bir sistemin öğeleri arasındaki farklılaşmanın azalması sistemini düzensizliğe ve dengenin kaybolmasına doğru gitmesi ile örgütlenmenin bozulması ve faaliyetlerin durma noktasına gelmesi durumudur.
devamını gör...
bir sistemdeki düzensizlik derecesi.
devamını gör...
en sevdiğim,

devamını gör...
fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir.
çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik (kaos) olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır. sembolü s'dir.
devamını gör...
evrenin mutlak hakimi olan kaosun fizik kanunları ile tecelli etmesidir.
devamını gör...
"termodinamik komik bir konudur. ilk defa öğrendiğinizde, ne olduğunu anlamazsınız bile. ikinci defa üzerinden geçtiğinizde, bir iki nokta hariç anladığınızı düşünürsünüz. üçüncü defa baktığınızda ise, anlamadığınızı bilirsiniz, ama o zamana kadar konuya alıştığınız için bu sizi o kadar rahatsız etmez."

arnold sommerfeld
devamını gör...
bir sistem içerisinde kullanılmayan termal enerjinin bir ölçüsü.

örnek:
bir kabımız ve içinde helyum gazımız var. kabın hemen yanında da kağıttan yapılmış bir pervane duruyor ve kaba açtığımız delikten çıkan gaz bunun dönmesini sağlayacak. bu mekanizma çalıştığında gazın enerjisinin bir bölümü mekanik bir işe dönüşür, bir kısmı ise helyum taneciklerinin delikten çıkarak havaya dağılması sırasında hiç kullanılmayan enerji olarak kalır.

aynı miktardaki ve sıcaklıktaki gazı bu kez daha büyük bir kaba aldığımızı düşünelim. aynı şekilde açtığımız delikten çıkacak helyum, bu defa pervaneyi çok daha yavaş çevirir. yani mekanik işe dönüşen enerji miktarı düşer. ancak bu kez helyum taneciklerinin delikten çıkarak havaya dağılması sırasında hiç kullanılmayan enerji artmış olur.

buradan çıkan sonuç şudur: bir maddenin düzensizliği artıyorsa, kullanılmayan termal enerjisi, bir başka deyişle entropisi artar.
devamını gör...
entropi artık eskisi gibi değil !

not : entropi, termodinamiğin 2. yasası'na göre sürekli artar. yani evrende sürekli artan bir düzensizlik hali vardır. her an entropi değişmektedir. bu nedenle entropi şu an, bir öncekinden daha düzensizdir ve eskisi gibi değildir.
devamını gör...
bir çeşit herşeyin sonu gelecektir açıklaması.
devamını gör...
düzensizlik kelime karşılığı olarak kaos ile karıştırılır. en yakın tanım düzen oluşturan düzensizliktir. ya da bir düzenin bağlı olduğu düzensizliktir. misal, bir odadaki oksijen moleküllerinin düzensizliği kaos olarak değil entropi olarak görülür. oksijenin oda içerisinde düzenli hareket etmesi nefes almayı imkansız kılar. ortamda beraberce düzenli yol alan oksijen molekülleri sizin bulunduğunuz yere gelene kadar nefes alamazsınız. nefes alınabilmesi (büyük pencerede, hayatın varlığı) oksijenin entropik hareketine bağlıdır.
devamını gör...
dinginliğe giden yolun kılavuzudur.
devamını gör...
fizikte tüm formüller eşitlikle verilir sadece entropi eşitsizlikle verilir.

entropi kelimesi ise celsius tarafından ortaya atılmıştır. kelimenin ilk hali tropidir, daha sonra o zamanlar heycanlı insanların yaptığı tanımlar gibi (örneğin "en"erji) ön ek eklenip entropi haline gelmiştir.

kıymetini boltzmann anlamıştır.

entropi kabaca düzensizliğin ölçüsüdür. iyi güzel hoş da bana kalırsa burada can alıcı nokta:
1-düzensizlik=düzen demektir. yani entropi bilgisizliğimizin(düzensizliğin) ölçüsü olduğu kadar, bilgimizin de ölçüsüdür aynı zamanda.

entropinin bu kadar değerli bir nicelik olmasının sebebi ise; entropi sayesinde; verilerin, kullandığımız belleklerde ne kadar yer kaplayacağını öngörebildik. bu da boltzmann'ın gelmiş geçmiş en iyi fizikçi olduğunu doğrular nitelikte bilgidir.

farklı amaçlar doğrultusunda birkaç alt dala ayrılır, bunlardan birisi shannon entropisidir.

shannon entropisi entropinin farklı bir çeşidi ya da farklı bir tanımı değildir ancak shannon tarafından entropi farklı amaçlarla kullanılmıştır.

shannon entropisi özünde 1 random variable(gelişigüzel değişiken)'i öğrenince entropideki değişiklik olarak tanımlanır. 2. dünya savaşında claude shannon tarafından bu bilgi ile radar sistemlerindeki noiselar azaltılabilmiş ve bu sistemlerin daha stabil çalışması sağlanmıştır. başka gelişimlere de ışık tutsa da asıl kullanım amacı bu olmuştur.

boltzmann etropisinin, bilişimdeki karşılığıdır. aynı karşılık kuantum mekaniğinde von neumann entropisi olarak bilinir.
devamını gör...
düzensizliğin bir ölçüsüdür...örneğin bir paket çubuk makarnanın entropisinin ölçüsü küçüktür. çünkü düzenlidir...

tencereye atıp kaşıkla da karıştırdık mı düzensiz hale gelirler. entropileri büyür sevgili dostlar..

çamaşır dolabnız tek tek sıralanmış iyice katlanmış şekildeyse entropiniz düşüktür...ama karma karışık iç içe geçmiş se entropiniz büyüktür...

''anneniz size çok dağınık bu çabuk topla'' diye söylendiğinde ''annecim canım benim ne yapayım bu evren kanunu doğa düzensizliğe meyillidir. entropim büyük'' diyebilirsiniz...
bu konuda ısrar ederseniz yiyeceğiniz papucun acısı küçülmez lakin.
devamını gör...
çürüme / bozulma.

bir sistemin/varlığın/ideolojinin kendi kendini tüketme / kendi kendine tükenme hali.

terim olarak termodinamik alanında bir tanıma sahiptir.
devamını gör...
ülkenin içinde bulunduğu durum buna güzel bir örnektir.
devamını gör...
entropi gerçek anlamıyla 20nci yüzyılın başlarında termodinamiğin üçüncü yasasıyla net bir tanım kazanmıştır.

termodinamiğin üçüncü yasası şunu söyler: kusursuz bir kristalin mutlak sıfır sıcaklığındaki entropisi sıfırdır.

peki nedir entropi? entropi düzensizliğin bir ölçüsüdür. bir sistemin entropisi onu oluşturan kısımların düzensizliği ile alakalıdır. atomlar düzenli sıralanırsa entropisi azalır, sıralanıştaki düzensizliğinin artışında ise entropisi artar.
devamını gör...
varolan her şey düzensizliğe sürüklenir. bu düzensizliğe sürükleniş bütün varlıkların ortak kaderidir.
devamını gör...
sıfırlandığı takdirde evren ve zaman namına bir şey kalmayacak olan düzensizlik. geri alınması imkansız bir değişim olduğundan ötürü zamanın ileri akışıyla da birebir ilişkilidir. ve yine ilginçtir ki zamanın ölçümünü sağlayan saatler bile entropiden nasibini alıyor. hatta ve hatta bu saatler ne kadar dakik olursa, harcanan enerji de bir o kadar çok oluyor. bu durum ise entropiyi aynı oranda arttırıyor. yani zamanı ölçerek aslında olası bir “evrenin sonu”na daha da çabuk yaklaşmış oluyoruz.

konu üzerine bir makale;
devamını gör...
kadıköyde cafe bar pubların arasına sıkışmış küçücük ama bir o kadar samimi ve çok kaliteli oyunların oynandığı bir tiyatro sahnesi

içerisi o kadar az kişi alıyorki biletleri numarasız satıyorlar ama sahneyle iç içe olunduğu için kesinlikle her oyun sanki bir parçasısınız gibi oynanıyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
yaşamın oturma odasıdır bence.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"entropi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim