klasik bir kader olarak çok kurbanı vardır. hatta mark twain'in bir öyküsünde bunun mizahı yapılıyordu


mark twain’in “sağ mı ölü mü” adlı öyküsü gerçeğin ironize edilerek etkili bir şekilde anlatılmasına güzel örnektir. twain bu öyküsünde, “sanatçıların öldükten sonra kıymete bindikleri” gerçeğini keyifli bir anlatımla ironize eder. dört yoksul ressam bu gerçekten hareketle şu karara varırlar: kura çekeceğiz ve kurada çıkan biri ölecek. daha sonra bu “ölü ressam” nasıl olsa meşhur olacak ve tabloları pahalı satılacaktır. böylece ressamlar yoksulluktan kurtulacaktır. bu öykü gülünçlüğün ardında dokunaklı bir gerçeği ve dozunda bir yergiyi barındırır. insanların gerçek sanata değil, başka şeylere (magazinel olaylar vb.) ilgi gösterdikleri gerçeği inceden inceye eleştirilir. twain burada da sürü ahlakını ve yaşanan sanat ortamını örnek bir olayla alaya alır ve gülünçlüğünü ortaya çıkarır.
devamını gör...
kaybettikten sonra değeri anlaşılan sevgilinin bir benzeridir.
devamını gör...
sadece sanatçıların değil hayatımızdaki tüm insanların değerini onları kaybettikten sonra anlarız. varlıklarında farkında olmadığımız değerlerini, onlarla geçirdiğimiz güzel zamanları yokluklarında fark eder eksikliğini hisseder methiyeler düzeriz.
devamını gör...
(bkz: heath ledger) kendisi ölmeden önce de çok ünlüydü ama öldükten sonra çok daha fazla insana ulaştığını düşünüyorum.
devamını gör...
sanatçının altın vuruşu ölümüdür. hayatının en önemli olayı kendi ölümüdür ve hayatının en önemli olayını yazamadan gider. kimse kendi ölümünü yazamaz çünkü!

ölüm bir gün herkesi değerli kılar, en çok da ömrünü sanata adayanları...
devamını gör...
(bkz: van gogh)
devamını gör...
biz hangi yıldızı kaymadan görebiliriz ki değil mi?

bazen görülmek için kayıp gitmek gerekiyor...
devamını gör...
bazılarının yaşarken çok küstah iğrenç bir yaşam tarzları olması, şiddete meyelli olup aklı başında hareketler yapmamasından da kaynaklı olabilen bir durum.
devamını gör...
öldükten sonra 1 hafta kadar daha anılıyor ve sonra unutuluyor zaten. değeri bilinse de çok bir şey değişmiyor neticede.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sanatçıların öldükten sonra değerinin bilinmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim