(bkz: fatih sultan mehmet) tarafından 1478 yılında yaptırılmış, abdülmecid'in dolmabahçe sarayı'nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve osmanlı padişahlarının resmi ikametgahı olmuştur.
devamını gör...
arka balkonu istanbulun en güzel manzarasına sahip şato.

kızmayın ya döneminin şatosu. şimdi müze.
devamını gör...
fatih sultan mehmet’in isteğiyle 1460'ta yapımına başlanıp 1478'de yapımı tamamlanan, 19. yüzyıla kadar eklenen yapılarla genişletilen en güzel konuma sahip saraylardan biridir.
cumhuriyet kurulduktan sonra müze haline getirilen saray cumhuriyet'in ilk müzesi olma özelliğini taşır ve koleksiyon/arşivleriyle dünyanın en büyük saray müzeleri arasında yer alır.
marmara denizi, istanbul boğazı ve haliç arasında kalan tarihî istanbul yarımadası’nda yer alan topkapı sarayı istanbul'un ikonik yapılarındandır.
fatih sultan mehmet'ten abdülmecid'e kadar toplamda 31 padişahın evi, osmanlı imparatorluğu'nun ise sanat/eğitim/idare merkezi olmuştur.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
saltanat kapısından içeri girildiğinde dört ayrı avluya ayrılmış ve birbiriyle geçişli saray yapıları görülmektedir. genel olarak bu yapıların çevresinde bahçe ve meydanlar bulunmaktadır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
sarayın birinci avlusunda alay meydanı, ikincisi avlusunda devlet yönetiminin gerçekleştiği divan meydanı diğer adıyla adalet meydanı, üçüncü avlusunda içerisinde saray okuluna ait yapıların bulunduğu enderun avlusu, dördüncü avlusunda padişaha ait asma bahçeleri ve köşkler yer almaktadır. bu köşklerin estetik açıdan en gelişkini bağdat ve revan köşkleri olup iftariye kameriyesi de burada bulunmaktadır. alt kısımlarda ise mecidiye köşkü ve esvab odası görülür.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
milli saraylar sitesinden hem topkapı sarayı hem de diğer saraylar ve müzeler hakkında bilgi alabilir, harika bir arşive ulaşabilirsiniz.
milli saraylara gider
topkapı sarayı'na gider
devamını gör...
bu saraydaki en yüksek yapının adı adalet kulesi'dir. adaleti her şeyin üstünde tutuyoruz mesajı verilmek isteniyor olabilir. *
devamını gör...
bu saray bizim değil mi? müze kart ile girmeyi anlarım da her bölüm için neden bizden para isteniyor. bu bize atamızdan miras kalmadı mı neden ticari düşünülüyor.
devamını gör...
güncel giriş bedeli eğer aya irini ve harem i de gezmek istiyorsanız 110 tl'dir. kulaklık da veriyorlar.
yönlendirme maalesef çok kötü. biraz önden araştırarak hatta mümkünse harita edinerek gidin. en azından cepten filan araştırın.
kutsal emanetler müzesine girerken, kadınsanız eğer elinize bir eşarp tutuşturuyorlar. içeride de biri canlı kuran okuyor.
onun dışında her yeri çok güzel ve gezmesi çok keyifli.
aç gitmeyin ama çok da tıka basa yemeyin gitmeden. ilki cebinize ikincisi ruh halinize etki eder.
devamını gör...
mümkünse yazın sıcağında gidilmemesi gereken dünyanın en büyük sarayı.özellikle yazları çok fazla turist oluyor ve rahat rahat gezemiyorsun. güzel bir sonbahar veya kış günü erken saatlerde ziyaret etmek en mantıklısı gibi.guncel giriş fiyatı müze kart için 60 tl.öğrenci müze kart için ise 30 tl.
devamını gör...
ismi topkapı sarayı olmasına rağmen sultanahmet'te bulunan turistik yer.
devamını gör...
ilk defa ilkokul 5. sınıfta gitmiştim, o günlerden kalan ansıdığım tek şey çocukluğumun güneşli güzel günleri, sarayın rengarenk bahçesi ve bugün kapalı olan esvap dairesiydi.

şu sıralar sık sık gidiyorum. yalnızım ve kafelerde yahut başka mekanlarda arkadaşlarımla vakit geçirmiyorum haliyle, bunun yerine yakın oturuyor olmanın da sağladığı kolaylıkla sık sık tarihi mekanları bilhassa da topkapı sarayını geziyorum.

öğrenip tümüyle idrak etmek vakot alıyor tabii ama içinde bilinçli biçimde gezmek muazzam bir zevk, yer yer insanlara rehberlik de ediyorum. ziyaretçilerin giremeyip müze görevlilerinin girebildiği ve müze görevlilerinin dahi giremediği yerler hakkında da bilgi alıyorum müze çalışanlarından.

saray ve tarih gezisinden bağımsız olarak da icinde vakit geçirmek çok keyifli. sarayın terası denilen 4. avluda örneğin bağdat ve revan köklerinin karşısında bir bankta oturup sol tarafta kalan mecidiye köşkünü ve oradan dolmabahçe sarayına uzanan süreci düşünmek yahut sultan abdülmecid'in o küçük köşkü yaptırdığı yerin hizasında bugün kapalı olan ve yakın zamanda yeniden ziyarete açılacak olan fatih köşkünün bulunması, haliyle saraydaki ilk yapı olup fatih'in de o kısmı tercih etmeş olmasının haklı nedenlerini düşünüyorum.
devamını gör...
topkapı sarayı; istanbulun fatih ilçesinde yer alan, osmanlı döneminden kalma tarihi bir saraydır. 1478 yılında fatih sultan mehmet[2. mehmet] tarafından yaptırılmıştır ve sultan abdülmecidin dolmabahçe sarayını yaptırmasına kadar yaklaşık 380 yıl boyunca osmanlı devletinin yönetim merkezi olmuştur. sosyolojide topkapı sarayı, doğu kültürünü; dolmabahçe sarayı ise batı kültürünü simgeler. 1923'te cumhuriyet kurulduktan sonra topkapı sarayı, cumhuriyet tarihinin ilk müzesi haline gelmiştir.
devamını gör...
gezmesi ve bahçesinde nefeslenmesi zevkli saray.

bir bölümü silahlara ayrılmıştır. yanlış hatırlamıyorsam kılıçlar da orda.

bir bölümü kıyafetlere ayrılmıştır. gerçekten görmeye değer.

yemeklerin yapıldığı bölümde kazanlardan fincan takımına güzel parçalar var.

mukaddes emanetler bölümünde dini objeler var. eskiden fotoğraf çekmek yasaktı artık serbest olması beni şaşırttı. çok kalabalık olur burası ayrıca.

aşağı kısımda köşkler bölgesi var. muhakkak gezin fakat başka bir isimle anılıyor muhtemelen.

harem dairesi ekstra ücrete tabiidir. gezemedik göremedik.

yemekhanelerin olduğu tarafta kafeden türk kahvesi almak eğlencelidir.
devamını gör...
istanbul'a gelen turistlerin mutlaka gittikleri yer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"topkapı sarayı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim