atlantis yazar profili

atlantis kapak fotoğrafı
atlantis profil fotoğrafı
rozet
karma: 5074 tanım: 534 başlık: 11 takipçi: 108
ANKA / RA

son tanımları


eski mısır

hala gizemini koruyan ve sırları çözülememiş mitolojik uygarlık.

piramitler örneğin; müthiş mühendislik çalışmalarıyla kusursuz yapılar. o kadar ki inşalarında sadece manyetik kuzey değil sirius yıldızı'nın konumu da dikkate alınmış. (manyetik kuzey'i nasıl biliyorlardı!?)

piramitler yılda iki kez hava kanallarından sirius yıldızı görülebilecek şekilde inşa edilmiş. birinci görüş firavunun doğumuna işaret ederken ikinci görüş firavunun tahta çıkışına işaret eder.

adalet tanrısı anübis çok ilginç bir figürdür. bu figür kurt başlı ve insan bedenlidir. diğer bir deyişle bu figür bir kurt insan karışımıdır.

bu durum göktürklerin türeyiş efsanesinde de görülür. efsaneye göre bataklıkta boğulmakta olan bir çocuk dişi bir kurt tarafından kurtarılır ve kurt çocuğu yuvasına götürür. bitkin olan çocuğu kendi sütüyle besleyerek kendine getirir ve çocuk yetişkin olunca onunla evlenir. bu evlilikten 12 çocuk olur. o 12 çocuk türk boylarını temsil eder. efsane böyle gider. ne kadar tanıdık!

eski mısır milattan öncesine dayanırken göktürk devleti ms 552 yılından itibaren ms 744 yılına kadar orta asya'da kırım yarımadasından kamçatka'ya kadar hüküm sürmüş bir devlet. acaba eski mısır mitolojilerinden haberleri var mıydı!?

yine orta asya'daki piramitler de aynı mantıkla inşa edilmiş yapılar. bilgi aktarımı nasıl oldu; ya da birbirlerinden haberleri olmadan aynı yapıları mı inşa ettiler!?

daha devam eder de gerek yok! anlayacağınız gizem sadece piramitlerin içiyle sınırlı değil. cevap bekleyen soru çok!

not : sirius büyük köpek takımyıldızı'nın alfası bir yıldızdır. (köpek/kurt)
devamını gör...

rüya ne zaman görülür sorunsalı

"uykunun rem evresinde görülür" diyerek yanıtladığım sorunsal.

bu arada bir kaynağa göre -hatırlayamadım- en uzun rüyanın süresi 6 saniyeymiş. saatler boyunca gördüğümüzü zannettiğimiz rüyaların süresi maksimum 6 saniye!

zamanın izafiyeti işte!

edit : gerçi ben uykunun alfa evresinde de görüyorum. iyi oluyor. yaratıcı sayılabilecek birçok fikri alfa evresinde keşfederim.
devamını gör...

bireysel silahlanma

yüksek seviyede olgunluk gerektiren eylem.

yanınızda bulundurduğunuzda her zamankinden daha ağır başlı, sağduyulu ve sakin olmanız gerekir. çünkü jiroskopik kararlılık kazandırılmış çekirdek namludan çıktı mı gider. geri vitesi yoktur!
devamını gör...

baba kız ilişkisi

kızın evlenmesine kadar tatlı tatlı giden ilişkidir.

fakat bir de erkek evlat/kardeş varsa her iki kardeşin evlilikleri sonrası işler terse döner. erkek evlat kalkındırılırken kız evlat nal toplayabilir!
devamını gör...

benim tersim pistir insanı

mensubu olduğum grup.

yalnız o ters çok zor gelir bende. kolay kolay terse geçmem. hatta birkaç yıl geçmesi bile gerekebilir. buradaki amacım vicdan yapmamak ve doğru kararı doğru zamanda verebilmektir. bu huyum bende hasar bıraksa da kolay atlatırım.

terse geçmeye gelince de hakaret, kavga, dövüş vs. bunlarla ilgilenmem; bunun yerine tüm iletişimi koparırım. bugüne kadar yedi kişiye uygulamak zorunda kaldım. umarım ki sekizinciye gerek kalmaz.

not : yedi kişinin altısı aynı anda. geriye kalan bir kişi ise bir yıl sonrasında.
devamını gör...

kusura bakma denince baktım demek

sert mizaçla fakat yapıcı bir şekilde muhatabımı eleştirdikten sonra eklediğim istek cümlesine verilecek olası cevap.

"kusura bakarsa bakar; kendi sorunu" der çekilirim. nasılsa kucağa düşecek beybisi!
devamını gör...

windows 11

mobil sistemlere özenen işletim sistemi.

sistem tepsisinde görünüp de sonradan göremediğiniz uygulamalarınız varsa ayarları açıp arama motoruna "görev çubuğunda hangi sistem tepsisi simgelerinin görüneceğini kontrol eder" komutunu kontrol etmenizi önerdiğim işletim sistemdir aynı zamanda.

bu ayar kafasına göre mi davranıyor; yoksa yüklü programların güncellemelerinden mi etkileniyor bilemedim fakat daha önce verdiğim ayarları resetlediğine halen şahit oluyorum. program açık olmasına rağmen sistem tepsisinde görünmüyor ve kapalı zannediyorsunuz. halbuki bu ayar sekmesini açıp kapalı olanları açarsanız programın hala açık olduğunu görebilirsiniz. apple ios gibi işte! belki mac'te de aynıdır ama kullanmadığım için bilmiyorum.

çift monitöre alışık olmama rağmen şu anda tek monitör kullanıyorum. dolayısıyla program arası geçişler için alt+tab komutunu çok kullanıyorum. bazen alt+tab komutunda enter tuşu ile destek istiyor. enter tuşuna basmazsanız diğer programa otomatik geçmiyor. sistem alt+tab ile geçişte diğer bir deyişle arafta kalıyor. windows 98'de bile böyle bir sıkıntıyla karşılaşmamıştım. windows 11'i tebrik ederim!

windows 10 desteği ekim 2025'de bitiriliyor. sözün özü bu windows 11, windows 12 çıkana dek pc'lerimizde yer alacak. microsoft'un huyudur; bir sistem kötü iken arkasından gelen sistem mükemmel olur! windows xp en iyisiydi, sonra vista geldi bozuldu. ardından windows 7 harikaydı. sonra 8 geldi; "bu ne ya" dedik. demeye kalmadı 8.1 (aslında windows 9) ile biraz düzeltildiyse de final windows 10'du.

windows 10 çok iyi fakat windows 11 pek sayılmaz. demek ki windows 12 iyi bir sistem olacak diyebilir miyiz!? ben diyorum!

başlığın konusu değil elbette fakat mesele işletim sistemi olunca linux'a da kısaca bir göz atmak lazım. linux mint cinnamon kullanıcısıyım. seyahat bilgisayarımda linux mint cinnamon yüklü. grafik arayüzü pek bir gösterişli olsa da ama ofis programları ama komut satırı "ben son kullanıcıyım, benim ne işim olur komut satırıyla" diyenleri haklı çıkaracak cinsten! "sudo apt get bilmemne" komutu gibi komutları vermeniz gerekebilir. ayrıca multimedya desteği windows gibi zengin içerikli değil. yine oyunlarda da sıkıntı yaşayabilirsiniz.

özellikle ofis uygulamalarında libre office güzel iş çıkartsa da windows tabanlı ofis ile uyumsuz olabiliyor. özellikle excel formüllerinde sıkıntı yaşayabilirsiniz. bunun için tedbiren hem windows hem de linux tarafından desteklenen; fakat ücretli olmasına rağmen ücretsiz de gayet güzel kullanılabilen onlyoffice çözümünden faydalanabilirsiniz. gayet stabil ve kullanışlı. eğer bulut destekli çalışıyorsanız linux'ta biraz web tabanlı fedakarlık yapmanız gerekecek.

eskiden 512 mb ramli celeron bilgisayarımda windwos xp resmen uçardı. şimdi ise her işletim sistemi güncellemesinde bilgisayarınızın biraz daha yetersiz olduğunu düşünüyorsanız tedbirinizi şimdiden alın derim! mobil çözümler müthiş iş yapıyorlar; fakat pc'siz olmaz. en azından benim için olmaz.
devamını gör...

volkswagen scirocco

büyük kuzenine sahip olduğum vag modeli araç.

bu araç tek kapılı bir formasyonda olduğu için 2'nci ve sonrası yolcuların araca binmek için biraz uğraşması gerekir. 160 hp.lik 1.4 lt. bir motora sahiptir. motorun nasıl bu kadar güç üretebiliyor olması merakım dahilindedir. muhtemelen 6 ileri kademeli manuel şanjmanına ilave motoru da yüksek devir özellikli olmalı.

eskiden sık sık gördüğüm bir model olmasına rağmen bugünlerde pek dikkatimi çekmiyor. sanırım sahipleri ya daha geniş ve dört kapılı bir araç kullanıyorlar ya da bu model alıcısına biraz pahalı geliyor.

scirocco çevirme konusunda subaru impreza ile hemen hemen aynı kadere sahiptir. bir impreza sahibinden duymuştum. aracın kullanım kılavuzu yanlarında olmadan aracı yürütmezlermiş. sebebi ise araçtaki arka kanat. trafik polisi o kanadın sonradan takıldığını iddia ederek ceza yazmak isteyince araç sahibi kullanma kılavuzundan kanadın orijinal olduğunu kanıtlayarak cezadan kurtulmaya çalışırmış.

not : vw passat 2.0 tdi bluemotion h-line slk mlk!
devamını gör...

google earth

eski popülaritesi olmadığı iddia edilen pc yazılımı.

haklılık payı da çok. çünkü navigasyon insanlara çok daha kullanışlı geliyor. "500 metre sonra sağa dön, düz devam et" vs. vs.

ben navigasyon yerine google earth'ü kullanırım. gideceğim rotayı bir gün öncesinde google earth üzerinden bulurum. rota üzerinde kontrol noktaları oluşturur ve daha sonra direksiyonda ezberden giderim. bu yüzden navigasyonu pek kullanmam.

ama bana bakmayın. benimki alışkanlık.

google earth'ün vektör ölçüm komutları çok kullanışlıdır. hatta bir ipucu vereyim. navigasyondan veya arama motorlarından bulamadığınız iki nokta arası mesafeyi -örneğin köy olabilir- earth üzerinden düz çizgi ölçümü ile kuş uçuşu hesaplayıp daha sonra bu değeri eğer arazi ovaysa 1.25 ile çarpın. ikna olmazsanız bir de 1.50 ile çarpın.

eğer dağlık bir alanda seyahat edecekseniz 1.75 veya 2.00 ile çarpın. karayolu mesafesini yaklaşık olarak bulmuş olursunuz.

binaları vs. kastetmiyorum; üç boyutlu arazi gösterimi de çok kullanışlıdır. en ideal olarak 45°'lik bir açıyla araziye baktığınızda yükseltileri ve derinlikleri görebilirsiniz. bu konudaki tek eksiği "abartı" seçeneğinin olmaması. bu da zaten arcgis gibi ciddi ve pahalı profesyonel yazılımlarda olan bir özellik.

google earth'ü indirecekseniz pro sürümünü tavsiye ederim. eskiden bu yazılım ücretliydi. uzun zamandır ücretsiz. pro sürümünde vektör ölçümler daha zengin içerikli.

eğer indirebilirseniz hgm küre de yerli bir çözümdür ve raster verileri günceldir. kure.harita.gov.tr

hem google earth, hem de hgm küre vektör çizimleri ve vektör haritaları destekler. ne işinize yarar bilmem ama destekler.
devamını gör...

venedik

italyan bir arkadaşımın iddiasına göre batmakta olan şehir. söylerken epey üzgündü ama şehir mi batıyor, yoksa sular mı yükseliyor onu bilemedi!

pisa kulesi için de çok üzgündü. mühendisler dirense de yıkılacağını söyledi.

"shut up and easy!" demek zorunda kaldım!
devamını gör...

keşke yeniden başlasa denilen dizi

behzat ç. değildir. hatta 4'üncü ve sonrası sezonlar bile çekilmemeliydi.

aslında hiçbirisi tekrar başlamamalı.

zirvede bırakmak en iyisi. internet var. bir şekilde eskileri bulunuyor ve tekrar izleniyor.

bu arada konu dışı; bana göre en kallavi dizimiz muhteşem yüzyıl.

muhteşem yüzyıl 70 farklı ülkede 500 milyona yakın seyirciyle buluşturulmuş. kanuni sultan süleyman dönemi osmanlı imparatorluğu'nu anlatan dönem dizisi olmasının eski osmanlı imparatorluğu muhataplarında da etkisi illa ki vardır ama sonuç bu! 70/500.000.000!
devamını gör...

13 kasım dünya iyilik günü

uçak koltuklarında bile 12 numaradan 14 numaraya atlatan yabancılardan kaynaklı gün!

aslında severim ben böyle günleri! insana güzel hatırlatmalar yapıyor. o gün gelince hatırlıyorsun; dünya iyilik günü mesela. o gün bolca iyilik yapıyorsun ve gün geçince bildiğini okuyorsun. böylece yılın 364 günü o günün tam tersini yapabiliyorsun!

komik!
devamını gör...

kedinin patisine koli bandı yapıştırmak

tek katlı ve bahçeli ev sahiplerinin aynadaki aksini uyguladığı olay!

bahçede ağaçlar var örneğin. kedi ağaca tırmanıyor ondan sonra hoop balkona atlıyor. balkon kapısı da açık tabii; eve giriyor.

ev sahibi ağacın gövdesine çeperinden düz kesilmiş bir soba borusu koyuyor ve kedi ancak soba borusuna kadar tırmanabiliyor. kedi bir deniyor yok. iki deniyor yine yok. işin peşini bırakıyor ve sorun çözülüyor!

not : ağaç dediysem çınar ağacı değil tabii; erik ağacı falan!
devamını gör...

yeşil çam’ın unutulmaz aşkları

şekerpare-cumali

(yaprak özdemiroğlu-ilyas salman)

film : şekerpare.
devamını gör...

dile dolanan şarkıdan kurtulmanın yolları

earworm vakasıdır.

iki üç kere dilinize (aslında zihninize) dolanan şarkıyı dinleyin normale döneceksiniz.
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının başından geçen paranormal olaylar

eylül 2013 ayında babam vefat etti. vefatından önce bir ay komada kalmıştı zaten. ankara'dan izmir'e gittik ve cenaze izni de dahil yaklaşık bir ay izmir'de kaldık. izin bitip ankara'ya dönünce evin antresinde eşim bir avuç toprak buldu. eşim şaşırsa da ben pek şaşırmamıştım. tebessüm ederek toprağı doğaya bıraktık. sanırım babam veda etmek istedi!

rüyamda güneş'e gitmiştim. çok net bir gezintiydi. o gecenin ertesinde çok sıcakladığımı hatırlıyorum; -ki mevsim kıştı ve ev serindi. sanırım bir astral seyahat deneyimiydi. fakat böyle fenomenler psikolojiktir. çok da peşine düşmemek lazım.

insanların yüzlerinden karakterlerini ortaya çıkarabilirim. artık bilinçaltının dışa vurumu mu yoksa suçluluk duygusu mu bilemem fakat yüzlerinden iyi mi, kötü mü, dürüst mü, sahtekar mı, sorumluluk sahibi mi veya vurdumduymaz mı vs. anlayabiliyorum. yüksek maliyetli alım satımlarda çok işime yarar.

fakat bunun sonradan kazandığım bir yetenek olduğunu düşünüyorum. zamanında çok fazla beyin, nöroloji ve bilinçaltı ile ilgili popüler bilim kitapları okumuştum. zaten okuduğum kitaplardan bir şeyler öğrenmekten ziyade o kitaplardan ilham alırım! kitaplar halen kütüphanemdedir. ara ara açar okurum.

son olarak bir tavsiyem olacak. bunu ben bilmeden yaptım ve bir daha yapmamaya karar verdim. siz de yapmayın. dejavu yaşarsanız olayın peşine düşmeyin. bırakın dejavu kendi kendine azalsın. eğer dejavunun peşine düşer ve ısrar ederseniz kısa süreli bir hafıza kaybı yaşayabilirsiniz. ben eşime "siz kimsiniz, evimde ne işiniz var" diye sormuştum. yarım saat kadar sonra geçti gitti ama gitmeyebilirdi de!

bir normal sözlük başlığı.
devamını gör...

bmw

tasarım sorunu yaşayan marka.

en önemli alameti farikası kısa bıyıktı bu markanın. sonra o kısa bıyık böbreğe döndü!

döneminde mercedes ile kafa kafaya gitmesine rağmen günümüzde mercedes kendisine 5-6 boy fark attı ve atmaya da devam ediyor!

farklı zamanlarda iki modeline sahiptim bunun. ilk aldığım 1988 model bmw 635 csi e24 modeliydi. çok güçlü bir araç olmasıyla doğru orantılı olarak çok yakardı.

ikincisi de 1994 model bmw 520i e34 modeli. bu biraz daha aklı başında bir modeldi. e24 bulunabilirse klasik artık. e34'leri de trafikte ara ara görüyorum; artık yorgunluklarını saklayamıyorlar.

bugün alır mıyım; hayır almam. o kadar parayı bmw'ye yatırmak yerine mercedes'i tercih ederim. özellikle cls 350'ler gözüme fena batıyor!
devamını gör...

bir kedinin kulaklarını öpmek

birinci gelen jokeylerin atın sırtındayken atın kulaklarını mıncıklamasından hallicedir!*
devamını gör...

kader belliyse özgür irade neden var sorunsalı

birbirlerine bağlı olmalarından kaynaklanan sorunsal.

özgür iradenin tasarrufu kişinin kaderi olur. bana göre, bence; kader doğanın yasalarıdır.

uçurumdan düşerseniz ölürsünüz. burada kader uçurumdan düşmenin sonucunda başınıza gelecek olandır. fakat aynı uçurumdan -eğitimli olmak şartıyla- yamaç paraşütüyle atlarsanız atmosferin akımından yararlanıp havada süzülerek harika bir anı elde etmiş olursunuz.

90 km/s hızla araba kullanırsanız refleks süreniz artar. fakat 300 km/s hızla gittiğinizde azalacak olan refleks süresinin sonuçları kaderiniz olur.

masaya güçlü bir tokat atarsanız elinizde hissedeceğiniz acı kaderinizdir.

özgür iradenizle etkide bulunduğunuzda doğanın veya karşı taraftaki özgür iradenin vereceği tepkiye hazır olun!

sürekli hatalar yaparak karşılaşılan sonuçlar karşısında "kader böyleymiş" demek gerçekte hayatı ve doğayı okuyamamanın bir sonucudur. ve burada ilginçtir; "kader böyleymiş" sözü evet; geçerlidir!

aciz tavsiyeler;

- neyi ne için yaptığınızı bilmeniz gerekir.

- varacağınız olası sonuçları eksisi ve artısıyla hesaplamalısınız.

- sosyal empatinin yanında onun aynadaki aksi olan kurmay empatisini de kurmanız gerekir. yani "ben onun yerinde olsaydım bana nasıl davranırdım" sorusuna cevaplar bulmalısınız.

- doğayı gözlemleyin.

enjoy your life!
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının ingilizce paylaşımları

lf you want a job done right, you do it yourself!
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim