kuzey kore’de ,üstelik komünist bir ülke olmasına rağmen, bulunan bir nevi kast sistemidir.

bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu diyoruz tabi. hindistan mı zannettin kendini, kendine gel de diyemiyoruz, lideri malumuz. okumaya başladığım yeni kitap, kuzey kore ile ilgili olunca, bir süre kuzey kore ile ilgili kafanızı şişireceğim. vietnam ile ilgili öğrendik bir şeyler, sıra kuzey kore’de. are u ready? *.

bu sistem, ülkedeki vatandaşları 3 ana bölüm ve bu 3 ana bölümü de 51 adet bölüme ayıran bir sistem. bu 3 bölüm: sadıklar, tereddütlüler ve düşmanlar olarak 3’e ayrılıyor. bir ülke kendi vatandaşını ‘düşman’ olarak niteleyebilir mi? kuzey kore söz konusuysa niteleyebilir.

peki bu 3 bölüm neye göre belirleniyor. kilit tarih 1948 yılı. büyük babanız/annenizin bu tarihten önce, bu tarihte ve bu tarihten sonra davranış şekli bu sistemi oluşturuyor. mesela büyükbabanız korr savaşı’nda ön saflarda yer alıp, savaşta iyi bir hizmet verdiyse, tebrikler siz sadıklar bölümündesiniz. bu sayede, en iyi yemeği yeme, en iyi eğitimi alma, en yüksek görevlere gelme hakkına dedeniz yoluyla sahip oluyorsunuz. bu nüfusun %10-15’lik kısmı oluşturuyor. güzel gibi görünse de , en ufak hatanızda tepe taklak olup, en alt seviyeye düşebilirsiniz. yani kastlar arası yükselme daha doğrusu geçiş yok ama düşmek serbest*.

gelelim tereddütlülere. bu konusa emin değilim. kriterlerini bilmiyorum ama şöyle diyebilirim. bu bizim bildiğimiz orta sınıf. küçük memurluklara, öğretmenlik gibi görevlere bu gruptan üyeler getiriliyor.

son grup olan düşmanlar ise kore savaşı’nda japonların safında yer alan veya güney kore’ye kaçan kişiler düşman sınıfına dahil oluyor. bu nesilden nesile geçiyor. bir nevi hristiyan inancına göre tüm çocuklar günahkar doğar ve vaftiz edilmeleri gerekir ya. tek fark, burada vaftiz falan işe yaramıyor. bu grup,halkın %40’ını oluşturuyor. en ağır işlere, kol kuvvetine dayanan işlere bunlar getiriliyor ve merkezden daha uzak yerlerde oturmalarına izin veriliyor.

3 ana bölümü öğrendik. 51 alt sistemin tamamını bilmiyorum. ama en üst sırada ‘kim ailesi’ en altta da düşünce suçluları ve politik suçlular bulunuyor.

ayrıca ülkede her vatandaşın kimlik bilgileri, bulunduğu grup, klan her neyse,kısacası tüm bilgileri dosyalanıyor ve sürekli ensenizde baskıyı hissediyorsunuz. biri kim’e komünist değil, diktatör olduğunu söylesin.

kaynak: yedi isimli kız (hyeonseo lee yazarı).
devamını gör...
kuzey kore'nin halkın yaşam biçimini sosyalist ilkeler yörüngesinde entegre ettiği kurallar veya sistematize edilmiş yönetim şekli olarak tanımlanabilir.



kuzey kore halkı devlet tarafından songbun sistemiyle 3 ana sınıfa ve 51 kategoriye ayrılır ve her vatandaşla ilgili gizli bir dosya tutulur. marksizm-leninizm temelli songbun derecesi, her kuzey koreli'nin yaptığı iş ve yaşam standartlarından evliliği, eğitimi ve devletten aldığı hizmete kadar tüm hayatını şekillendirir.

kuzey kore'de 12 yıllık zorunlu eğitim ve 3 ila 5 yıl askerlikten sonra üniversiteye gidilir veya çalışmaya başlanır. ülkede kişinin mesleğine kendisi değil devlet karar verir ve bunda songbun sisteminin rolü büyüktür.

songbun seviyesi düşük olanlar kentlerden uzakta kol gücüyle çalışılan işler yapar, yüksek olanlar ise üst düzey görevlere getirilir.


buradan
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim