asıl soru şu: gözlemediği bir durum konusunda bilim nasıl olupta yargıda bulunuyor.
gözlenmeyen şey konusundaki bilgi de kuşkulu sayılmaz mı. yani konu aslında "gözlersek şöyle oluyor, gözlemezsek böyle oluyor" tarzı bir durum değil. çift yarık deneyi ile, atomaltı parçacıklar ve özellikle ışuğın, daha önce gözlemlenmeyen farklı bir yapısallık gösterdiği anlaşılıyor.. çok sınırlı deneyler ve ancak çol¹k ¹sayıda varsayım ve tez tartışılabilir hale geliyor. ve tüm bunlarda mikrokozmos ölçekte maddeyle ilgili. einstein, durumun (yanlış hatırlamıyorsam) henüz fizik bilimin tüm önceki yasa ve kabullerini sarsabilecek yeterlik ve geçerlikte sayılamayacağını söylüyor.
ancak metafizik meraklıları (einstein'dan sonra da konuyu netleştirebilecek başka bulgular olmadığı halde) maddenin yok olduğu, gizemli bir bilincin evreni oluşturduğu vb vb.. noktalara taşıyarak, aslında olmayan bir bilinmezliği bilim yerine ikameye çalışıyorlar.
kısaca kuantum denilen bir "şey" var, ama asla ortalıktaki 'kuantumcu esnaf'ın sunduğu ve ima ettiği biçimde değil.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"çift yarık deneyi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim