lavanta yazar profili

lavanta kapak fotoğrafı
lavanta profil fotoğrafı
rozet
karma: 173 tanım: 32 başlık: 2 takipçi: 4

son tanımları


z kuşağı bir kanser türüdür

z kuşağına hakaret etmeyi kendine iş bilen y kuşağına verebileceğim tek cevap: bruh'tır.
devamını gör...

ampirist

(bkz: empirizm) bilginin deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. (bkz: a priori) aynı zamanda ''a priori'' düşüncenin zıddıdır.
devamını gör...

kimi insanların az konuşma nedeni

üşeniyorum...
devamını gör...

serial experiments lain

içerdiği gizem yüzünden her bölümünde farklı yorumlar yapmama sebep olan 1998 yapımı japon deneysel anime televizyon dizisidir.
yorumlarımı kronolojik olarak buraya bırakacağım, merak eden olursa keyifli okumalar dilerim...

bölüm 1:
toplumsal yozlaşmışlığı kafkaesk bir buhran içerisinde işleyen ve ilerleyen ilginç bir seriye benziyor. muhtemelen izlemeye devam edeceğim. aklıma gelen şeyleri yorum olarak buraya yazmayı düşünüyorum.
not: burada kafkaesk terimini, bilinen ve algılanan gerçeklikten kopma, uzaklaşma durumu anlamında kullandım. sorulmadan söylemek istedim, bilginize arz ederim.

bölüm 2:
yorum 1:

*nereye gidersen git, herkes birbiriyle bağlı.*

yorum 2:
ending'ini çok beğendim, sözleri ve dile getirilişi harika. opening de güzeldi diyebiliriz. dinlemenizi tavsiye ederim.

bölüm 3:

*çoğu insan sanal ortamda, gerçek dünyada olduğundan tamamen farklı bir kişiliğe bürünür.*

bu sözler, kablolu ya da sanal kişilikler yaratmış kimseler diye nitelendirebileceğimiz insanları özetler nitelikte. kendimden örneklemem gerekirse: günlük yaşamım için, kısa ve düz yanıtlar veren bi' kişilik kullanıyorum. iş, okul, aile için de farklı birçok kişilik yaratmış durumdayım. sanal ortamda da bundan pek farklı değilim, değişmeyen tek şey sürekli değiştirdiğim ve kafama göre yinelediğim
kişiliklerim. demem o ki: bu kimseler, sahte kimliklerinin ardında, gerçek kimliklerini yitiriyorlar. belki de en çok ben yitiriyorum. muhtemelen kısa cevaplar veren kişiliğim, ilk ve de tek hakiki kişiliğim. hikaye ile ilgili yorumuma gelecek olursam da hikaye gittikçe derinleşiyor ve ilginçleşiyor. diğer yorumlardan ve izlediklerimden yola çıkarak durumların daha da sarpa saracağını varsayıyorum, umarım öyle olur.

bölüm 13:
hikaye sürekli bir sis perdesinin arkasında gizlendiği için anlaşılması güç bir yapıya sahipti. tabii bunun için de belli başlı sebepleri olabilir. zaten her bölümün başında bölümü katmak olarak isimlendirmişlerdi. hikayenin işlenme biçimi ve katmanlardaki verilen kısıtlı bilgi ile belli başlı konuları düşündürdüklerine inanıyorum. bu konu önceki yorumlarımdan da örneklendirilebilir (1 ve 3'üncü bölüm yorumları ile desteklendi). bir noktadan sonra konuyu spinoza'nın doğa-tanrı'sına getireceklerini sanmıştım. hikaye, kimi yerinde golyadkin'cilik kimi yerinde hegesias'cılık oynanıyormuş hissi vermedi de diyemem. sanırım hikayeyi özel kılan da bu tavrıydı. bilinçli ya da bilinçsiz bi' biçimde yaratılan sistematik kargaşanın meydana getirdiği ilginç eleştiri ve yorumlamalar. opening ve endingleri çok güzeldi diyebilirim. hikaye kendi kendini açıklar nitelikteydi ama bazı noktalarda soru işareti bıraktı. sanırsam onların kararı da bize kalıyor.
devamını gör...

tarık buğra

küçük ağa'yla beraber tanıştığım yazar. kendisi cumhuriyet dönemi türk edebiyatının tanınmış yazarlarındandır. ayrıca 1991'de devlet sanatçısı unvanı almıştır.
devamını gör...

kitap okuma aşkını kazandıran kitabın ismi

natalie babbitt, ölümsüz aile.
devamını gör...

yozlaşma

özünden kopma, değişme, asimile olma durumu.
devamını gör...

okuduğun bir kitabı pudra şekerine uyarla

ilk pudra şekeri üzerine meditasyonlar.
(bkz: rené descartes)

rené descartes, ilk felsefe üzerine meditasyonlar.
devamını gör...

benim burada ne işim var denilen anlar

yapıp yapmamak arasında gidip gelirken yapmaya karar verdiğim şeyi yaptıktan sonra gelen his.
devamını gör...

gelmiş geçmiş en iyi oyun müzikleri

(bkz: silent hill)
dinlemek için:
devamını gör...

dünyanın gelmiş geçmiş en iyi dizisi

yerli: leyla ile mecnun
yabancı: game of thrones
devamını gör...

efe aydal

youtube üzerinde; kısa film, podcast, kırmızı hap serisi gibi birçok içeriği bulunan kaliteli şahıs. kanal için link
devamını gör...

kötü kedi şerafettin (film)

bülent üstün'ün çizgi-romanlarından uyarlanan komedi/aksiyon türündeki animasyon filmi.
devamını gör...

yazarların izledikleri en kötü film

superman vs batman.
devamını gör...

kitap alıntıları


''yaktırdığınız sapkın keşişlerden biri bana ölmeden önce ne dedi biliyor musunuz?'' dedim. ''tek bir iyilik vardır, vicdanına göre davranmak. eğer söylediği doğruysa dünyaya hakim olmayı istemek boşuna; insanlar için bir şey yapılamaz, onların iyilikleri yalnızca kendilerine bağlıdır.''
''tek bir iyilik vardır, ahirette selamete ermek,'' dedi karl.
''siz başkalarını da selamete erdireceğinizi düşünüyor musunuz, yoksa yalnızca kendinizi mi erdireceksiniz?''
''yalnızca kendimi, tanrı'nın lütfuyla,'' dedi.
elini alnına götürdü.
''başkalarının selametini de güç yoluyla sağlayabileceğime inanmıştım; hatam da buradaydı: şeytanın kışkırtmasıydı bu.''

simone de beauvoir - bütün insanlar ölümlüdür/her erkek ölümlüdür/tüm insanlar ölümlüdür
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının okumakta olduğu kitaplar

doğan kitap yayınları, jean-christophe grangé, kurtlar imparatorluğu. ''kaiken'' ve ''kızıl nehirler'' adlı iki eserinden yola çıkarak bunun da oldukça sürükleyici olacağını tahmin ediyorum. polisiye roman okumak isteyenlere tavsiye ederim.
devamını gör...

dindar bir nesil yetişiyor mu sorunsalı

''inşallah'' yetişmiyordur.
devamını gör...

burun (kitap)

gogol'un alegorik ve absürd bir dil ile yazdığı ilginç eser. yayımlanması için gönderdiği dergi, içerdiği eleştiriyi görmediği/göremediği ya da anlayamadığı için neredeyse yayımlanmayacaktı(ki bu dergideki insanlar bedenen olmasa da fikren hala aramızda yaşamaktadır). neyseki puşkin günü kurtardı ve bu şaheserin günümüze gelmesine yardımcı oldu. yazarın diğer popüler eserleri; ölü canlar, bir delinin hatıra defteri ve palto da okunmaya değer kitaplardandır.
devamını gör...

güne bir alıntı bırak

friedrich nietzsche, iyinin ve kötünün ötesinde(oda yayınları, 6. baskı), dördüncü bölüm: aforizmalar ve perde arası(sf:67), 81 no'lu aforizma: denizde susuzluk çekerek ölmek korkunç bir şeydir. gerçeğimizi böyle tuzlamamız şart mı artık, susuzluğumuzu gidermesin diye?
devamını gör...

çocukken okunan ilk kitap

ömer seyfettin'in kaşağı adlı eseriydi.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim