clara ukdesi


britanya’nın yaşayan en büyük edebiyat eleştirmeni ve düşünürü kabul edilen terence francis eagleton, 22 şubat 1943’te salford’da doğdu. oldukça yoğun bir katolik öğrenimi gördükten sonra, raymond williams’tan da dersler alacağı cambridge üniversitesi’ne girdi ve burada lisans, lisansüstü ve doktora yaptıktan sonra kısa bir süre ingiliz edebiyatı üzerine dersler verdi. oxford üniversitesi (1992-2001), manchester üniversitesi, notre dame üniversitesi ve halen çalıştığı lancaster üniversitesi’nde daimi hocalık yaptığı gibi daha birçok üniversitede de misafir hoca olarak konferanslara katılıp sunumlar yaptı. ayrıca new left review ve new statesman dergilerine yıllarca yazılarıyla katkıda bulundu.

eagleton, ilk iki kitabı, shakespeare and society (1967) ve exiles and emigrés’te (1970) edebiyata katoliklikle sosyalizmin ilginç bir sentezini yaparak yaklaştı. ileriki yıllarda böylesi bir sentez arayışından koparak althusser okulu’nun edebiyat kuramı alanındaki en önemli adı pierre macherey’nin izini sürecek; “bütünlük”, “organiklik” ve “yansıma” gibi hegel kökenli kavramların edebiyat yapıtlarını çözümlemekte kullanılmasına karşı çıkacaktır. marxism and literary criticism (1976; marksizm ve edebiyat eleştirisi, çev. utku özmakas, iletişim yay., 2012) adlı yapıtında marksist gelenekteki benzer eğilimleri sert bir biçimde eleştirmiştir. criticism and ıdeology (1976; eleştiri ve ideoloji, çev. e. tarım, s. öztopbaş, iletişim yay., 1985) kitabında ise yapısalcılıktan esinlenen bir “metinbilimi” kavrayışına maddeci ve bilimsel bir içerik kazandırmak için edebiyat yapıtı ile ideolojiler arasındaki, “yansıtma” kavramının kuşatamadığı karmaşıklıktaki ilişkileri incelemiştir.


*
devamını gör...
azizler ve alimler, eagleton'un kurgusal bir metin yazdığını unutmadan bize sunduğu, atıflarıyla ve atışmalarıyla bizi şenlendiren bir eserdir.
devamını gör...
aylaklık yıllarımda "azizler ve alimler" kitabını okuduğum bir dönem, sıkıcı gelse bile.. bugünkü aklımla düşündüğümde, bir yazarın farklı disiplinleri ne denli bir ustalıkla bir araya getirebileceğinin, en somut örneğini terry eagleton'ın kaleminde görebilirsiniz derim.
devamını gör...
1943 doğumlu irlanda asıllı ingiliz akademisyen ve yazar olarak tanınır; marksist edebiyat kuramı ile ilgili çalışmaları ile tanınmıştır.

hayatın anlamı kitabına dün başladığımdan dolayı kitabından ilgimi çeken bir söz bırakmak istiyorum.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"terry eagleton" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim