aristippos yazar profili

aristippos kapak fotoğrafı
aristippos profil fotoğrafı
rozet
karma: 141 tanım: 22 başlık: 11 takipçi: 2

son tanımları


teizm

bir tanrı veya tanrılar olduğuna, tanrı'nın veya tanrıların insanlarla doğrudan temas kurduğuna, ve iletișim kurduğu insanın tanrı'nın elçisi, peygamberi olduğuna inanır. yunanlılara göre tanrı'nın veya tanrıların (onların büyük çoğunluğu çok tanrıcıydı) özel nitelikleri vardır: tanrılar bilgili, güçlü irade sahibi varlıklardır. tek tanrıcı dinlerde -tanrı kendisini kutsal kitaplar aracılığıyla insanlara açar- kendi aralarında farklılıklar olsada ortak özellikleri; teklik, sadece tek bir tanrı varlığı, her șeye gücü yeten, her șeyi bilen, ahlakî mükemmellik (bağıșlayan, iyiliksever, adil) birbirinden farklı güzel isimler veya sıfatları olan, yaratıcılığı olan, "ol" dedi mi olan, kainattan așkın, aklı olan bir ilahtır. teist argüman olarak, tanrı'nın varlığını akılsal yoldan kanıtlanmaya çalıșılırken, kullandıkları meșhur argüman; evrenin mükemmel bir düzen içerisinde olduğunu ve bu mükemmel düzenin ancak akıllı bir ilah tarafından yaratılacağını savunur. (bkz: evrendeki düzenden hareket eden kanıt)
devamını gör...

ateizm

özel, akılsal nedenlerle -genelde bu nedenler bilime ve insan ahlakına dayalı kendi içinde tutarlı hükümler- tanrı'nın var olmadığına veya olamayacağına inanma ve bunu savunmadır. özellikle tek tanrıcı dinlerin öne sürdüğü tanrı'nın, ahlakî düzeyde, (en bilinen argumanlardan olan) evrende kötünün ve acının varlığı büyük bir yer tutar.
devamını gör...

pazar banyosunu yapmış sözlük kadını kokusu

(bkz: uludağ sözlük)
devamını gör...

duyumculuk

bilginin kaynağını, varlığın duyumlarından alan felsefi öğreti.
devamını gör...

metafizik

deney dünyasında veya duyum dünyasında var olmayan; tanrı, ruh, ruhun ölümsüzlüğü gibi varlık ve olguların konusu olan felsefi dal.
devamını gör...

idealizm

varlığın madde olmadiğini, ruh, düșünce veya bilinç türü olduğunu ileri süren felsefi görüș. (bkz: platon)
devamını gör...

materyalizm

varlığın (bkz: madde) olduğunu, varlığın maddeden ayrı düșünülemeyeceğini varsayan görüș.
devamını gör...

big bang teorisi

büyük patlama teorisine göre, gördüğümüz her șey yaklașık 13.8 milyar yıl önce süper sıcak mikroskobik bir bölgenin patlamasından meydana geldi. "mikroskobik bölgeyi" önemle vurgulamak istiyorum; çünkü biz "patlama" kelimesini, atom bombasının patlaması gibi patlama olarak düșünüyoruz. halbuki ingilizcesi "big bang" "big explosion" değil.
devamını gör...

kozmoloji ilkesi

bu ilke, evrenin, nerede olursanız olun veya hangi yöne bakarsanız bakın, așağı yukarı aynı olduğunu belirtir.
devamını gör...

olay ufku

bir kara deliğin etrafındaki hiçbir șeyin kaçamadığı sınır.
devamını gör...

kuantum mekaniği

parçacıkların dalga gibi hareket ettiği atom ve atomaltı seviyedeki davranıșlarını açıklayan yasalar, parçacıklar aynı anda birkaç durumda olabilir ve onları zaman ve uzayda bağlantılayan ortak durumlara sahip olabilir.
devamını gör...

her şeyin teorisi

(bkz: kuantum mekaniği) ile (bkz: genel görelilik teorisi)'ni birleștirerek doğanın tüm kuvvetlerini tek bir çerçevede tanımlayabilecek, her șeyi kapsayacak, henüz tanımlanamamiș fizik teorisi.
devamını gör...

entropi

bir sistemdeki düzensizlik derecesi.
devamını gör...

klasik fizik

(bkz: ısaac newton)'un hareket yasaları gibi, kuantum mekaniği ve görelilikten önceki fizik.
devamını gör...

hawking ıșıması

(bkz: olay ufku) yakınındaki kuantum etkilerden dolayı (bkz: kara delik)lerin serbest bıraktığı öngörülen ıșıma.
devamını gör...

foton

ıșık parçacığı ya da başka elektromanyetik ıșımalar.
devamını gör...

șișme teorisi

büyük patlamadan hemen sonra evrenin inanılmaz derecede hızlı genișlediği görüșü. teori, evrenin neden bu kadar düz ve düzgün olduğu da dahil, çeșitli özelliklerini açıklar.
devamını gör...

savaş ve barış

kitaplığımda duran, henüz okumadığım kitap. halbuki (bkz: napolyon)'un mareşallerini ezbere bilecek kadar o döneme hayranım. (bkz: mutlaka okunması gereken kitaplar)
devamını gör...

asla okunmaması gereken kitaplar

(bkz: çevirisi kötü kitaplar)
devamını gör...

aristippos

aristippos, m.ö 435-386 yılları arasında yașamıș olup kirene okulunun kurucusu, (bkz: sokrates)'in öğrencisidir. felsefi öğretisi (bkz: hedonizm) yani diğer anlamda hazcılığın, hayatın, yașamın en yüksek ereği olduğunu, insanın bir ömrü olduğunu, bunun da haz içinde geçmesini gerektiğini savunur. seks yapmanın, içki içmenin, așırı yemek yemenin, ve buna benzer, pratik hazların savunucusudur. o, seksten sonra gelen yorgunluğun, pișmanlık duygusunun, așırı yemek yemenin sonucu olan mide rahatsızlığını düșünmez. onun için önemli olan anlık hazdır. bu fikriyle (bkz: epikuros)'tan ayrılır. tam tersi olan (bkz: diyojen).
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim