herkesin bildiğini sandığı ama aslında çoğu şeyi yanlış ve kulaktan dolma bildiği inanç sistemi. kendi içerisinde başlıklara ayrılan (wiccan, cadı, şaman...) ve bugün tek tanrılı dinlerin çok fazla etkilendiği, amacı doğayla bir olma ve kendini sezgisel anlamda geliştirmek farkındalık kazanmak olan sistemdir.
özünde çok tanrılı olarak kabul edilse de tanrılar panteonundaki çoğu metafor; tek bir tanrıya çıkmakta ve o tanrının parçaları olmasıyla birlikte paganizmde insan tanrının bir parçası olarak kabul edildiğinden ve tanrı gibi yaratıcılığa sahip olduğundan kendi benliğimizin, ruhumuzun eril ve dişil parçalarıdır. yani aslında zeus'ta tek tanrının parçası, hecate'de; diana'da bizim bir parçamız, odin'de. tamamı ile doğadaki, evrendeki uyuma dayalıdır. tanrı ve tanrıça kavramı da eril ve dişil enerjiyi tasvir etmektedir.
ay tanrıçayı, güneş ise tanrı'yı sembol eder. kadın ile erkek birbirinden ayrılan parçalar değil birbirine bağlı olan parçalardır.
ritüellere ve 8 bayrama dayanmaktadır. her bayram -ki bu bayramlara sabbat denir (mabon, samhain, yule, ımbolc, ostara, beltane, litha, lammas) doğanın işleyişi mevsimler ve hasat zamanları ile uyumludur. bunun yanında ay'ın evrelerini takip ettiğimiz esbatlar vardır. ay'ın bu evrelerinde özellikle dolunay zamanında çeşitli arınma ritüelleri, meditasyonlar, yogalar yapılır.
çok eskiye dayandığından günümüzde çoğu ritüele ya da uygulamaya doğru diyemiyoruz. neopaganizm denilen olayda herkes kendisine huzur veren şeyleri gölgeler kitabı dediğimiz çalışmalarımızı not aldığımız defterde tutsa da özünde birçok işleyiş yine eski sistemden, öğretilerden tamamen kopmuş değildir.
yahudilik, hristiyanlık ve islam'ın doğuşunda özellikle hristiyanlığın yaygınlaşmaya başladığı dönemde paganlara çeşitli iftiralar atıldığını görmekteyiz. cadı avları başta kilise ve sinagogların tevrat ile incil'deki lilith figüründen kadınlara duyulan hurafeden başlamıştır. sadece kadınların öldürüldüğü sanılsa da kayıtlara geçen erkekler de bulanmaktadır. daha sonra cadı avı tamamı ile engizisyon ve aristokratların mal kazancına bürünmüştür.
rearnkarnasyona inanılan bu sistemde "karma"lar bulunmakta bu karmaları öldükten sonra değil dünya da yaşıryorken "cezayı çekmek" ya da "mükâfatlandırılmak" olarak açıklayabiliriz. öncelikle "ne yaparsan yap sana 3 katı geri döner" ve "kimseye zarar vermediğin sürece istediğini yap" yazılı olmayan kurallara uymamız gerekir ki karma denilen olay da bu iki cümlede başlar.
peki bu rearnkarnasyonun sonunda ne oluyor?
eğer intihar ederseniz kendi kendinizi imha etmiş olur ve varolduğumuz dünyadaki tüm amaçlarınızı silmiş olursunuz. boşlukta kalırsınız. intihar etmez, manevi anlamda amaçlarınızı ve hedeflerinizi tamamlarsanız rearnkarnasyonun sonunda nirvana'ya yani tanrıya ulaşır onun bir parçası olursunuz.
paganizm cadılıkla birleşmiş gibi gözükse de her pagan büyü yapamak zorunda değildir ya da her pagan aynı zamanda cadı demek değildir. aynı şekilde her cadı pagandır da diyemeyiz. şunu unutmamamız gerekir ki her din kendi içerisinde kadimdir, değerlidir. sizlere saçma gelen bir başkasının hayatında yapı taşı olmaktadır.
devamını gör...