10 adet rakam vardır ve bunlar 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 dur. sayıları yazılı olarak göstermeye yarayan sembollere rakam denir.

sayılar ise yukarıda bahsedilen on adet rakamdan oluşur. her rakam bir sayıdır ama her sayı bir rakam değildir.

örneğin 3 bir rakamdır, aynı zamanda sayıdırda. ama 13 bir rakam değil sadece sayıdır.

sayılar eksi sonsuz ile artı sonsuz arasında sonsuz adettedir. 0 ile başlayan sayı olamaz, örneğin 03 gibi.

-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8 ve -9 şeklinde yazılanlar ise rakam değil, negatif sayılardır.
devamını gör...
yukardaki bilgiyi düzeltelim dediğim hede.
10luk taban sisteminde 10 rakam vardır ve bu kullandığınız taban sistemine göre değişir. mesela 16lık tabanda* 16 rakam vardır : 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
devamını gör...
tdk sözlüğüne göre sayı "sayma, ölçme, tartma vb. işlerin sonunda bulunan birimlerin kaç olduğunu bildiren söz, adet" ifadesi ile açıklanıyor. rakam için ise şu şekilde tanım yapılmış : "sayıları göstermek için kullanılan işaretlerden her biri". aslında, sayı sözcüğü bir çokluğu anlatıyor. rakamların tek hane veya bir arada kullanılmasıyla oluşmuş sonuçlardır. örnek verirsek 4 bir rakamdır, ama 24 olunca bu rakam değil, sayı olur. çok daha basit ifade edersek, harf ile sözcük arasındaki farklılığa benzer. rakamın karşılığı harf, sayının karşılığı da sözcüktür.
bu tanımlara uygun şekilde yaklaşarak tanımları doğru anlamda kullanmak icap ediyor. özellikle pandemi süresi boyunca sağlık bakanlığı tarafından açıklanan sayısal tabloda vaka sayısı ve can kaybı gibi günlük bilgileri açıklayanların sayı sözcüğü yerine rakam sözcüğünü kullandıklarını işittik. tabi ki bu bilinçli değil sehven yapılıyor.
yani "bugün açıklanan sayılara göre" diye açıklama yapmak gerekirken " bugün açıklanan rakamlara göre" diye yapılıyor. bazı sunum ve konuşma yapanlar, hatta gazeteciler bile bu hatayı sıklıkla tekrar ediyorlar. gündelik olarak da konuşmalarda yapılan bu hata bilgi eksikliğinden kaynaklı , yani kasıtlı yapılan bir yanlış değil.
devamını gör...
kısaca tek haneliler rakamdır, 2 ve daha fazla rakamın bir araya gelmesiyle de sayılar oluşur.
devamını gör...
dilin soyut ce somut yapıları...
devamını gör...
rakamlar sayıları oluşturmak için birer simgedir
devamını gör...
her rakam sayıdır,ama her sayı bir rakam değildir. rakamlar 0 ve 9 dahil olmak üzere,bu sayı aralığında bulunan tek basamaklı olanlardır. sayılar ise rakamlardan oluşan tek veya daha çok basamak içerenlerdir.
#1074925 no’lu arkadaşımızın tanımı ise yanlıştır. tek olanlar şöyle çift olanlar böyle diye ayrım yapılamaz.
devamını gör...
sayılar evrensel küme olsa rakam onun bir alt kümesidir
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sayı ve rakam farkı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim