(bkz: eniştem akrabam mıdır)
devamını gör...
böyle bir sorunsal mı var? bilim sayılması pekte yeni değil. eğitim fakültesinde aa verdiğim derstir. kendimi geliştirmek istediğim bir dönemde okumak için secebileğim bölümler arasındadır kendileri.
devamını gör...
ne bilimi allah aşkına fizikçiler poposuyla gülüyo bunlara hala bilimiz de bilimiz..
devamını gör...
sosyal bilimdir.
devamını gör...
üzerinde bilimsel çalışma yapılabilen her alan bilimdir. sosyoloji de toplum davranışları üzerinde bilimsel deneyler yapılarak çeşitli tezlerin ortaya çıkarılmasına imkan tanıdığından, sosyal bilimler arasında yer alır.
devamını gör...
ibni haldun eseri mukaddime okunarak cevabı verilebilecek boş soru, zırva, sorunsalı.
cahillerden uzak durunuz.
not: 10 sene sonra türkiye'nin tablosuna tekrar ve dikkatle bakın. son 20 yılda gerçekleşenlerle nereye varıp, nelerle uğraştırıldığımızı daha iyi anlarsınız. sonra tekrar eğer okuduysanız mukaddimeyi bir daha iyice düşünürsünüz.
devamını gör...
toplum bilimleri de tıpkı doğa bilimleri gibi aynı mantık ilkelerini kullanır örneğin tümdengelim tümevarım analoji gibi fakat toplum biliminin konusu insan olduğu için değişkenliği fazladır. toplum bilimlerinin en aktüel parçası olan sosyoloji de kendine has metotlarını geliştirmiştir bu da onun bilim olduğunu gösterir.
devamını gör...
ben de bunu anlamıyorum, sadece fizik mi okumak gerekiyor, yahu anabilim dalı diye geçiyor bizim sinema bölümü bile... geliştirilebilir, tekniklendirilebilir her alan, bilim dalıdır... sosyoloji çalışmalarında kullanılan bilimsel teknikler inanın başka alanda denk gelinebilir türden değil, devreleri yakıyorlar...
devamını gör...
üçüncü sınıf dünya ülkesi olup olmadığınızı anlamak için; ülkenizde sosyal bilimlerin, "bilim"den sayılıp-sayılmadığına bakmanız yeterli olacaktır. zira zirvedeki ülkelerde böyle bir dert yoktur. o alanla uğraşan da değer görür, o alan da...
gerçi o ülkelerde insana, insan olduğu için değer verilir o ayrı. şimdi bunu da söyleyince olay çok farklı bir boyuta gidecek gibi oldu lakin hemen toparlamak babında sosyoloji ve tarih alanında bir otorite, hem de sanıldığından daha büyük bir otorite, (siz isteseniz de istemeseniz de dünyaca kabul gören gerçekliktir bu) ibn haldun, sizden asırlar öncesinde bu teoriye gereken cevabı vermiş hatta bu alanları, bilimsel olarak hazırun edip, bilim dünyasına sunmuştur.
şimdi sosyolojiyi salt bilim kabul edilen -ki kime göre neye göre- fen bilimlerinden bağımsız bir bilim dalı olarak görme kotası alabilmek için, dünyaca sayılı bilim insanlarından biri olursunuz, sonra görüşünüzü ortaya atarsınız. haa bilimin kurucusu hayatta olmasa dahi size bu alan mensubu olan yahut olmayanlar itimat eder mi etmez mi onu o zaman görürüz.

esas sorulması gereken soru: sosyal bilimleri bilim olarak sayıp saymam noktasında, neden fen bilimlerini dayanak alalım?
devamını gör...
valla kusura bakmayın ama amerika’da sosyal bilimcinin itibarı falan yok 2021’deyiz postmodernizm türkiye’ye gelmedi diye bu düşünceler hep.. kaldı ki gerçekten psikolojiyi falan ciddiye alan var mı bilmiyorum..
devamını gör...
bir uluslararası ilişkilerci olarak söyleyebilirim ki, yeterince bilim değildir.

nihayetinde incelediği bir fenomen vardır. ama bu fenomen çok fazla değişken tarafından etkilendiği için, gözlemlemek ve tutarlı sonuçlar çıkarmak zordur. daha hiç inceleyenin ideolojik perspektifini katmiyorum işin içine. bu hâliyle bile sosyal bilimler sosyoloji de dahil, doğa bilimlerinden ayrılır. ve yeterince tutarlı olamaz.
devamını gör...
#1276028 bnce gayet güzel cevaplamis.dedikleri doğru.

toplum, hareketi modellenemeyen sigara dumani gibidir.matematikciler sigara dumaninin stokastik hareketine brown hareketi adini koyup modellemeye calissalar da (bildiğim kadariyla) bunu basaramamislardir. ayni olmasa da toplum da bir baska acidan benzer bir formdadir.dolayisiyla sosyolojinin calisma alani belirsizdir.ve dolayisiyla lafi hic uzatmadan bilim olmadiğini söylesek bnce yalan olmaz.
devamını gör...
evet, sosyoloji bir bilimdir hem de sosyal(toplumsal) bir bilimdir. bilim demek, illa fizik ve matematik değildir.
devamını gör...
elbette bir bilimdir.toplumu yani insanlari inceler ustelik bircok bilim daliyla da etkilesim halindedir .

bilim sayilabilmesi icin ille soyut kavramlari ya da maddesel gerceklikleri incelemesi gerekmiyor.
devamını gör...
açılın bilim felsefesi çalışıyorum ben demek istediğim başlık. ehehe.
bilimden ne anladığınıza göre değişir sanırım. bilim deyince kafanızda beliren imge laboratuvarda beyaz önlükle takılan, deneyler yapan fen bilimleri insanı ise sosyolojiye bu anlamda bilim diyemeyiz. ama bilimin tanımı bizim küçük algımıza sığmayacak kadar geniş. burada devreye metodoloji giriyor işte. çoğumuzun kafasını karıştıran ve bu başlığı açtıran ve herkesin sosyolog olamayacak olmasındaki temel neden metodoloji. sosyal bilimler alanında çalışmak istiyorsak seve seve öğrenmemiz gereken bir şey metodoloji, bir çeşit otorite. peki metodolojiyi nereden öğreniriz? bu alanda yazılan ve sorularımıza cevap vermeye aday güzel kitaplar var ama sosyal bilimler alanında metodolojiyi öğrenmenin bence daha verimli yolu bu alanda otorite olan sosyal bilimcilerin kitaplarını okumak. konu uzun ve benim bilgim kısıtlı. daha fazla okumamız lazım.
devamını gör...
sonundaki loji bilimi diye tercüme ediliyor biliyorum
devamını gör...
sosyoloji ve psikoloji bilim değildir.
devamını gör...
beşeri bilimlerin hepsi - psikoloji, sosyoloji vb. gibi - sahte bilimdir. tüm ürettikleri tezler görüşten başka bir şey değildir, tamamen teoriktir pratikte hiçbir işe yaramazlar. sizi kandırmalarına, beyinlerinizi yıkamalarına izin vermeyin.
eğer bir psikolojik rahatsızlığınız varsa veya öyle olduğunu düşünüyorsanız bunun en büyük sebepleri az para kazanıyor olmanız ve düşük statüye sahip olmanızdır. diğer olasılıklar kafa dengi arkadaşlarınızın, dostunuzun, sevgilinizin olmaması, istediğiniz gibi sosyalleşememeniz, hobilerinizin olmaması özetle istemediğiniz, bok gibi bir hayat yaşıyor olmanız. herhangi bir ilaca, psikiyatriste veya psikologa ihtiyacınız yok. onlara boşu boşuna para vermeyin. hayatınızı düzelttiğinizde psikolojinizin de düzeldiğini göreceksiniz.

devamını gör...
cahil olmayanlar dışında herkese bilgidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sosyoloji bilim midir sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim