postkolonyalizm (post-colonialism), gunumuzde somurgeciligin miraslarini ve etkilerini inceleyen sosyolojik, ekonomik, politik (her turlu sosyal bilimler, vs.) teorilere verilen isimdir.

uluslararasi iliskilerde, postkolonyalizm eskiden varolan somurge ve metropol arasindaki guc iliskisinin gunumuzde bu ulkeleri nasil etkiledigine bakar. genellikle 19 ve 20. yuzyil somurgeceliginin gunumuzde nasil devam ettigi, resmi olarak bitmesine ragmen gunumuzde ne sekilde devam ettigi incelenir. ayrica eski somurgelerin, kolonyal gecmislerinden nasil etkilendikleri de incelenebilir. mesela eski somurgelerdeki az gelismislik sikintilari ya da kolonyal sinirlarin gunumuzde nasil etnik, dini sorunlar cikardigi arastirma konusu olabilir.

uluslararasi iliskilerde, postkolonyalist kritik bakis acisi, neo-marksist kritik bakis acisina cok benzer. amma velakin, iki kritigin amaclari farklidir.
devamını gör...
eski sömürgecilerle eski sömürgelerin her anlamdaki ilişkilerini inceleyen bilim dalı.
devamını gör...
postkolonyal çeviri teorileri de sömürgeleştirme döneminde çevirinin nasıl bir araç olarak kullanıldığını irdeler. "diğer" olarak andıkları yerli topluluklarla karşılaşan sömürgeci güçler, özellikle de misyonerler, önce yerli halkın dilini öğrenmiş, bu dillere yazı sistemi geliştirmiş, sonra da çeviri vasıtasıyla kendi ideolojilerini, dinlerini empoze etmiştir. günümüzdeyse bu sömürge kültürünün etkisinden sıyrılmak için çeviriden faydalanmaya çalışanlar vardır
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim