pierre loti tepesinden haliç'e bakan çocuk yazar profili

pierre loti tepesinden haliç'e bakan çocuk kapak fotoğrafı
pierre loti tepesinden haliç'e bakan çocuk profil fotoğrafı
rozet
karma: 6909 tanım: 1120 başlık: 118 takipçi: 60
Olumlu bir şekilde kendini kurmak.

son tanımları | başucu eserleri


iyi geceler sözlük

iyi geceler. zaman, ne çabuk geçiyor değil mi; inişli çıkışlı. hayaller ve hayatlar kendi aralarında değiş-tokuş yapıyorlar. bazı hayaller gerçekleşip hayata geçerken; bazı hayatlar ise hayallere/hayaletlere dönüşüyor. ruh, bir yandan irkiliyor; diğer yandan siniyor ve bir de fakat ruhun şahlanması durumu var. ne zaman peki o zaman? kimbilir, her zaman, her an mümkün. bazen küçücük bir tebessüm kaplarken çehremizi, o gülücük sararken tüm çenemizi: "hiçbir şeye ve hiç kimseye ihtiyacım yok" diye haykırıyor ruh ve ardından ekliyor: "belki de bazılarına ve bazı şeylere ihtiyacım var..."

zaman geçiyor... kaygı, korku nöbetleri ile belki. uğursuz geceler yaşanıyor. umutlu sabahlara uyaniliyor. "güneş her gün yenidir" diyen filozofun sözleri geliyor akla...

yenilenmek nasıl bir şeydi? o en başta, çamurdan bedene üflenen ruh ile dirilen âdem; nasıl oldu da "dünyaya atıldı"

hiç benzemiyor değil mi cennete? ama o da ne? benzemese de anımsatıyor. o küçük, minik tebessümde insanın çehresi cenneti anımsıyor.

ve yüreği dolup taşıyor. her şey güzel olacak diyor; fakat dünyadan geçmek kaydıyla. çöllerden geçmek ve vahaya varmak. ama; bir çölde yolculuk etmenin kendisinin verdiği haz, belki de bizi, o sonsuz hazza yaklaştıriyor.

gönüllerimiz, ruhumuz ve bedenlerimizin serpilip gelişmesi dileğiyle

iyi geceler
devamını gör...

kendini yetersiz hissetmek

evet baş edilmesi ve dahi mücadele edilmesi en zor hislerdendir. çıkıp bir cenk meydanına vahşet uyandıran bir düşmanla çarpışmak bundan yeğdir. çekersin kılıcını "vira bismillah, ya allah" dersin, kırpmazsın gözünü bile, ya şehidim ya gazi. ama sen yine de bana ya kazanmayı ya da şehit olmayı nasip et dersin allah'ım ve sallarsın kılıcını. bi'lumum nörotransmiterler de son seviye salgılanır durur bu arada. böbrek üstü bezleri adrenalini son seviyeye çıkarır falan."haydi yiğidim" der bedenin ve ruhun canhıraşane savaşır.

gelelim yataktan kalktığımızda veya yataktayken veya herhangi bir durumda veya zamanda gelen yetersizlik hissine. işte bu insanı kötürüm etmeye yeter de artar bile.

peki nasıl kurtulabilirizkurtulabiliriz?

allah'ım yok mu bu uğursuz gecenin sabahı?

kurtuluş yolu genellikle aynı yoldur yani gazap yolu.

içinden geçmediğimiz hiçbir şeyden kurtulamayız.

inanın, cenk meydanındaki erden daha zordur işiniz.

iyiyi, doğruyu, güzeli yakalamak kolay mı?

kolay mı
kolay mı
kolay mı

sorarım sizlere...
devamını gör...

hayatın anlamı

"kendini iyi hissetmektir." kendini iyi hissetmeyen insan çoğu şeyden mahrum kalır. en başta da "kendisi"nden.
devamını gör...

fazla ciddiye alınan şeyler

ihtiyaçlar hiyerarşisi. siz sadece en üste odaklanın. en alttan baslayarak ilerleyemezsiniz. kendinizi en üstte görün ve bilin. sonra en alta kadar hepsi gerçekleşir. kaldı ki alttakiler süflidir.
devamını gör...

hayatı değiştiren kararlar

insanın yapmaya karar verdigi şeyler ve yapmamaya karar verdiği şeyler hayatini değiştirir.
devamını gör...

ruh sağlığı için uzak durulması gereken şeyler

herkesi anlamaya çalışmak. herkesi anlamaya çalışan kişi ahmaktır. empati anlamında diyorum, uyanık olun. sonsuz bir empati denizine sahip değilsiniz, çizginiz olsun.
devamını gör...

beynin çalışmadığı durumlar

kendimce çıkarımlar: olumlu duygular olmadığında beyin (beyin her zaman çalışır bu arada da) gerektiği gibi çalışmaz. diyelim ki olumsuz duygular var. (davranışçı-bilişsel psikoloji'ye göre bu duygular düşüncelere dayanıyor) bu olumsuz duygular olumsuz düşüncelere dayanıyor. bu olumsuz düşünceler ise beynin ya da zihnin ya da ben'in "doğru bildiği yanlışlar". bunlardan kurtulmak kolay değil. bir kişiye pratik olarak araba kullandırmadan önce sürekli bir şekilde freni gaz, gazı fren diye öğrettiğimizi düşünelim. ve bu kişinin araba kullanmaya başladığını hayal edelim. işte bu kişi fren bildiğinin gaz, gaz bildiğinin fren olduğunun farkına varır. ama yine de aynı hataları yapmaya devam edebilir. sürekli dış dünyada bunun böyle olmadığını anlayana kadar; önünde duvar varken gaza basar ve önü bomboşken frene asılır. fakat bu yapıp-etmeler sonunda kişiyi sağduyu ve aklıselime ulaştıracaktır.

yani size çözüm önerim şu: istesek de istemesek de hayatın içinde olmak ve onu yaşamak zorundayız. istesek de istemesek de insanlarla muhatap olmak ve onlarla iletişim-etkileşim halinde olmamız şarttır.

çünkü başka türlü gelişemeyiz. çünkü başka türlü doğru bildiğimiz yanlışların farkına varamayız...
devamını gör...

sözlük yazarlarının söylemek istedikleri

hayır, birazcık da susalım. ne soylicem.
devamını gör...

bu saatte uyuyamama sebebi

tek sebebim: kendim. insan kendisiyle ne hoş, ne mutludur! zira; ahir zamanda yalnızlık şifadır.
devamını gör...

uykusuzluk

uykusuzluk değil; huzursuzluktur o.
devamını gör...

intihar notuna yazılacak ilk cümle

o halde intiharin yeniden tanımını yapalım. her şeyin bir maddi bir de mecazi tanımı vardır . intiharin maddi tanımı insanın cismani bedenindeki hayatına son vermesi olduğu gibi (ki anlamı geri dönüşü olmayan yol, dönülmez akşamın ufku) intiharin mecazi tanımı: insanın kendisindeki ruh, akıl, kalp ve duygu melekelerini öldürmesidir. alkol alirsin akıl melekesini öldürür ve aklını intihar ettirirsin. kendini manevi şeylerden soyutlarsin kalbini öldürürsün. gözünü sadece bu dünyaya çevirirsin, ruhun ölür. kendine merhamet etmezsin ve kendini sevmezsin duyguların intihar eder.

haydi başlığın "nomos"unun hakkını verelim.

intihar notuna yazılacak ilk cümle: çoğu zaman bilmeyerek ve bazen bilerek intihar ettim; fakat hiçbiri maddi intiharımı gerektirecek bir noktaya sürüklemedi beni. demek ki umut ve vakit var.

her şey karıştı. cümle tek olmadı ve sair. bosverin. yaşayalım ama.
devamını gör...

terliksi kadınların arkadan görünen kırmızı topuğu

bazı görüntüler nasıl zihni kirletir ise; bazı başlıklar da ruhu boş şeylere meylettirerek kirletiyor. ben de şu an bu başlığa yazarak maalesef buna teşne oldum bir yönüyle. neyse, bu dünyada boş ile dolu birlikte bulunuyor. bazen kişinin kendisi bile boş olabiliyor ve sonra dolu olabiliyor.
devamını gör...

dünyanın en çabuk biten şeyi

biriyle, birileriyle, bir şeyle ve bir şeylerle olmayacak bir hayal kurarsınız ya. işte daha ne olduğunu bile anlamadan en çabuk geçen ve en çabuk biten şeylerden biri de budur.
devamını gör...

yazarların itiraf köşesi

itiraf edecek bir şey yok. ama şunu söyliim: gerçekten herkes sevilebilir bir yapıda, mahiyette ve fıtratta. çünkü hepimizin içinde bir cevher var veya hepimiz aslında içinde bir cevher olan ve bunu dış dünyaya kâh az kâh çok yansıtan özneleriz. bütün kainatta cevherler olması gibi ve bütün bir kainatın kendisinin de ayrı ve bağımsız bir cevher olması gibi. kimi yıldızlar gibi göklerde parlar, kimi mütevazi bir tohum gibi toprağın altında gizlenir; ama sonrasında filizlenip dallanarak budaklanir, güne, güneşe ve dünyaya kendini tanıttırır. herkesin içinde bir cevher var...
devamını gör...

yazarların şu an dinledikleri şarkı

super başlık. şarkıyı bosver. içinde geçen bir söz çok hoşuma gitti, onu paylascam: "değeri var her şeyin, altında satamam." çok isteyen olursa şarkıyı da söylerim. ya da mübarek google'a yazın.
devamını gör...

depresyondan çıkmak için öneriler

şöyle ki: 1-) her şeyden önce kendiniz var. kendinizin dünyayı algılama biçimi, anlama biçimi, kendinizin, kendi kendinizi anlama ve yorumlama biçimi var.

2-) bir de dış dünya var. kitaplar, filmler, akrabalar, arkadaşlar ve iş arkadaşları, okul hocalarının size dair anlayışları var.

işte mümkün olduğu kadar bu iki şeyden herhangi birine çok fazla ağırlık göstermeyin. çünkü içeriden bir şeyler alacağınız gibi dışarıdan da bir şeyler almanız şarttır. bu işler böyle olur.

salt kendi kabuğuna çekilmek kadar salt insanların senin hakkındaki düşünceleri ile hareket etmek de matah bir şey degil.


insan, hayatı, toplumun içinde neş'et ederek yaşar. etkileşim bizde yeni ufuklar açar. gerek kendi kendimizle olan etkileşimimiz gerek bizden dışarısı ile olan etkileşimimiz iç dünyamızda yeni ufuklar, yeni terkipler (sentezler) açar.

kolay değil. zorluklar hemen yanibasimizda. ama unutmayalım ki evrende işleyen bir yardım ve iyilik kanunu var. kanıtı: evrenin kendisi, var olması ve işlemesi. her günün farklı bir bilinmezlik ve fırsata potansiyel gebe olması.

"ama benim için her gün aynı geçiyor." o halde düşüncelerimizi ve eylemlerimizi farklilastirmaliyiz.

son olarak: tabii ki bu yazı belli türdeki durumlara hitaben yazıldı. depresyon karışık bir durumdur. bu kadar.
devamını gör...

friedrich nietzsche

bir sözünde şöyle demiştir bu muhterem zâtı-âli:

"sana söz yine baharlar gelecek."
devamını gör...

uyku düzeninin bozulması

insanın düzenini bozan en büyük düşman aslında terazinin bir kefesinde zulmetin (karanlığın) aydınlığa üstün gelmesidir. karanlık taraf ağır bastı mı terazinin dengesi bozulur. bütün bir hayat karmakarışık hâle gelir. o zulmetin ağırlığını hafifletmek için insan çeşitli yollara başvurur. bu yolların bazıları meşru bazıları gayrimeşru olur. insana neşe, mutluluk, zevk, sürur veren şey nedir? insan bazen şartlara riayet ederek uykusunu tam alır ve hayatından lezzet alır. ama bazen şartlara uysa dahi uykusundan lezzet alamaz. ve bütün bütün hüsrana gark olur. sonra yine, yeni ve yeniden bir şeyler denemeye devam eder ve bakar ki yine düzelmeler ve keyiflenmeler oluyor. acaba bu durum itibarıyla bizim niyet ve düşüncemiz ne kadar etkilidir? bazen iyi düşünsek bile iyi hissedemeyiz. ve o an iyi düşünmekten de tiksinir ve iğreniriz. işe yaramayan bir aldatmaca bu deriz. o halde bize ne iyi gelir? bu soruya şahsi cevabım ise "hayat amacı" mız. bazen çok silikleşir hem kendimiz, bedenimiz, varlığımız ve ruhumuz. bazense sanki cilalanmis gibi parlar ve ışıklar saçar. bize düşen yoldaki ışıkları gördükçe sevinmek; yol karanlığa büründüğünde ise yoldaki ışıkları bulabilme ümidiyle karanlığın içinde emniyet, ferah ve huzur içinde yürümektir.
devamını gör...

yazarların itiraf köşesi

aşk artık bana eziklik olarak gelmeye başladı*
devamını gör...

diyelim ki o bunu okuyor

işin gücün yok mu senin gecenin bu vaktinde boş beleş şeylerin peşine düşüyorsun. git kendine bi ideal falan edin. aşk meşk de ne allah aşkına?
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim