mama vermek, kedilerin geneli için sempatik bir insan kişisi imajı oluşturmakla beraber bazı kediler için yeterli değilse, çaresiz kalan insanın başvurduğu yollardan her biri.
devamını gör...
ödül maması vermek. şefkatli yaklaşmak. yüzünüzü çizmesine rağmen şefkat gösterirseniz lan noluyoruz yabani bir hayat yoktur burda demesine sebep oluruz.
devamını gör...
olmayan yöntemdir. yıllarımı bu tatlı varlıklara vermiş biri olarak söyleyebilirim ki kediler evcilleştirilemez. sadece numara yaparlar evde veya ortamda rahat etmişlerse,karınları doymuşsa. hiç kimseye hiçbir şeye alışmazlar.
devamını gör...
kedilerin de bizim gibi kendi karakterleri var. bazen ne yaparsanız yapın yabani olarak kalmaya devam edeceklerdir. tavsiye, oldukları halleriyle sevmektir.
devamını gör...
beslemektir. tüm hayvanlar gibi kediler de beslendikleri yerlere toplanır, yemek için insanlara yakınlaşır. bu noktada eğer ürkütmeden yaklaşabilirseniz evcilleşmeleri mümkündür. tabi bu besleme işi biraz zaman alıyor. ben 1 haftadır besliyorum hala yüzüme bakmayanlar var aralarında. sadece birini kazanabildim ama azimliyim. hepsi sevdirecek kendini bana.

edit: an itibari ile ikinci kedi de sevdirmeye başladı kendini. darısı kalan yediliye.
devamını gör...
ev kedisi yapmak için soruluyorsa neredeyse imkansızdır.sokakta büyüyen bir kediyi eve tıkmak zaten saçmalıktır. ama mama vererek su vererek hırçınlaşmasını engelleyebilirsiniz.
devamını gör...
herkes sokak kendilerinden bahsetmiş.
halbuki, vaşak (bkz: serengeti) gibi kediler geldi benim aklıma.
yabani kedileri evcilleştirmenin tek yolu , yavruyken yanınıza almaktır.
devamını gör...
youtube'da tlc türkiye kanalında benim belalı kedim diye bir program var, oradaki uzman bu konuda çok başarılı. göz atmanızı öneririm.
devamını gör...
kendisini ara ara vakit buldukça kıstırıp eldivenle sevmeye çalışın. bir iki hafta sonra hem elinizi uzatın hem mama verin. bir müddet sonra eski tıslaması kalmayacaktır. mamaya devam edip eldiveni çıkararak elinizi koklamasına müsaade edin ve ufak pençelere hazırlıklı olun. zamanla uysallaştığını göreceksiniz.
devamını gör...
çılgınlar gibi aradığım ve bulduğumu denediğim yöntemlerdir. dört yıldır birlikteyiz ama minnoşum benim dışımda herkese yabani. bana tıslamıyor ama , canı istemeyince de asla dokundurmuyor.
devamını gör...
yabani kedileri alıştırma yönteminden kasıt kedinin sosyalleştirmesidir. yapmanız gereken kedinizin dokunmaya, farklı insanların varlığına vb alıştırmaktır.bunun için duyarsızlaştırma yöntemiyle kedinin diğer insanlara duyarsız hale getirilmesi sağlanır, karşıt koşullama yöntemiyle sevme davranışına karşı olan olumsuz duygu olumluyla değiştirilir.

ödül maması ya da konserve mamayı yere koyun ve en az bir kaç metre uzaklaşın. bırakın yesin. yedikten sonra ona çok yaklaşmadan yere bir mama daha koyun ve uzaklaşın. zaman içinde mamalar ile aranızdaki mesafeyi azaltın. bunu yaparken her zaman onun tepki eşiğinin altında kalın. tepki eşiği size korkmadan, ürkmeden yaklaşabildiği en yakın mesafedir.

o yanınıza geldiğinde ani hareket yapmayın. parmağınız hafifçe uzatın isterse o dokunur. istediği zaman gelip size sürtünür gider. bu süreçteki tepksiz kalın, onu ödül mamasıyla ödüllendirin. yanınıza gelmeye alıştıktan sonra örneğin o size sürtünürken sırt arka bölümünü ya da kulak arkası, çene altı gibi kedilerin sevilmekten hoşlandıkları yerleri sadece bir iki saniye ve kısa okşama hareketiyle okşayın. bu sırada mümkünse ona en sevdiği ödül mamasını ya da mamayı verin. ödül mamasını birdiği anda elinizi çekin. devam etmenizi isterse elinize dokunur. bu durumda tekrar mama vererek yine bir kaç saniye sevebilirsiniz. kediniz mamanın verdiği olumlu his ve sevme eylemi arasındaki bağlatıyı kurduktan sonraysa, bunu önce sevme ve sevme eylemi bittikten sonra mama vermek şeklinde uygulayın. bu çalışmayı o her yanınıza geldiğinde tekrarlayın.
her zaman onun ilk adımı atmasını bekleyin.bu süreçte kedinizi zorla kucağınıza almayın.
misafirler geldiğinde onun için saklanabileceği güvenli bir alan yaratın ve bu alana misafirleriniz geçmesin. misafir geldiğinde ona ekstra ödül maması verin. yine misafirlerin olduğu odayla kedinin odasının arasında, kedinin misafirleri görebileceği noktaya ödül mamaları yerleştirin. bu tekrarlarla her seferinde biraz daha yaklaşır. gelen misafirlerden kedinizle ilk aşamada yaptığınız çalışmayı yapmalarını rica edin. sonunda sosyal bir kediniz olur.

eğitim sürecinde kediler için özel olan düşük sesli bir kliker kullanırsanız istenen davranışı işaretlemek daha kolay olacağından eğitimin süresini hızlandırır.
asla elinize eldiven alıp, onu zorla sevmeye kalkmayın. bu tepkisini artırır. ayrıca kedinizle güvene dayanan bir ilişki kurmanızı sağlayacak daha olumlu bir yol varken zorlamaya gerek yoktur.
not: ayrıca yabani kedilerde eğitimle sosyalleştirilebilir. özellikle koruma alanlarında ya da hayvanat bahçelerinde olan hayvanların bakımlarının sağlanabilmesi için bakıcılarıyla sosyalleşmeleri gerekir.
devamını gör...
bazılarında mümkün olmayandır. sabri adında kedisi olan bir arkadaşım var. herif 3 sene evde savaş yaşadı resmen. bir avuçken sokaktan aldı sevgi dolu büyüttü ama eve girdiğinde dolabın üstünden sırtına atlardı. yürürken soteye yatıp pençe atardı. sevgi istediğinde kucağına atlayıp kafa tokuştururdu. eve girmeye korkardık. sonra camdan karşı çatıya atlayıp gitti dönmedi.
devamını gör...
bir tánesi tam bir düzenbaz. 4 yıl oldu yedir içir hálá uzaktan kıyım kıyım kaç sokakta.

edit: 5-6 yıl da olmuş olabilir belki.
devamını gör...
küçükken yanınıza alıp büyütürseniz size alışır.
devamını gör...
çay verin. (bkz: %100 çalışıyor)
dağ evinde terasta babam çay içerken yabani bir kedi geliyor. babam yiyecek bir şeyler ve hava soğuk diye yanında biraz sıcak çay veriyor. o günden beri kediye çay dayandıramıyoruz.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yabani kedileri alıştırma yöntemleri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim