her üçü de aynıdır. araplar allah, türkler tanrı, israilliler de rab diyor. rab ibranice kökenlidir, araplar rabb da derler. bunların yanı sıra iranlılar (farsiler) hoda (hüda/huda) derler. bütün bu isimlerin birleştiği tek nokta ise semavi din olduğuna inanılan dinlerde hepsinin aynı yani tek tanrıya çıkmasıdır. bunlar haricinde tanrıya, ingilizler god, almanlar da got diyor.

önemli olan ismi değil, herkes kendi dilinde tanrıyı anabilir, olması gereken de budur. sadece bir ismi baz almak doğru değildir ve mantıksızsır da, her insan anladığı dilde tanrıyı anar ve dua eder, etmelidir. bir insan tanrıya inanıyorsa kendi dilinde ismiyle bile dua etmesi yeterlidir.

ülkemizde bazı kişilerce allah'a tanrı demenin günah olduğunu söyleyip insanları mahalle baskısı uygulamaya çalışır. yine bu kişiler allah tanrının belasını versin diye de aşırı derecede amaçsızca saçmalarlar. bu anlamsız cümleyi söyleyen kişiler düşünme ve mantık yetisinden çok zayıftırlar. tanrı kendisinin nasıl belasını verebilir ki? verirse bu anlamsız cümleyi söyleyenler de yok olacak. hiç mi mantıklı düşünemezler?

dine en çok bu kişiler zarar veriyordur. belki bilinçsiz belki de bilinçli yapıyorlar ama yaptıkları amaçsız ve saçma davranışlarıyla insanları hem ayrıştırıyorlar he hem de dinden soğutuyorlar. bu kişiler yüzünden insanlar farklı inançlara yöneliyor ya da inanmamayı tercih ediyor.

tanrı nedir? dünyada birçok insan tarafından varlığına ve insanüstü güçlere sahip olduğuna inanılan ideolojik güç.
devamını gör...
elbette en büyüğü tanrıdır, canım tanrım. eger öyle olmasaydı çok tanrılı denmezdi, o kadar büyükki çokluğu bile var. siz hiç çok allahlı din duydunuz mu mesela, duyamazsınız. ama benım tanrım bol, herkese yeter. biraz sacmalamış olabilirim biraz, bana bunu sağlayan özgür irademe ve tatlı zekama şükran borcluyum. tanrım en cok da sana tabi ki...
devamını gör...
bana hep tanrı/sanrı kelimelerinin etimolojik olarak birbirine yakın olduğu hissiyatını veren, inanan insanlarca kutsal yaratıcının bağzı isimleri.
devamını gör...
üçü de hesabı bize ödetecektir. fark etmez.
devamını gör...
tanrı ve allah (ya da rab) farklı şeyler.
allah araplarin tanrısına verdiği isim, yani direkmen tanrı ile allah'ı ozdeşlestirmeyin.
teşekkürler.
devamını gör...
bir olduğuna inandığımız, yaratıcımızın farklı söylenişleri. ben ona allahım derim dua ederken yada rabbim derim.
devamını gör...
tanrı türkçe, allah(el ilah) arapça, rab ibranice adıdır.
devamını gör...
tek tanrı alemlerin rabbi olan allah'tır.
devamını gör...
farklı dillerde, evrenin yaratıcısı demek olan kelime. içerik olarak aynıdır, tanrı dediğimizde dinden falan çıkmıyoruz ya da allah dediğmiz de daha imanlı olmuyoruz.
devamını gör...
elma domates pırasa kıyaslamasını yapan zeka bunu da yaptı.

kelimelerin etimilojik kökenine inmeden, sözlük anlamlarıyla bile birbirlerinden ayrı oldukları görülür.
tanrı, türkçe bir kelamdır/tüm göğü-üstmüzü kapsayan/ve arapça karşılığı "kadir" dir.
tanrı(lar) soyut ya da somut türetilebilir ve hatta tahtadan taştan yontulur. (ek bilgi: insanlık tarihinde, yontma tanrı sadece türklerde yoktur)
tevrat'ta rab, tanrı ve eloh(im) ayrı.. rabbiler ise ilim ehlidir.

rab, aramicedir ve arapça aynı anlamda kullanılır.. terbiye eden- doğruya veya yanlışa yönlendiren- (efendi anlamı verenler de var ama o da rumca) mesela (bkz: mürebbiye) ayrıca bkz. tevbe 31 ve naziat 24. (yusuf 41 de rab olarak kral ima ediliyor.. yani insan)

allah; el-ilah tan mülhem, kapsayan yaratan itaat edilen.. esma'nın tamamı kendisinde bulunan.
el takısı baştaysa böyle.. ama sondaysa, mesela cebra-il mika-il.. "o" na bağlı anlamında, burada kast edilen "o" ise allah.

örnek: isma-il: sm-el (samu-el/isma-il) semi/ allah'ın sıfatlarından.. işitmesi
isma-il/el.. allah işitti/duydu.

ingiliz lord der
çerkes tha der
boşnak bog der

allah, isme değil imana bakıyor.
iman var mı? yoksa isme takılıp zamanını heba etme.

ilave:
#481704 hüda kelimesi kuran'da geçmiyormuş.. böyle buyurmuş allame-i kübra.

okumayınca-bakmayınca görünmez ve yok zannedilir.
al-i imran 73
bakara 120
meryem 76
anlamı da belli ve o da allah'a ait.

"islam inancı yoktu ama allah vardı" demiş.
adem'den muhammed'e kadar tek din islamdı ve her peygamber allah adıyla tebliğ etti.
al-i imran 19
bakara 136

"yobazlar üzülmesin" evet.
devamını gör...
bunu yurdumuz islamcılarının beyinleri bir türlü almaz. ben bunu çocukken izledikleri dublajlı amerikan filmlerine bağlıyorum. orada geçen "aman tanrım", "tanrı aşkına joe" gibi kalıplar bu arkadaşların zihin dünyasında hristiyanların yaratıcısının "tanrı" olduğu gibi bir etki yaratmış. benzer bir şeyi "zenci" kelimesini ırkçılıkla bağdaştıranlarda gözlemleyebilirsiniz.

peki öyle olsun deyip pek çok islami kaynakta geçen hüda kelimesini gösterirsin, apışıp kalırlar. bilmeyenler için hüda kelimesi kuran'da geçmez çünkü farsçadır ve türkçe tanrının birebir karşılığıdır. hüda'yı afiyetle kullanan şeyhülislamı, osmanlı padişahını falan kafa bir tür algılayamaz ve sonunda mavi ekran verip patlayarak imha olur.

"yav tamam da kardeşim allah özel isimdir, o yüzden allah diyoruz" dieynlere de el-ilah olan pre-islamic putları, akkad tanrılarını falan göstersek herhalde kalpten gider. mesela hz. muhammed'in babasının adı abd-allah. allah'ın kulu demek. düşünün daha ortada islam yok ama allah var. allah allah!!! neyse, tadında bırakın üzmeyin yobaz kardeşlerimizi.
devamını gör...
ellerinde kullarına ait veresiye defterleri vardır ve kulların borçları asla bitip-tükenmez.
devamını gör...
cahiller zannediyorlar ki islam geldi ortaya “allah” çıktı.
allah zaten arap yarım adasında bilinen en yüce ilahtır, hanif din geldiğini biliyorsunuzdur herhalde, yok niye abdallah ismi varmış falan diyorlar beni güldürüyorlar.
hanif din araplara daha önceden geldiğinden dolayı “allah”ı biliyorlar ve iman ediyorlar, allaha ortak ilahlar koştukları için müşrik oludular zaten, umarım müşrik ne demek biliyorsunuzdur. islam kafirlere karşı gelmedi, insanları küfür ve şirkten kurtarmak için geldi.
edit: başlığı açan yazar yahu sana ne bizim dinimizden, sana mı düştü tanrı kelimesini kullanmak günah değildir demek.
devamını gör...
üçüde farklıdır, değerli yazan arkadaşlar.
araştırın bi zahmet.
sözlükte yazarız diye herşeyi löp önünüze koyamayız dimi.
devamını gör...
ihtiyaçları görme, himaye etme, teselli ve sükunet verebilme, yücelik ve üstünlük, mabudun ihtiyaçları görebildiği ve himaye edebildiği beklentiyi doğurma, yetki ve güçlere sahip olabilmek, şahsiyetinin gizemli olması ve insanın iştiyak duyması, allah (cc) esmasının islami anlayıştaki karşılığıdır.

rablik kavramı ise; ilave etmek, çoğaltmak, mükemmelleştirmek, toplamak, biraraya getirmek, hazırlamak, gözetmek, korumak, tasarrufta bulunmak, üstünlük, malik olmak, sahip olmak gibi hasletlerin hepsini kapsayan bir olgu olduğu islami bakış açısı ile açıklanmıştır.

rabb, mutlak otoriteyi temsil eder. allah'ın otoritesini tanımlamak için rabb terimi kullanılmıştır.

mürebbi, rebib, erbab gibi terimler ise; rabb terimi ile aynı kökenden gelen, nisbi otoriteyi tanımlamak için kullanılan diğer terimlerdir. yani allah(cc) terimi, rabb terimi ile uyumlu olup; allah'ın otoritesini tanımlamak için kullanılan terimdir. yani ilah terimi iştiyak duyulan, rabb terimi ise itaat edilmesi gereken anlamına gelir.

tanrı terimi ise; türkçe bir kelime olup yüksekte olan, ulu olan şeyleri tanımlamak için kullanılmıştır. uluhiyet ve rububiyetin temel manasına ters olmasa da; telaffuzu allah ve rabb terimleri gibi tamamen kapsayıcı bir terim değildir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tanrı allah ve rab" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim