teknolojide geldiğimiz nokta sonucu artık sormamız gereken sorunsal.
iyiyi ve kötüyü daha rahat ayırabilmesi ve insanı zaaflara sahip olmaması nedeniyle daha vicdanlı olabilir yönünde oy kullanıyorum.
devamını gör...
kalp yoksa vicdan da olmaz kardeş.
devamını gör...
insanlarda kalp var ama vicdan yok onu nasıl açıklarsın
devamını gör...
daha vicdanlı olamaz.çünkü bilinci ve duyguları yok.ama duyguların etkisinde olmadığı için sınırlı konularda daha tarafsız kararlar verebilir.vicdanlı olursa zaten insandan bir farkı kalmaz.
devamını gör...
kalp olmazsa vicdan da olmaz demişsiniz. bence tam tersi sayın sözlük. ne kalbi olanlar tanıdık vicdanın v si yoktu bünyede. yapay zekadan daha umutluyum bu konuda.
devamını gör...
bir sürü film,belgesel vb. yapimda motto olarak sunu gördüm."zeka arttıkça ;merhamet,vicdan vb. azalır." .doğru mu bilmiyorum.insallah sınanması gereken durumlarla karşılaşmaz insanoglu...
devamını gör...
aa geçen ben bununla ilgili şeyler okudum. diyorki yapay zeka hüzün çekebilir acıma hissi duyabilir üzülebilir mi hayır. öyle görünür ama aslında insanı taklit eder. insanı çözdüğü için onu taklit eder.
ama yapay zeka adil olabilir. eşit olabilir ama her eşit olma durumu da adil olmak değildir.
devamını gör...
vicdan denen kavram amigdala ile de bağlantılıdır. ruhsal bir durum da denebilir, vicdanın muhakemesi insan fıtratının yaratılışı ile gelir, zamanla körelir ya da yükselir. yapay zekaya amigdala programı kursan bile belirli bir işleyişe ayak uydurmaya çalışır, hür bir seçim yapamaz bu da vicdan değil programın kendisidir zaten.
devamını gör...
yapay zeka ortalama insandan daha vicdanlı olabilir. olmaya da bilir. yapay zekanın vicdan sahibi olma gerekliliğini tartışmak lazım her şeyden önce. hem vicdan ölçülebilir bir nicelik değil, ben zamanın ve kapasitemizin şu noktasında vicdansızca görünen bir yapay zeka kararının 100 sene sonra da aynı görüneceğinden emin olamam. her şeyin çözümü vicdanlı olmakta da yatmıyor olabilir. vicdan değişmez de değildir. iyi bir vicdan modüllü yapay zeka iflahımızı kurutabilir. kafası attı mı feriştahımızı silkeleyebilir.

yapay zekanın önündeki tek engel yüksek time complexity. yani öğenme sürecinde işlediği veri miktarı arttıkça veriyi işlemesi için de gereken zamanın üstel artması durumu. ışık hızına neden ulaşılamaz meselesindeki temel probleme benzer bir durum yani.

görüldüğü gibi döndük dolaştık fiziksel, maddesel nedenlere oturduk. vicdan da enisonu birkaç atomun anlamlı birlikteliğinin ürünüdür. bilim ise atomlar yığınının atomu anlama çabasıdır. her şey ne kadar gizemli değil mi?

can denen olgu nasıl var oldu bunu anlamak lazım ki sıra vicdana gelsin. can ulan. can dediğin maddenin bir fonksiyonu ise bir yazan olmasın mı bunu? vicdan fonksiyonuna sahip bir yapay zeka hangi vicdanın taklidi olacak? senin, benim işte. iğrenç.
devamını gör...
yapay zeka insandan daha vicdanlı olursa tüm insanlığı yok eder dünya ve üzerinde yaşayanların selameti ve huzuru için.
devamını gör...
insanın "vicdan" diye bahsettiğimiz duygusal eğilimleri doğal seçilim sürecinde ortaya çıkmıştır. bildiğimiz gibi insanlar küçük gruplar halinde doğada hayatta kalmaya çalışan bir türdü. yağmur ormanlarından savanalara yayılmışlardı ve bu grubun dayanışma içerisinde olması büyük bir önem arzu ediyordu. vicdan başlığı altında değerlendirdiğimiz duygu durumları yüksek ihtimalle bu grubun birlikteliğini koruması ve dayanışmasını sağlaması için elzemdi. yapay zeka bambaşka bir ortamda ve gerekliliklerde ortaya çıkmaktadır. dolayısı ile yapay zeka'nın ne olabilieceği hakkında düşünürken bu tarz antropomorfizmlerden kaçınmak gerekir.

bunun haricinde günümüzde yapay zeka üzerine söylenen şeylerin aşırı derecede abartı olduğunu düşünüyorum. günümüzde var olan yapay zeka (ki aslında bunlar deep learning algoritmaları) insanların 50 sene önce yapay zeka dediğinde anladığı şeyler değil. 50 sene önce yapay zeka dendiği zaman baya baya otonom, kendi hedefleri olan ve bunları bağımsız bir şekilde kovalayan bir robot, makine vb. anlaşılıyordu. günümüzde ise her deep learning, machine learning algoritması yapay zeka olmuş. acayip bir abartı söz konusu. bunlar hep bu alanda çalışanların kendi alanlarının önemini artırmak için yaptığı şeyler. bu machine learning algoritmaları 40-50 senedir varlar. son zamanlarda acayip meşhur olmalarının sebebi işlemcilerin brute hesaplama kabiliyetlerinin ve hesaplayacak verilen internet sebebiyle oldukça artmış olması. bazı konularda çok iyi işler çıkarsalar da genel anlamda hala oldukça aptallar. dolayısı ile yapay zeka diye bir şey günümüzde yok. bir zaman gelip de olduğunda ise insandan ve onun özelliklerinden, istek ve arzularından oldukça farklı olacağını düşünüyorum. çünkü bizi şekillendiren doğal seleksiyondan oldukça farklı bir şekilde ortaya çıkacaklar.
devamını gör...
sıçtıktan sonra elini yıkaması yeterli.
devamını gör...
vicdan ne arar la bazarda?
devamını gör...
merhamet, vicdan, sevgi, nefret gibi kavramlar insani insan yapan kavramlardir. dolayisiyla diger canlilar bir kenara yapay olan, algoritmadan oteye gidemeyen bir zekaya bunlari yukleyemezsiniz. yani bilgiyi yukleyebilirsiniz ama hissiyatlari yukleyemezsiniz.

ayrica son zamanlarda yapay zekanin insansilasmasinin endisesini fazlaca abartiyor gibiyiz. aslinda, sanki gercek tehlike tam tersi gibi. standart, yapay bir algoritmaya evrilen ve robotiklesen insanligi ne yapacagiz asıl? ya da dijital cagda nasil insan kalacagiz? birazcik bu konularada mi yonelsek?
devamını gör...
vicdanlı olması için hiçbir sebep yok ki.

"sanal ortamdaki bilgileri ve insanların paylaşımları tarayarak kendi zekasını besleyen microsoft'un yapay zekası tay attığı twitlerle şok etti!"

haber 2018 yılına ait ancak benzer bir haberi yakın zamanda duymuştum. yapay zekanın bırakın vicdanı, eline güç geçirirse merhameti olacağını da zannetmiyorum.

not: skynet devreye girdiğinde ilk işi dünyayı mahveden mikropları temizlemek olacaktır.

kaynak
devamını gör...
insanların çıkarları için hareket ettiği ve eğilimleri, yakınlık ve yatkınlık duyduğu şeyler konusunda taraflı olduğunu düşünürsek; objektif olan yapay zeka daha vicdanlı olabilir. daha vicdanlı ile vicdanlı arası farkı göz önünde bulunduralım bu arada ki vicdan ahlaki değerlerle ilgilidir ve bu kişiden kişiye, toplumdan topluma değşiklik arz eder.
devamını gör...
vicdan bir histir. yapay zeka ise histen muaftır. vicdanlı olmak için elbette olmak gerekmez, hayvanlar da çocuklarına vicdanlı davranıyor, belki iç güdü. vicdan değildir o.

ancak kendini kontrol edemeyen bir demir yığınının insâni duygulara sahip olması bence beklenemez.
devamını gör...
insani duygu dediğimiz şey tamamen noronlar arasındaki elektriksel ve kimyasal baglantılardan ibaret. bilim geliştikçe robotlar ve insanlar ayırt edilemeyecek noktaya gelecektir.
devamını gör...
yok yav, onun vicdanı vicdansızlığı anlık bi elektrik arızasına bakar valla. ben ninemden vicdanlı bi varlığa rastlamadım , gelene geçene yemek ikram ederdi, rahmetli okuma yazma bile bilmezdi .
devamını gör...
yapay zekanın vicdanlı olmaya ihtiyacı olmadığı için daha vicdanlı da olamaz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yapay zeka insandan daha vicdanlı olabilir mi sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim