1.
sokrates’in ikili tartışmalarında kullandığı yöntemdir. sokrates öncelikle kendisini bilgisiz ancak meraklı birisi gibi tanıtır ve karşısındakinden konu hakkında ne düşünüyorsa utanmadan söylemesini sağlar. sonrasında sokrates, karşısındakinin anlattıklarındaki çelişkileri fark eder ve sorularla karşıdakinin de fark etmesini sağlar. özellikle analojilerden, metaforlardan sıklıkla yararlanılır. düşüncelerinin yanlışlığının farkına varan kişi, sokrates’in sorularıyla doğru bilgiye ulaşır. sokrates, bu yaptığına “doğurtma” der. çünkü sokrates’e göre bilgiler doğuştan aklımızdadır ancak bizim bunları hatırlamamız gerekir. işte sokrates, konuştuklarına “hatırlatır”.
devamını gör...
2.
sokrates bütün insanların rasyonel varlıklar olduklarını, onların söz konusu rasyonalitenin bir gereği olarak, doğru moral bilgi yardımıyla ahlaken özerk bireyler hâline gelebileceklerine inanır, fakat bir yandan da atinalıların ihtiyaç duyulan moral bilgisinden yoksun olduklarını ve dolayısıyla sorgulanmamış bir hayat ile etraftan duydukları ve kendilerince doğru bilgi saydıkları bilgilerin aslında gerçek bilgiden çok uzak olduğunu düşünür. sokrates'e göre gerçek bilgi insanın kendi araştırmaları ve arayışları sonucu elde edilebilir. bu bağlamda sokrates özellikle kulaktan dolma temelsiz bilgiler ile bir şeyi çok iyi bildiğini düşünen ve iddia edenleri bulup onlar ile sohbet eder. bu insanların bilgisizliklerini göstermek adına da, bir moral reform yöntemi olarak "elenchus", meşhur çürütme yöntemini geliştirir. bu bir nevi uyandırma yöntemidir, insanların bilgisizliklerini ve yanlış yolda olduklarını göstermek adına bir yönüyle negatif bir yönüyle de pozitif olan bu yöntemin ağırlıklı yanı karşısındakinin bilgisizliğinin bilincine varması ve itirafta bulunmasını sağlayan çürütme yanı, yani negatifliktir. yöntemin temelinde insanın doğası ve potansiyeliyle, bilginin mahiyeti ve erişilebilirliğiyle, insanın varlığında ahlaki değeri yaratacak araştırmanın gerçek amaçlarıyla ve bireyin toplumdaki yeriyle ilgili birtakım temel kabuller bulunan sokrates onu betimlerken genelde incelemek, araştırmak, soruşturmak, sorgulamak faillerini kullanır.
araştırılan, incelenen, sorgulanan, soruşturulan sadece insanların erdem ya da ahlaki bilgiyle ilgili inançları, moral hipotezleri değil, aynı zamanda hayatları ve yaşam biçimleridir.
buna göre sokrates genellikle ahlaki erdem üzerine olan felsefi tartışmalarında, herkesi ama en başta da ilgili erdemin özünü, onun ne olduğunu bilen ve dolayısıyla erdemli olduğuna inanan ve inanılan birini alır. 'x nedir?' sorusunu sorarak ilgili erdemin doğru tanımını, bu konuda sahip oldukları bilgiyi aktarmalarını ister. sokrates tartışma ya da diyaloğun akışı içinde, kendisine ait pozitif hiçbir bilgiyi aktarmayıp, sadece sorduğu birtakım sorularla muhatabının başlangıçta öne sürmüş olduğu erdem tanımını, ahlaki hipotez veya görüşü ihtiva ettiği birtakım tutarsızlıkları, göz önüne sermek suretiyle çürütür ve daha sonra yapılan birtakım tanım denemelerinin ardından, muhatabını başlangıçta öne sürdüğü erdem tanımını tamamen reddetmeye götürür. sokrates'in karşısındaki kişinin verdiği ilk yanıttan sadece soru sormak suretiyle birtakım çelişik sonuçlar çıkarttığı bu süreç, tartışmacının getirmiş olduğu bütün tanımlar çürütülünceye ve onun verecek başka bir cevabı kalmayıncaya, yani o bilgisizlik itirafında bulununcaya dek sürer.
sonuç, onun karşısındaki kişinin bilgisizlik itirafıyla belirlenen mutlak bir aporia, entelektüel yönden ne yapacağını bilememe, zihinsel bir karışıklık ya da uyuşma hâlidir. sokrates'in çürütme yöntemi, bilgiye giden yolu kapatan olumsuz koşulları ortadan kaldırarak insanları yanlış bir biçimde bildiklerini sanma evresinden bilgisizliklerinin bilincine varma evresine taşımanın, onları dogmatik uykularından uyandırmanın yöntemidir. söz konusu olumsuz yöntem hiçbir koşulda bilgi vermez, aksine bilgi sanılanı çürütüp zihinsel bir katarsis sağlayarak bilginin üzerine yükseleceği sağlam temelleri hazırlar.
devamını gör...
3.
soru-cevap yöntemiyle diyaloğa girdiği kişiyi istediği doğrultuda yönlendirmekle ünlüdür. platon'un yazdığı kitapların sanıyorum ki birçoğu sokrates ile olan derslerine dayandığı için bu kitaplarda yöntemi birebir görmek mümkündür. platon denince akla ilk devlet, sokrates'in savunması gibi kitaplar gelse de bence bu yöntemi ağzınız açık okuyacağınız ve sorularla birinin nasıl yönlendirildiğini en net şekilde göreceğiniz kitap küçük hippias olacaktır. dürüstlük, zeka konularında insanların ilk düşünceleriyle sorulardan sonra verdikleri cevaplarla nasıl çeliştiğini görmek hayranlık uyandırıcı.
devamını gör...
4.
devamını gör...
5.
sokrates, kimseye bir şey öğretme iddiasında olmadığı gibi, kimsenin kimseye bir şey öğretemeyeceğini de savunmaktadır. ona göre her insan, bütün bildiklerine zaten doğuştan sahiptir. bu bağlamda, sokratik yöntemin amacı kişinin kendi kendisine veya iyi bir öğretmen eşliğinde kendisinde bulunan bilgileri açığa çıkartmasıdır.*
devamını gör...
6.
antik yunan filozof sokrates'in düşünce biçiminin yanı sıra, bilgiyi sınayarak öğretme yöntemi olarak ifade edilir.
aslında öğrettiği bir şey yoktur, sadece sana bildiğin bir şeyi hatırlatır. o sende zaten vardır. o sadece uyandırır.
aslında öğrettiği bir şey yoktur, sadece sana bildiğin bir şeyi hatırlatır. o sende zaten vardır. o sadece uyandırır.
devamını gör...