a.k.a good enough mother, ingiliz psikanalist ve çocuk doktoru donald winnicott tarafından ortaya koyulmuş bir kavramdır.

yeterince iyi annelik, mükemmel anne değil, gerçek bir anne olmak olarak açıklanıyor. kilit nokta, çocuğu dış dünyayı denemeye ve keşfetmeye teşvik edecek alanlar yaratmaktan geçiyor. çocuğun makul sınırlar içinde hayal kırıklığı yaşamasına izin vermek gerektiği vurgulanıyor.

bunu ben başka bir sözlükte verdiğim örnek üzerinden basitleştireyim şu an. teknik detaylar için kaynak bırakacağım sonunda.

bebekler, bir çeşit çizgi filmin içinde yaşar. annesini, onu koruyanı, vücudunun bir organı olarak görür. bebeğinizin ağlamalarına salisesinde yanıt verirseniz, her dediğini bir pikosaniyede yaparsanız, maalesef bebek bu çizgifilmin içinde kalır. belirli bir periyodda mükemmel anne olma ısrarınızı sürdürseniz de, çocuğunuzun gelişimine kötü etki etmiş, öz savunmasını yapmakta zorlanan bir birey yaratmış olursunuz.

bebeğin isteklerine 1-2 dakika aralıklarla yanıt vermek, çok kısa aralıklarla yanıt vermek dahi, onu gerçek dünya algısına geçirmede önem arz ediyor.

bilmsel araştırmalar bu fikri doğrulamıştır. örneğin, şuradaki çalışma, küçük hayal kırıklıklarının, çocukların öz düzenleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. çeviri yapıp okumanızı öneririm. teknik fakat nefis bir makale.
devamını gör...
çocuklarım için yeterince iyi bir anne olmadığım kaygısının yüreğimi kavurduğu dönemde ilk kez yazar nihan kaya'dan duymuş olduğum kavram. açıkçası, yeterince iyi bir anne olabilme fikri, benim yüreğime su serpiyor çünkü hep mükemmel bir anne olması gerektiğini düşünmek, bir kadın için oldukça ağır bir yük. ben, oğlumun bana söylediği bir cümleden sonra bu gerçekle yüzleşmiştim. 16-17 yaşlarındayken bana "anne, sen bana hata yapma imkanı vermiyorsun." demişti. günlerce bu cümlenin anlamını düşündüm. belki de bu cümle, bir anne olarak kontrolcülüğümü ve mükemmeliyetçiliğimi dizginlemem gerektiğini idrak etmemi sağlamıştı.
devamını gör...
iyi bir anne olamam , ama benden iyi baba olur .
kardeş olur , arkadaş olur . benden iyi baba olur .
devamını gör...
yeterince iyi anneler, yeterince iyi anne olmadıklarını düşünürler.*

bizi kandırmıyorlar inş.
devamını gör...
çocuğunun hata yapmasına fırsat vermek, başarısızlığına göz yummak, hayal kırıklığına uğrayacağını bilmek, canının yanmasına dayanmak çok ama çok zordur.
devamını gör...
perfect is enemy of good

katıldığım önermedir. yaş kemale erince anlıyor insan mükemmeli istemek yerine yeterince iyi olmanın makul olduğunu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yeterince iyi anne" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim