karayolları da pek fazla değil fakat demiryolları bizde ihmal edilmiş bir gerçektir. karayolu taşımacılığından daha uygun olan demiryolları keşke daha fazla olsaydı diyorum.
devamını gör...
1950'ye kadar demiryollarına ağırlık veriliyordu fakat marshall yardımıyla beraber karayollarının yapımı önem kazandı ve demiryolu yapımı geri plana atıldı.
2000'li yıllara kadar böyle devam ediyordu fakat son yıllarda demiryolundaki ağ uzunlukları artırılmaya çalışılıyor, çok yetersiz olsa da artması gerekiyor.
tabi ülkemizin yüksek ve engebeli olduğunu düşünürsek demiryolu yapımının daha maliyetli olması ağ uzunluklarının bir anda artmasına olanak sağlamıyor.

edit: karadeniz ve akdeniz bölgelerine birkaç şehir dışında demiryolu gidemez. kuzeyde kuzey anadolu dağları, güneyde ise toros dağları bu durumu engellemektedir.
edit2: günümüzde ankara ve konya'ya kadar gidebilen hızlı tren, hızlı trenin sivas'a kadar uzatılma çalışmaları yürütülüyor ve yapılıyor.
devamını gör...
zamanında "komünist işi" denilerek karayolu ulaşımı ve taşımacılığının özendirilmiş olmasındandır.

son 20 yılda bazı olumlu adımlar atılmış olsa da özellikle taşımacılık kısmında önemli eksikleri hala vardır.

demiryolları lojistik maliyetleri açısından karayolu taşımacılığına göre çok daha ekonomiktir. örneğin 15 katarlı bir yük treni toplamda yaklaşık 1500 ton yük taşıyabilirken aynı yükü taşımak için 60 kamyon gerekir. yakıt ve işgücü kaybının hesabını size bırakıyorum.
devamını gör...
birazda insanların kullanması için teşvik etmek gerek. çoğu insan tren yerine araba/uçak/otobüs tercih ediyor nedense.
devamını gör...
devletler için hayati önem taşıyormuş ki avrupa çok önceden halletmiş bu işi. buradan
şu da bizi ilgilendiriyor, map bulmaya uğraşmadım. buradan
devamını gör...
1950'lerde abd'nin türkiye'ye marshall yardımları ile birlikte özellikle adnan menderes, süleyman demirel ve turgut özal dönemlerinde tren yolları komünist işidir zırvalığı ile birlikte kasıtlı olarak ihmal edilmesidir. aslında türkiye'ye demiryolları; osmanlı imparatorluğu zamanında tanzimat fermanı'ndaki batılılaşma hareketleri ile birlikte gelmiştir, özellikle ikinci abdülhamid döneminde alman imparatorluğu'na başta berlin-bağdat demiryolu olmak üzere günümüzde yetersiz de olsa o dönem için önemli demiryolu hatları yaptırılmıştır. karayollarını da tıpkı demiryolları gibi işçiler yapıyor.
işine geldiği zaman ''nuri demirağ'ın uçak fabrikasını inönü chp'sinin tek parti iktidarı kapattı hüloğğğ'' diyeceksin, işine gelmediği zaman atatürk'ün yazdırıp bestelettiği 10. yıl marşı'nda demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan dizesini görmezden geleceksin. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu... bu devşirmelerin sahte türkçülüğü bizi bitirdi.
ayrıca atatürk, nuri demirağ'ı çok severdi, her seferinde onu desteklerdi fakat ismet inönü ile ali çetinkaya'nın demirağ'a kişisel düşmanlıklarından meydana gelen yanlış politikaları ile geçmişteki böylesi birtakım talihsizlikler başımıza geldi. dünya'nın en kapitalist devletlerinden abd, almanya, japonya gibi ülkelerde sıklıkla demiryolları vardır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye'de demiryollarının az olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim