21. yy nin en büyük getirilerinden olan teknolojik gelişmeler, bizleri birbirimize yakınlaştırdı. iletişim, ulaşım konularında büyük yol kat ettik. internet bilgiye ulaşımı kolaylaştırdı. yeni icatlar ve inovasyonlar şehir insanının yaşamına konfor kattı. bilgi ile birlikte daha da organize olduk, belki dünyayı daha iyi tanıma fırsatı yakaladık.

fakat 21.yy nin başka bir getirisi de hiper rekabet oldu. rekabet gelişimi tetikler, bu mutlaktır ancak artan nüfus ve azalan kaynaklar toplumların yönelimlerinde değişikliklere sebep oldu.

post modernist dönem fonksiyondan çok sembolleri öne çıkarıp, bireye yönelik pazarlama ile birlikte insanları izolasyona iterken, tükenen kaynaklardan dolayı da tüketim mallarının nitelikleri oldukça düşmeye başladı. tabi bu düşüş sadece ürünler ile kalmadı, her şeyin niteliği düşmeye başlı haliyle. çünkü kaynaklar ile beraber insanlar da tükeniyordu günden güne. dillerde, kültürlerde, sevgilerde, gülümsemelerde niteliğini kayıp etti, kalitesizleşti.

post modernist dönemin bir başka tarafı ise "her şeyi hemen yaşayın, yoksa kaçırabilirsiniz" mantığıydı. bu mantık tüketim toplumlarının temelini oluşturur. işte bu yüzden korkar oldu insanlar, tecrübe edilecek o kadar güzellik var iken, bu güzellikleri tecrübe edemeden ölmekten.

bulunduğumuz döneme bakıldığında, toplumların büyük bir kısmının hayat koşuşturmasında kayıp olduğunu ve ancak ufak bir kısımın bu endişelerden muaf olduğu gözlemlenebilir.

nüfus artar, rekabet artar, kaynaklar azalır, kalite azalır. hayat ise gerçekten bir ömre sığmayacak kadar deneyim barındırır. kimse bunların hepsini yaşayamaz. bu yüzden yeterince yaşamadan ölmek gibi bir kaygıya kapılmamalı insan.

çünkü;

biraz seveceğiz, biraz sevileceğiz, bir az güleceğiz, biraz üzüleceğiz, biraz kazanacağız, biraz kayıp edeceğiz, bazılarını diğerlerinden biraz fazla yaşayacağız, sonrada çekip gideceğiz zaten misafiri olduğumuz bu dünyadan.

eğer bugün bitiyorsa hayat, yaşadıklarınıza sayın. sizden daha az ve daha çok yaşamışlar elbet olacaktır.
devamını gör...
bu kanıya hangi kıstasları ele alarak belirliyoruz dediğim başlıktır.
evet, 21. yüzyıl bizlere muazzam kolaylıklar veriyor ama aynı oranda bağımlılık da meydana getiriyor. hayatımızdan sadece elektrik çıksa neler olabileceğini tahmin edemiyorum. koronada eşler, iletişimsizliklerinj fark ettiler ve boşanma davaları arttı. elektrik gitse neleri fark ederiz ve hayatımız nasıl değişir?
devamını gör...
yüzlerce yıl yaşasa insan, ölüm günü geldiğinde yine de eksik hissedecektir iddiasını ortaya atacağım başlıktır. yetinmek de kişiden kişiye değişir ayrıca. kimi 50 senede tamam der kimi 5 günde..
devamını gör...
her zaman ukdeler olacağı için hiçbir zaman yeterince olmayacaktır.
devamını gör...
yaşama isteğinin bir kotası olmadığı müddet var olmayacak eşik.

doğru düzgün hayal kuran bir insan değilim. yine de bir şeyleri yaşamadan öleceğimi hissediyorum çoğunlukla. insanların yaşama heveslerine imreniyorum. tuhaf bir şeyler. bunlardan kurtulmak için daha yoğun çalışıyorum, daha çok değiştiriyorum odak noktamı. dışarıdan noktasına virgülüne kadar bir şey de anlaşılmıyor üstelik. fazlasıyla can sıkıcı haliyle.
devamını gör...
(bkz: erdal eren)

17'sinde idam sehpasında sallandırılmaktır, yeterince yaşamadan.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yeterince yaşamadan ölmek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim