dikkatimi çeken kalitesizlik. afyon, konya, denizli ve civarı bölgelerde gece yatmadan önce aile bireylerinden biri ya da birkaçı acıkıp yemek yemek istiyormuş ve yatarken tok tutmak için ekmek ve yanında belli başlı besinler veriliyormuş. bu yemek de (bkz: yat geber ekmeği) olarak adlandırılıyormuş. yemeğin kendisi değil beni şaşırtan, adlandırmadaki üslubun kalitesizliği. elbette ''iyi uykular, tatlı rüyalar ekmeği'' denecek hâli yok bu yöresel yemeğe. yörenin dil ve kültürünü kullanarak bir isim belirleyip verilmesi son derece normal. fakat biraz daha kibar ve kabul edilir bir üslup kullanılsa, bu denli direkt olunmasa diye şöyle bir düşünüyor insan.

bu isim acıkan kişiden bıkıldığı, baştan savılmak istendiği ve bu yolda gerekirse gebermesinin bile istenebildiği intibasını uyandırıyor bende. yemeği veren kişi sanki isteyen kişinin davranışlarını hiç tasvip etmiyor, çok sıkılmış ve içten içe ''yatsın da geberip gitsin, biz de belki mirasa konarız.'' falan diyor da yemeğe bu ismi veriyor. fakat anlamazlar ki bu durum yemek isteyen kişiyi küçük düşürüp kırıyor, hayattan vazgeçirip üzüyor. düşünsenize, acıkıyorsunuz ve bir zat sırf siz yatın zıbarın, hatta ölün geberin diye yemek veriyor size. ve ekliyor: ''yat geber ulan zındık!''.

buradan bu yemeğe bu ismi verenlere sesleniyor, çağrıda bulunuyorum. gelin değiştirin şu kaba saba ve onur gurur kıran ismi. daha nazik ve insancıl bir adlandırmayla hem yemeği tekrardan halka pazarlayın hem de bu yemeği yemek isteyen insanlara yaşattıklarınızdan dolayı onların gönlünü alın. yatıp gebermesini istediğimiz o insanlar kiminin anası, kiminin babası, kiminin gardaşı, kiminin helâli, kimininse uzaktan uzağa hayranlık duyduğu o kutlu adam veya kadın... bu insanlara yatıp gebermesini telkin ederek sevenlerine de acı tecrübeler yaşatmış oluyorsunuz. bunun ayırdına varamayacak kadar da dar görüşlü olmanız bireysel ve toplumsal açıdan ayrıca üzücü. fakat inanıyorum, güveniyorum ki tavsiyeme kulak vereceksiniz ve en azından ''ye de tok uyu'' tarzı yeni bir isim bulacaksınız. hadi selametle.
devamını gör...
yukarıda, başlık altında, ciddiyetinden kuşku duyduğum bir yığın tatava edilmiştir. bu adlandırmanın şişmiş bir mide, yani tok bir karınla yatağa girmenin sağlıksızlığına vurgu yapmak amacıyla verilme olasılığı hiç hesaba katılmamıştır.

akşam yemeği yatağa girilmeden en az beş saat önce yenmelidir. yemekten hemen sonra uyumanın kalp krizi ve tansiyona bağlı beyin kanaması risklerindeki gebersel etkisinin bu arkadaşımıza anlatılması gerekmektedir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yat geber ekmeğinin söylenişindeki üslup kalitesizliği" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim