atlantis yazar profili

atlantis kapak fotoğrafı
atlantis profil fotoğrafı
rozet
karma: 5270 tanım: 555 başlık: 12 takipçi: 108
ANKA / RA

son tanımları


büyük iskender

bir rivayete göre komaya girmesi üzerine öldüğü zannedilerek canlı canlı gömülen ve tarihe adını yazdırmış hükümdar.

fakat mete han, cengiz han veya timur gibi dönemsel bir şahsiyetti. sadece fetih politikası yürüttüğü ve savaştan başka hiçbir şeyden anlamadığı için ölümünden sonra emekleri boşa gitmiş, bu yüzden etkilerini günümüze kadar aksettirememiş ve bir hz.muhammed, bir kraliçe 1. elizabeth, bir george washington veya bir mustafa kemal atatürk gibi günümüze kadar etkisini sürdürememiştir.

komutanlık anlayışında savaşın da önemli bir yer almasına rağmen politikaları barış ve istikrar üzerine kurulu şahsiyetlere bakarsak;

hz.muhammed = peygamber, komutan, diplomat, tek bir değer altında toplum oluşturan. (2 milyardan fazla müslüman halen takipçisidir.)

kraliçe elizabeth = kraliçe, komutan. (günümüz ingilteresinin mimarı.)

george washington = komutan, kurucu başkan. (amerika birleşik devletleri kurucusudur.)

mustafa kemal atatürk = komutan, devlet adamı, diplomat, devrimci, öğretmen, kurucu lider. (türkiye cumhuriyeti kurucusudur.)

büyük iskender ise maalesef...

sanırım yanlış anlaşılmışım.

din her zaman insanların motivasyonu olmuştur. özellikle cennet ve cehennem anlayışı islam'dan bin yıllarca öncesine dayanır ve savaşlardaki motivasyonu sağlardı. bu açıdan bakarsak hz.muhammed ile büyük iskender arasında bir paralelliğin olduğunu düşünüyorum.

ilave olarak hz.muhammed bir dinin yayılması için mücadele etse de bunu dönemin kurallarına uyarak sağlamaya çalışmış; hz.musa gibi kavmine beddua etmemiş veya hz.isa gibi eziyetli bir ölüme gözü kara gitmemiştir. bunu savaşmak zorunda kalarak çözmeye çalışmış ve ayrıca dönemin en medeni ülkesi sayılan doğu roma imparatorluğuna elçi göndererek diplomatik yöntemleri de kullanmıştır.

öte yandan büyük iskender'in vesile olduğu tarihi ve kültürel değerler de halen tarihi ve kültürel bir değer niteliği taşır. günümüzdeki etkisi de tarihi ve kültüreldir. mevcut global bir politikaya etkisi yoktur. evet; helenistik dönem çok değerli eserler içerir. fakat günümüzde kabul etmeliyiz ki bu eserler sadece kültür ve sanat çerçevesinde ele alınmakta.

özetle yukarıda bahsettiğim adı geçen ülkeler gibi günümüz politikalarına yön veren ülkeler kuruluşlarındaki felsefelerinden hareketle politika üretmektedirler. bu açıdan baktığımızda ne mete han, ne atilla (attila), ne timur, ne cengiz han ne de büyük iskender artık güncelliğini koruyamamıştır. fakat derseniz ki "o kadar zaman geçti, normaldir; o zaman çin'e bakmalısınız. çin derin tarihten gelen geleneklerine sahip çıkan ve bunu uluslararası ilişkilerde gerek askeri, gerek siyasi ve gerekse de ekonomi olarak etkin bir şekilde kullanan bir ülke konumundadır.

sevilir sevilmez o ayrı; tarihe mal olmuşlar mıdır evet; fakat günümüzde herhangi bir etkileri artık bulunmamaktadır. bu entry bunu açıklamaya çalışmıştır. neden derseniz tarihten günümüze halen güncelliğini korumakta olan yönetim anlayışları mevcuttur. bunların hiçbirisi günümüze kadar gelemeseydi büyük iskender de kralice elizabeth ile aynı segmentte olacaktı. kastedilen bu.
devamını gör...

rüya defteri tutmak

benim de yaptığım eylem.

fakat benimki biraz farklı. ben rüyamı değil rüyamda gördüğüm çözümleri not alıyorum. genelde de başarılı oluyor. bunun sebebi zihnin dış etkilerden izole olması ve kendi başına kalması.

alfa/beta seviyesinden teta seviyesine geçiş esnasındaki uykularımda gördüğüm yarı kontrollü rüyalardan çok faydalandım. tavsiye ederim.

ipucu; bir romanı okurken haddinden fazla okuyorsanız veya bir diziyi bölüm bölüm saatlerce izliyorsanız rüyanızda kendini romanın veya dizinin kahramanlarından biri olarak görebilirsiniz. eh; geliştirin işte bunu!
devamını gör...

yazarların favori film soundtrackleri

terminator 2 judgment day.

iyi gaz verir.
devamını gör...

dünyanın aslında üçgen olması

beni de arada bir düşündürten hede.

okyanusları da hesaba katarsak yuvarlaktır. bize kutuplardan basık olduğu öğretilmiştir ama aslında kutuplar basık değil, ekvator tarafı şişkindir. ekvator şişkinliği yüzünden kutuplar basık görünüyor.

hatta ekvator ve çevresindeki okyanus bölgeleri dönenceler hattındaki* okyanus bölgelerinden daha derindir. bunun sebebi dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünden kaynaklanan merkezkaç kuvveti. ekvator tarafı savruluyor anlayacağınız.

okyanusları saymazsak nasıl bir şekli olur bilmiyorum. düzensiz bir yapıda gök cismi olduğu kesin ama.

ayrıca okyanusları niye saymıyoruz!? o kadar suyun gezegenimize gelmesi milyonlarca yıl sürdü. kuyruklu yıldızlar o suyu getirmek için milyonlarca yıl boyunca kendilerini feda ettiler, dünya'ya karıştılar.
devamını gör...

yazarların tek dilek hakkı olsa dileyecekleri şey

sonsuz dilek hakkı. hatırı sayılır miktarda sonlu da olabilir!
devamını gör...

eve dansöz çağırmak

evini geçtim; sağda solda, orada burada milletin önünde yarı çıplak bir kadını oynatmak!

bizim geleneklerimizde, kadim geçmişimizde yok böyle şeyler. kadınlar toplumumuzda başımızın tacı insanlardır. öyle zannedildiği gibi eğlence aracı değillerdir.

nereden buluyoruz, kimlerden kopyalıyoruz böyle adetleri; anlaşılır gibi değil.

not : ciddiyim.
devamını gör...

allah benim içimi biliyor diyen ateist

çok da garipsenmemesi gereken ateist.

"inşallah" diyen ateist ve hristiyan arkadaşlarım var.
devamını gör...

trabzonluluk

asabiyet içeren olay.

trabzon'un damadıyım ve izmirliyim. trabzon'da iken bir gün berbere gittim. berber akranım, koltukta oturmuş gazete falan okuyor. asabi bir üslupla "buyur birader ne vardı" dedi; ortayı yaptı yani! tam doksana takılacak cinsten vurdum voleyi;

"bir şişe su, bir paket de sigara alayım" dedim.

"burası market mi birader" deyince "marketi kapatıp berber mi açtın" diye soruverdim ben de.

ya berbere ne için gelinir!? tıraşa geldim işte! neyin sorusu bu!? zaten sinek avlıyorsun.

neyse; asabiyetlerinin sebebini sorunca "hava durumundan kaynaklı" dedi. arkadaş olduk sonra. şimdi trabzon'a her gittiğimde işim düşmese bile bir uğrar selam verip selamını alırım. ankara'dan bir şey ister mi, bir daha ki gelişimde getirmek için sorarım vs.

aslında çok iyi insanlar; -da biraz sinirliler işte.

not : n'oluyor ya; sol frame full trabzon ile ilgili!?
devamını gör...

bir patronun kalitesiz olduğuna dair emareler

mesaiye kalmak, kendisi kalınca da personelini mesaiye bırakmak.

kabul et; beceriksizsin. 4 saatlik işi 10-12 saatte yapamıyorsun.

bir de mesai bitimine 15 dk. kala en az 2 saat sürecek toplantı yapmak. toplanınca ne oluyorsa artık!?

zamanında hanım mesaj atıp sürpriz toplantı olduğunu ve geç kalacağını yazmıştı. cevaben "derhal geliyorsun" demiştim. "işten atarlar" dediğinde de "derhal geliyorsunda ısrar ediyorum" demiştim. patron işten atmadı; daha doğrusu atamadı. projenin en kritik yerinde mühendisi işten atmak o kadar kolay iş değildi çünkü!

ertesi gün hanımı ben mesaiye bıraktım; bir de iş yerinde kendime çay ısmarlattım. patron beni gördüğünde sağ olsun pek bir nazikti!
devamını gör...

çocuk yapmanın mantıklı açıklaması

üreme isteği ya da soyun devamı isteği beynimize bir tür kod olarak işlenmiş durumda. libido bu kod sayesinde artış gösteriyor.

üzerinde düşünülürken biraz daha derine inildiğinde bu konuyla ilgili saçma gerekçeler bulunabilir fakat zihnimizdeki ilgili kaynak kod cinsiyet ayrımı olmaksızın hepimizde mevcut. özetle; cinsel ilişki isteğimizi biz farkında olmasak bile zihnimizdeki üreme kodlarımız sağlıyor.

her ne kadar bir film olsa da olayı anlamak açısından scarlett johansson ve morgan freeman'in başrollerini paylaştığı lucy isimli filmin konferans sahnesi izlenebilir.
devamını gör...

ailenin ne kadar inkar etse de evlat ayrımı yapması

aleyhimde olmak üzere dibine kadar yaşadığım durum.

detaylara insem ürkersiniz; o bakımdan entry'yi burada sonlandırdım.
devamını gör...

ses yakışıklılığı

telsiz üzerinden konuştuktan (ingilizce+türkçe) sonra yüz yüze geldiğimizde konuştuğum kişiler sesimin çok "cool" geldiğini söylerlerdi.
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının ingilizce seviyeleri

"the cloud in the air, forget the table and chair" seviyesinde!

not : alt/orta!
devamını gör...

insan sarhoşken kendi mi olur kendini mi kaybeder sorunsalı

iyi bir sorunsal.

beynin neresinde bilinmiyor fakat bilinçaltı diye bir gerçeklik var. bilinçaltı yalan yanlış bilgi içermeyen tüm bilgileri içerir. fakat gerçekte yalan yanlış bilgileri içeriyorsa da o bilgiler bilinçaltı tarafından gerçek olarak kabul edilir.

bilinç üstümüz ise aktif zihnimizdir. 2x2=5 bilgisi aktif zihne verildiğinde zihin bu bilgiyi reddeder ve bilinçaltına aktarılmasına engel olur. yani bir anlamda aktif zihnimiz bilinçaltımızın muhafızıdır.

aktif zihin bilinçaltını koruyorsa bilinçaltı sahip olduğu bilgileri nereden alıyor?

günlük hayattan! büfeden su satın alıyorsunuz ve o esnada başınızı oynattınız. gazete reyonuna çok ama çok kısa bir bakış attınız. gazetedeki manşete dikkat etmediniz fakat bilinçaltı o manşeti kaydetti! siz ise bunun farkında değilsiniz ve tebrikler; o manşetteki haber sizin için artık doğru bir haberdir! bilgi bilinçaltınıza girmiştir.

bu burada dursun.

beynimizde karakterimizi yapılandırmakla görevli birbirlerine zıt iki bölüm mevcuttur. bunlardan birincisi prefrontal korteks, diğeri ise amigdaladır.

prefrontal korteks; sevgi, saygı, vicdan, merhamet, sağduyu, sakin olma/kalma, aşk, hüzün, duygusallık gibi tepkilerimizi yönetirken;

amigdala; korku, öfke, kıskançlık, kin, fitne, fesat, gereksiz cesaret, alavere dalavere vs. gibi tepkilerimizi yönetir.

prefrontal ile amigdala bölümlerinden hangisi aktifse diğeri pasif haldedir. yani merhamet gösterirken kin duymazsınız. öfkelendiğinizde ise sakinleşmeniz uzun zaman alabilir. severken nefret edemezsiniz. peki hiç mi yapamazsınız? yaparsınız. bu, her iki bölgenizin de dengede olduğu anlamına gelir.

hayatınız boyunca hangi bölgeyi aktif bir şekilde kullanırsanız o bölge kendisini geliştirirken diğer bölge zayıf kalır. bu durum ise bilinçaltımıza girerek genel olarak karakterimizi ve toplum içerisindeki davranış şeklimizi belirler. kimi insanlar güvenilirken bazı insanlara ise hiç güvenilmez.

özetle hepimizde iyilik ve kötülük potansiyel olarak mevcut; ve aktif zihnimizle ve bilinçaltımızla iyi mi kötü mü olacağımızı biz belirleriz.

uzun sürdü biraz özür!

gelelim sarhoşluk meselesine. sarhoşluğun mekanizmasını anlatmaya gerek yok. alkol vücutta çok hızlı hareket edebilen bir madde olduğu için aldığınız andan itibaren beyin alkolle buluşur. bu durum aktif zihninizin bozulmasına neden olur; ve bir zaman gelir aktif zihniniz devre dışı kalır. bir anlamda bilinçaltınızı koruyan muhafız nöbet yerinde uyuya kalmıştır. artık o andan itibaren bilinçaltı alışverişe açık bir durumdadır.

sarhoş olunduğunda bilinçaltında öfke ve kin varsa bu açığa çıkar. hüzün, sevgi ve aşk varsa o zaman o tepki açığa çıkar. cesaret varsa bu sefer cesaret açığa çıkar. hani derler ya "ağzınla iç" diye. işte bu tavsiyeyi alan insanların hayat hikayesini incelediğinizde oldukça sorunlu bir hayat yaşadıklarını görebilirsiniz.

fakat cari anlamda da etkisi var bu sarhoşluk durumunun. iş yerinden patrona gıcık bir şekilde ayrılıp üzerine alkol alırsanız patrondan nefret etmeye başlarsınız. fakat sabah uyandığınızda "ya ben de hatalıyım aslında" cümlesini kurabiliyorsanız tebrikler; prefrontal korteks devrededir.

aciz tavsiye; prefrontal korteksi yoğun olarak kullanmak iyidir. fakat amigdala'yı da boş geçmeyin; çünkü kontrollü korku ve kontrollü öfke de iyidir. kendinizi savunmanızda işe yararlar.

ayrıca gereksiz bilgilerle zihninizi doldurmayın. hani bir laf vardır; "fazla bilgi göz çıkarmaz" diye. fazla bilgi göz çıkarır arkadaşlar, çıkarır!
devamını gör...

hayalleri bile fakir olan insan

kötü bir durumun içinde olan insan maalesef.

başka bir şekilde tanımlanırsa zihnin bilinçaltının sınırı dışına çıkmamaya özen göstermesinin sonucudur; ve maalesef bilinçaltı da fakir kalmıştır!

vizyon o kadar daraltılmıştır ki zihin kendi içinde otosansür uygular. o özgürlüğü hissedemez.

fakat çözülmeyecek bir sorun da değil.
devamını gör...

ehliyette en az 79 iq şartı

hiçbir derde derman olmayacak şart.

insanların hırs yapmasının veya gaza gelmesinin iq ile alakası yoktur. adam sinirlenmiştir, hırs yapmıştır, iq değeri 275'dir; yine yapacağını yapar.

çözüm; gerekçeli anlatımlarla eğitim. yeterli mi; hayır! devam;

- aşırı hız sorunu : sabit radarlar. kör nokta kalmayacak.

- makas atma : sabit radarlar. şeride giren araç en az 1-2 dakika şeritte kalacak.

- ışıklı yaya geçidi : kırmızı ışıkla birlikte çelik bariyerler çift yönlü olarak otomatik devreye girecek.

- ışıksız yaya geçidi : yayaların şikayetine tabi olacak. şikayetler kamera görüntüsü ile desteklenecek.

- hatalı sollama, emniyet şeridinden sağlama, emniyet şeridini gereksiz ihlal etme : sabit radarlar ve kamera.

- hatalı park : kaldırıma park kesinlikle yasaklanacak. yol kenarına park belirli bir süreye kadar (15 dk. olabilir) ücretsiz, süre dolunca ücrete tabi olacak. elbette yine kamera.

tüm bu tedbirler yapay zekayla ayrıca desteklenecek.

ingiltere mesela, şehir merkezinde herkes birbirine saygılı, tin tin gidiyorlar. fakat köy yollarına girince adamlar canavarlaşıyor resmen. bir de köy yolları çok dar ve çizgisiz. karşı karşıya gelen iki aracın yan aynaları santimetre farkıyla buluşuyor. buna rağmen hayvan gibi basıyorlar gaza. adam şehirde çıkaramadığı hırsını köy yollarında çıkarıyor. bu işin ülkesi yok anlayacağınız. insanlar bir değişik. direksiyona oturunca f-16 uçurduklarını zannediyorlar. su-35 de olabilir!
devamını gör...

prenses erkek

modernizasyon görmüş erkek.

şaka bir yana prenses erkek, prens kadın falan derken cinsiyetler birleşiyor sanki. erkekler kadınlaşıyor, kadınlar da erkekleşiyor.

böyle giderse gelecekte insanlık tek bir cinsiyete dönecek gibi. bölünerek çoğalırız artık!
devamını gör...

bmw e38

bmw'nin 1994-2001 yılları arasında ürettiği bir modeldir.

6 silindirden 12 silindire kadar birçok versiyonları mevcuttur. en küçük e38 sıralı düz 6 silindirli ve 2800 cc.'lik motoruyla 728i modelidir.

en büyük modeli ise 5400 cc. v12 750il ve l7 modelidir.

kısa bıyık (böbrek değil) bmw'lerin en agresif modelidir. angel eye ışık çemberiyle donatılan bir bmw e38 çok gösterişli bir ön panel sunar.

ayrıca çitaların siyah renkli gözyaşı çizgileri bu modele işlenmiştir. ön cepheden baktığınızda çizgileri net bir şekilde görebilirsiniz.

bana göre, bence; gelmiş geçmiş en güzel tasarıma sahip en yakışıklı bmw modelidir. çok istediğim halde alamadığım, e24 ve e34 ile hevesimi alsam da içimde kalan bir modeldir.

devamını gör...

birinci elizabeth

tudor hanedanının son üyesi.

babası henry'nin ve kardeşi kanlı mary'nin pisliklerini temizlemek adına "battı balık yan gider" hesabı büyük risklere girerek ve ülkeye hakim olan kiliseye karşı duruş göstererek protestanlığı destekleyen ve bu sayede katoliklik ile protestanlığı dengeleyen kişi.

kendisi özünde protestanlığı tercih etse de katoliklere karşı -katolik ablası mary gibi- rövanşist bir tutum sergilememiş, bunun yerine milli bilince odaklanmıştır.

hatta kendisi henüz veliaht olmayan bir prenses olduğu dönem kraliçe olan yobaz kardeşi kanlı mary protestanlık tercihinden dolayı kendisini idam etmek istemiş, fakat hanedanın selameti açısından bu infazdan vazgeçmek zorunda kalmıştır.

bu arada; hristiyanlık içerisinde islam dinine en yakın inanç sistemi protestanlıktır.

hiç evlenmemiş ve çocuğu olmamış kişidir aynı zamanda. "bakire kraliçe" olarak da bilinir. kendisi sadece ingiltere'nin kraliçesi değil aynı zamanda tüm ingiltere'nin annesidir. kendisini o şekilde ilan etmiş ve halk tarafından büyük bir memnuniyetle kabul görmüştür.

kendisine ihanet eden kuzeni mary stuart'ın idam fermanını hiç istemediği halde imzalamak zorunda kalmış, bu sebeple stuart'ın oğlu james'i -kendi çocuğu da yoktu zaten- veliaht olarak atayarak mary hanım'dan gıyabında özür dilemek istemiştir.

ülkesine saldıran ispanya donanmasını imha ederek ispanya'nın 10 yıl sonra tamamen iflas etmesine neden olmuştur.

osmanlı padişahı 3'üncü murad ile diplomatik mektuplaşmalarına ilave flört seviyesinde mektuplaşmaları da olmuştur. insan düşünmeden edemiyor tabii; "evlenselerdi dünya tarihi nasıl şekillenirdi" diye!

günümüz birleşik krallık'ın mimarıdır. bildiğim kadarıyla dünya tarihinde kalıcı olarak iz bırakan dört büyük komutandan birisidir.

[kronolojik olarak hz.muhammed, kraliçe 1'inci elizabeth, george washington ve mustafa kemal atatürk]

tudor hanedanının son üyesidir. 45 yıl tahtta kalmıştır. dünya tarihinin en önemli kimliklerindendir.
devamını gör...

6 haziran 2025 normal sözlük bayramlaşması

tüm yazarlarımızın kurban bayramını tebrik ederim. sevdikleriniz ile birlikte sağlık, mutluluk ve huzurlu bayramlar dilerim. ayrıca yola çıkan ve çıkacak olan arkadaşlar; lütfen çok dikkatli gidin ve çok dikkatli gelin. görselde olduğu üzere benim gibi hız yapıp kendinizi ve sevdiklerinizi tehlikeye atmayın.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim