hem meşhur dinler tarihçisi mircea eliade hem de meşhur siyaset filozofu carl schmitt, onun "yaşayan en acayip insan" olduğunda hemfikirdir. metafizik hakikati farklı tradisyonları birleyerek sunmuştur. kavramsal olarak doğu-batı karşıtlığını koyması bazı kıro zihniyetin meseleyi politik bir kavgaya çekmesine yol açmıştır. kendisinin siyaset gibi kekosal bir mevzuyla uğraşması tabii söz konusu değildir. kendisi aynı zamanda bir matematikçi olduğu için metafizik ve ezoterik konularda yazdıkları derin olduğu kadar açık ve kesin bir dille olmuştur. dünyayı etkilemiş önemli bir düşünürdür, ve ilginç renkli hayatı, eserleri çok daha uzun bir yazıyı hak etmektedir.
devamını gör...
normalde biyografik tanım girmekten hazzetmem fazla. ancak şeyh abdülvahid yahya için biyografiyi tekrar yazmak bile bi şereftir. fransa'da katolik bi ailenin çocuğu olarak doğdu. gençlik dönemine kadar fen,edebiyat,matematik ve felsefe öğrendi. kendisinin felsefe-edebiyat bölümünden diploması vardır. matematik okumak üzere tekrar kaydoldu lakin sağlık problemlerinden sebep bırakmak zorunda kaldı ve o dönemde metafiziğe ciddi merakı başladı. okülist cemaatlerle tanıştı ve onlara katılıp kısa sürede kabul gördü. hatta mason localarında bile bulunduğu, yüksek derecelere çıktığı, daha sonra spritüalist akımların olmazsa olmazı olan reenkarne inancıyla karşılaştıktan sonra ayrılıdğı nakledilir. hayatı 1910'da tanıştığı şeyh abdulhadi(ıvan agueli) ile değişir. şeyh abdulhadi bir şazeli tarikatı halifesidir. isveçli ressam ve yazardır. (türkçeye tercüme edilmiş bi romanı da var hatta). guenon onun vesilesiyle müslüman olarak abülvahid yahya adını almıştır. daha sonra kısa bi cezayir macerasından sonra fransa'ya dönmüş, kütüphanecilik yapmıştır. 1930'da eser tercümesi için gittiği mısır'da hayatının sonuna kadar kalmıştır. bu süreçte münzevi bi hayat sürdüğü ve sadece birkaç yakınıyla görüştüğü söylenir. hatta kendisi için kahire'de bir posta kutusu kiralandığı, okuyucu ve yakınlarıyla mektup yoluyla haberleştiği için, belli zamanlarda oraya gidip geldiği de naklolunur. arapça, sanskritçe, latince, yunanca, ibrânîce, ingilizce, almanca, italyanca, ispanyolca, lehçe ve rus dilini bilen ve akıcı konuşan şeyh, aynı zamanda metafizik ve sembolizm konusunda eşsizdir. eserlerinde her metafizik doktrinden kavramlar barındırsa da hinduizm,tasavvuf ve felsefe kavramlarına sıklıkla müracaat eder. dilini anlamak meleke gerektirir. ''demir leblebi'' ayarında eserleri çokçadır. özellikle 2 ciltlik ''inisiyasyona toplu bakışlar'' insanın kendisini duvara saatlerce bakarken bulmasına sebep olabilir. kendisinin müslümanlığı çok tartışmalı olsa da -geçmişteki intisapları ve takipçileriye kullandıkları ortak dil sebebiyle ''tradisyonalist'' akıma nispet edilmiş ve grubun salt spiritüalist faaliyetlerle uğraştığından ötürü, onun da müslüman olmadığı söylense de- rivayetler, onun tercihinin islam olduğu yönündedir. takipçileri arasında tradisyonalist akımın içinde bulunan meşhur frithjof schuon, ananda coomaraswamy,titus burckhardt gibi isimler de vardı. son olarak aşağı, oğlu yahya guenon'un röportajını bırakıyorum. malesef kayıt arapça bilenler için.
ufak spoiler : kendisine einstein'ın bi öğrencisinin mektup gönderdiğini ve einstein'in, babasından çok etkilendiğini yazmış, ilginç tarihi bir anekdot olarak....
devamını gör...
"metafiziksel olan, doğanın ötesinde ve üstünde demektir, yani aslında 'doğaüstü'dür.
ancak bu noktada şüphesiz bir itiraz gelecektir: o halde doğayı aşmak mümkün mü? açıkça cevap vermekten çekinmiyoruz: sadece mümkün değil, gerçekleşmiştir de. ama bunlar sadece laf, bize hangi kanıtları sunabileceksiniz, denecektir. bir bilgi türünün imkanına dair insanların kanıt istemelerinin, onu aramaları ve kendileri elde etmek için gereken çalışmayı üstlenmeleri yerine geçmesi gerçekten tuhaftır. bu bilgiye sahip olanlar ise bu konuyu tartışmaya ne gibi bir ilgi duyabilirler ki? bilginin kendisi yerine bir "bilgi kuramı"nı ikame etmek, herhalde modern felsefedeki en büyük acziyetin itirafıdır.
dahası, her kesinlik, iletilemeyen bir şey içerir; hiç kimse tamamıyla şahsi bir çabalamadan başka bir yolla herhangi bir bilgiye ulaşamaz, ve bir insanın diğeri için yapabileceği, o kişiye fırsat sağlamak ve bilgiyi elde etmesi için yol göstermekten fazlası değildir. bu nedenle, büsbütün aklî (sezgisel) olan sahada herhangi bir inancı dayatmaya çalışmak boşunadır. bu açıdan dünyanın en açık kanıtı, doğrudan ve mevcut olan bilginin yerini tutmaz."


*
devamını gör...
şeyh abdülvahid yahya adıyla tanınan fransız metafizikçi yazar olarak tanınır.

1886/ 1951 yılları arasında yaşamış, matematik, felsefe ve edebiyat üzerine eğitim almış, onlarca kitap yazmıştır, bunlardan biri de varlığın mertebeleri adlı eserdir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

modern insan kendisini hakikat seviyesine yükseltmeye çalışacağı yerde, hakikati kendi seviyesine indirmektedir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rene guenon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim