paracelsus adlı bilim insanına ait olduğu söylenen, haklılık payının herkes tarafından basitçe anlaşılabileceği bir sözdür.

paracelsus'un hayatı ve çalışmaları için buraya bakabilirsiniz.

su, hepimizin malumu, yaşamsal bir sıvıdır bizim için, susuz yaşamamız mümkün değil. peki suyun fazlasının sizi zehirleyebileceğini biliyor muydunuz? detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

karbonhidrat, yağ, protein, şeker... bunlar temel gıda maddelerimiz. her birinden düzenli ve yeterli miktarda aldığınızda herhangi bir sağlık sorunu yaşamıyorsunuz. fakat çok fazla alırsanız, obezite, şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi bir sürü sağlık sorununuz olacak, bunlar yüzünden yaşam kaliteniz düşecek hatta ömrünüz kısalacak. yani hem bu gıdalar hem de hayat size zehir olacak.

biraz da ilk duyuşta akla zehir kelimesini getiren şeylerden örnek vereyim: mesela bunlardan biri siyanürdür. bir ortamda bu kelime kullanıldığında herkesin aklına zehirlenme ve ölüm gelir. peki bademde siyanür olduğunu biliyor muydunuz? hatta brokoliyi faydalı yapan etkenlerden birinin de, topraktan aldığı siyanür olduğunu? az bir miktarda siyanür içeren bir gıdayı tükettiğinizde (gıdaların içinde doğal olarak bulunan siyanürden bahsediyorum, lütfen sağdan soldan bulduğunuz siyanür tuzunu ya da siyanürlü kimyasalları yemeyiniz) siz fark etmeseniz bile minik bir zehirlenme yaşarsınız. bu zehirlenme karaciğerinizi enzim salgılaması için tetikler, yani vücudunuza fayda sağlar. tık tık

ilaçların ve aşıların içerisinde bulunan etken maddeleri de dozajı ayarlandığı için zehir etkisi yaratmaz. bir kutu antibiyotiği tek seferde alırsanız, muhtemelen ölürsünüz. fakat 12 saat arayla, teker teker aldığınızda, enfeksiyona sebep olan bakterilerden kurtulmuş ve ölümden dönmüş oluyorsunuz.

istersem aşıların içindeki etken maddelerini tek tek araştırabilirim. eminim ki bir çoğu hakkında yazılmış bir sürü makalede, bu maddelerin zararlarından bahsediliyordur. fakat bizim bilmediğimiz şey şu: doz... mesela aşıda bulunan x kimyasalının 300 ppm'i sağlığa zararlı diyelim. peki aşıda bu maddeden kaç ppm var? bilemeyeceğim bir başka husus da şu: bu x maddesi, biyo-bozunur mu? vücutta depolanıyor mu? yoksa hiç bozulmadan bir süre sonra atılıyor mu? bunların cevaplarını bilemeyeceğim için, aşıda kaç ppm olduğunu bilsem bile şunu diyemem; "şu kadar doz aşı yapılınca, toplam 300 ppm x maddesi almış olacağım, o da bana zarar verecek"

prof. dr. bengi başer'in şu tweet'i, yukarıda anlattıklarımın bir özeti niteliğindedir.

edit: imla
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"zehir yoktur doz vardır" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim