" denmiştir.

130 katılımcılı iki ayrı grup ile yapılan araştırmada grup halinde gösterilen erkek ve kadın resimlerinin, teker teker gösterildiğinden daha çok beğenildiği görülmüştür.

bir algı yanılsaması olarak açıklanmaktadır.
kaynak

ponpon kız etkisi pazarlamada da sıkı sık kullanılmaktadır. ayrı ayrı incelediğiniz ürünleri bir arada ya da kombin halinde görünce daha çok beğeneceğiniz varsayılarak ürünler kataloglarda gruplanmış olarak size sunulmaktadır.

aynı nesneleri grup içinde farklı görme yanılsaması ile ilgili örneği aşağıdaki şekilde görebilirsiniz. solda bulunan mavi daire aynı ölçüde olmasına rağmen sağdakinden daha küçük gözükmektedir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
sadece insan değil, vasat her görsel için geçerlidir.

mağazalarda yan yana dizili kazaklar, pantolonlar olduğundan çekici gelir. bu yüzden düzenli evlerde benzer şeyler, benzer şeylerin yanına konur. instagram "düzenlilik" hesaplarında aynı malın üç, beş, on kopyası yan yana dizilip totoğrafı çekilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ponpon kız etkisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim