sinema özelinde sovyet sinemasindan bahsetmek istersek eğer ,
sovyetlerde diğer sanat dallarinda olduğu gibi , sinemada da konstrüktivizm baskindir.yeni bir toplum inşa ederken sinemaya sovyetlere özgü bir sosyoloji ile yaklasilir ve toplumun yeniden yapilandirilmasinda elbette sadece sinema değil ama özellikle o zamanlar sovyetlerin en popüler propaganda araclarindan olan toplumcu sinema baskin olarak kullanim alani bulur.
auteur kuramdan da yararlanmistir.
griffith'in dramaturjik gerilimi arttırmak için kullandığı kurgu teknikleri rus avantgardelarını çok etkiledi. moskova film yüksek okulu'nda okulun yöneticisi lev kuleshov'un çevresinde toplanan genç filmciler teorik ve deneysel yollar bulmaya çalıştılar. bu çevrenin temel tezi, filmde kurgunun resimden hiyerarşik olarak üstte bulunduğu ve anlamın montajla aktarıldığı yolundaydı.
bu çevrenin en önemli isimleri belgesel yapımcısı dziga vertov, sergey eisenstein ve vsevolod pudovkin'di. eisenstein filmlerinde duygusal olarak yoğun resimlerin hızlı bir peşpeşeliğini, şok edici bir şekilde birbirleriyle bir araya getirilmelerini ve böylece izleyicinin yeni bilgilere ulaşmasını sağlamak gerektiğini düşünüyordu. ünlü filmleri grev ve potemkin zırhlısında bu montaj anlayışını başarıyla pratiğe geçirdi. özellikle potemkin zırhlısında geliştirdiği ritmik montaj tekniğiyle güçlü metaforlar kullandı.
(bkz:
sovyet sineması)
devamını gör...