bilgisayarlara, bu teknolojiyle çalışan sistemlere ve ağlara kasıtlı olarak yapılan yasa dışı müdahale.
devamını gör...
polat alemdar beyefendi'nin şalteri indirip kabloları fişten çekerek korunmaya çalıştığı sanal saldırıdır.
devamını gör...
profesyonel bilgisayar korsanları tarafından yapılan ve ağır hapis cezası olarak ciddi bir yaptırımı bulunan saldırı türü. zaman zaman kafa sözlüğün başına da geliyor fark etmişsinizdir.
devamını gör...
polat alemdar beyefendi'nin şalteri indirip kabloları fişten çekerek korunmaya çalıştığı sanal saldırıdır.
devamını gör...
ülkemizde sıkça maruz kaldığımız şey. (bkz: eba'nın çökmesi) (!)
devamını gör...
bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır.
devamını gör...
iha ve sihaların boynunu bükük bırakan saldırı türü.
devamını gör...
bir sisteme zarar vermek amacıyla izinsiz erişim sağlamak. amaç genellikle sistemdeki bilgileri çalmak, silmek, değiştirmek ya da kontrol etmektir.

burada olayın "failleri" ikiye ayrılır diyebiliriz; bir kısmı kişisel fayda amaçlı saldırılarla uğraşan ve kendi hesabına çalışan insanlar iken diğer kısım, devletlerin kendileriyle anlaşma yaparak bir bakıma işe aldığı ve daha büyük, hatta milli amaçlar uğruna saldırı gerçekleştirenlerdir.

ilk grubu da kendi içinde beyaz, siyah ve gri şapkalılar olarak 3'e ayırabiliriz. beyaz şapkalılar sistemlere zarar vermek amacıyla sızmaz. kimi zaman kendini denemek, kimi zaman eğlenmek, kimi zaman karşı tarafa zarar vermeyecek bazı küçük çıkarlar peşinde koşmak gibi amaçları olabilir. sistem açıklarını bularak düzeltilmesini sağlayabilir. siyah şapkalıların amacı tamamen zarar vermek üzerine kurulmuştur. genellikle saldırılardan maddi karşılık sağlarlar. gri şapkalılar ise sisteme, sistem zaafiyetlerini bulup kapatmak için sızarlar. bunlar, siyah şapkalıların kullandığı yöntemleri bildiklerinden, sistemlere ne gibi zararlar verebileceklerini de bilir ve açıkları buna göre kapatmaya çalışırken, genellikle hukuksal çerçevede çalışırlar. ancak sistemlere giriş aşamaları yine de illegaldir. bazıları da yine kendi çıkarı adına zarar vermeyi hedefleyebilir. yani özetle içlerinden beyaz şapkalı ve siyah şapkalı gibi çalışanlar çıkabilir. tek bir tip değildir bunlar.

bir de hacker olmayan ve adına lamer denen grup vardır ki bunların aslında hacker olmakla pek ilgisi yoktur. internet ortamında insanlara hava atmak için "bilmem kimin mail adresini çalayım mı?" türünden gariplikler peşinde koşarlar.

***

siber saldırılar, kişisel menfaatler için yapılabileceği gibi, devletler arasında siber savaş gibi amaçlar uğruna da başlatılabilir.

siber saldırılar bazen, zararlı bağlantı içeren linklere tıklamayı yahut bazı dosyaları indirmeye teşvik etmek gibi basit yöntemler kullanabilir. bu yönteme kimlik avı adı verilir.

bazen mesela bir bankayla iş yapıyorsanız, bankanın adresi sanarak girdiğiniz ve bilgilerinizi yazdığınız bir sitenin uzantısına dikkat etmediğiniz için, bu site sizi bankaya yönlendirmez. bunun yerine bilgileriniz kötü niyetli kişi ya da kişilere aktarılır. bazen de bilgisayar ya da telefonunuza bir uygulama, program ya da oyun indirirken, kötü amaçlı bir yazılım indirerek virüsle karşı karşıya gelirsiniz. kimi durumlarda bir antivirüs programı kullanmakla işi kolayca çözebilirsiniz ama kimi zaman, kişisel bilgileriniz ya da şirkete ait bilgiler karşı tarafın eline geçebilir. bilgilerinizi geri almanız karşılığında sizden para isteyebilirler.

devlet bazında yapılan saldırılar ise daha geniş kapsamlı bir çalışma içerir.

***

bir siber saldırıdan korunmak için kişisel olarak alabileceğiniz birkaç önlem var. her ne kadar tüm saldırılara karşı sistemi tamamen kapalı hâle getiremeseniz de, şifrelerinizi uzun ve karışık harf/rakam kombinasyonlarından seçmek, antivirüs yazılımı kullanmak, bir şifreyi her yerde kullanmamak, bir bağlantıya tıklayacağınız zaman güvenilir bir kaynaktan geldiğinden emin olmak gibi yöntemler sorunu epey azaltır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"siber saldırı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim