üzerinde yaşanılabilen yapay bir uydurur.mürettebatla biyoloji,fizik,kimya, fizyoloji ve astronomi olmak üzere birçok konuda deneyler ve araştırmalar yapar.uluslararası uzay istasyonu nasa, rusya federal uzay ajansı, japonya uzay araştırma ajansı ,kanada uzay ajansı ve avrupa uzay ajansı'nın ortak projesidir ayrıca insanoğlunun yapmış olduğu en maliyetli yapıdır.
devamını gör...
1998'de göreve başlayan, dünya etrafında dönen uydu. bir turunu 92 dakikada tamamlıyormuş. çıplak gözle normal bir yıldızdan daha parlak olarak gözüken istasyonun ne zaman geçeceğini iss detector uygulamasını indirip görebilirsiniz.
ayrıca istasyondan dünyanın muhteşem fotoğraflarını paylaşıyorlar. buradan
uzayda yetişen ilk çiçeği görmek için buradan
devamını gör...
şimdilik aşırı ilgi çekmese de asıl değeri 2500 sene sonra, insanlık galaksiye yayılmışken ve dünya, "gezegenimiz" yerine "ana gezegen" olarak anılırken anlaşılacak teknoloji harikası.

torunlarımızın torunlarının ......... torunlarının torunları, ders kitaplarında kendisini "insanlığın ilk uzay istasyonu" şeklinde okuyacaklardır.
devamını gör...
ntv habere göre bugün bir uzay istasyonu maliyeti 5 milyar dolardır.

misal elimizde 128 milyar dolar olsaydı 25 tane yaptırabilirdik. kalan 3 milyarı da başımızın gözümün sadakası olsun, antenimize asteroid değmesin diye fakire fukara dağıtabilirdik.

t:128 milyar dolarla 25 tane yaptırılabilecek hede.
devamını gör...
aurora borealis'in iss'den yıl boyunca göreceğiniz en iyi fotoğrafı.twitter
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bilimsel araştırmalar yürütmek için dünya çevresinde yörüngeye oturtulmuş yapay uydu. 5 uzay ajansının katkılarıyla inşa edilmiştir*.

kısaca uui ya da ingilizce baş harfleri nedeniyle iss * olarak da anılan istasyon, yer yüzeyinden yaklaşık 400 km yukarıda dünya etrafında dolanır. hızı saatte 27600 kilometredir. yani 90 dakikada bir dünya etrafında 1 tur atar. uui'yi yerden baktığınızda teleskop ya da dürbün gibi herhangi bir optik alet kullanmadan çıplak gözle görebilirsiniz. nasıl yapılacağını görmek için (bkz: iss tracker)

***

istasyonun ağırlığı 400 tondan fazladır. bu nedenle 1998 yılında, yeryüzünde değil, modüller halinde parça parça gönderilerek uzayda inşa edilmiştir. bugüne dek istasyona 200'e yakın roket gönderildi. bunların bir kısmı bahsettiğim inşa işlemi için parça taşırken çok daha büyük bir kısmı ekipman gibi bazı malzemeleri taşımak için gönderildi.

uui içerisinde 2 banyo, bir spor salonu bulunur. bir de cupola isimli bir bölge vardır. kubbe şeklindeki bu büyük pencere, astronotların dünyanın ya da uzayın fotoğraflarını çekmek ve dışarıda olup bitenleri görmek için kullandığı yerdir. bilim araştırmaları için kullanılan laboratuvarlar, yaşam alanları gibi ana bölgelerin yanında depolama gibi amaçlarla kullanılan kısımlar da bulunur. bir de robot kol vardır ki bu kol istasyona eklenecek modülleri, kargo araçlarını ya da duruma göre uzay yürüyüşlerindeki astronotları taşır.

hemen hemen bir futbol sahası genişliğinde olan istasyonun bir basketbol sahasını kaplayacak kadar da güneş paneli vardır. bu paneller güneş'i takip etmek için 360 derece dönebilecek şekilde yapılmıştır ve 40 adet evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretebilirler.

istasyonun inşası tamamen durmuş değil. dinamik bir yapı olduğunu söyleyebiliriz. günümüzde bile hâlâ çeşitli yeni modüller gönderiliyor ve araca eklemeler yapılıyor.

istasyonun dış görünüşü:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı

cupola'nın içeriden görüntüsü:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı

istasyonun içinden bir kare:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı
devamını gör...
buraya giden herkes neden hep dünyayı fotoğraflıyor? dünyanın neye benzediğini zaten biliyoruz, mal mısınız anasını satayım. uzayı çeksenize?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"uluslararası uzay istasyonu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim