theodora yazar profili

theodora kapak fotoğrafı
theodora profil fotoğrafı
rozet
karma: 214 tanım: 16 başlık: 2 takipçi: 5

son tanımları


aryan vaftizhanesi

(bkz: aryanizm)
devamını gör...

ankara etnografya müzesi

hemen önündeki heykel de pietro canonica'ya ait 1927 yılında tasarlanmış atlı atatürk heykeli. koyunoğlunun yapıyı bitirdiği dönemde tamamlandı.
devamını gör...

skolastik felsefe

diyince akla direkt gotik mimari gelir.
devamını gör...

artstation

sanatçıysanız (resim, müzik, video vb.) eserlerinizi dijital olarak satmak veya dijital bir portfolyo oluşturmak istiyorsanız kaliteli mükemmel bir platform artstation.
devamını gör...

defter

defter hayattaki en önemli malzemedir. bu yüzden hayatımın defterini arıyorum, arıyorum bulamıyorum. bir bulayım ve yoluma hep onunla devam edeyim istiyorum. sade, incik cincik ve stickerları olmayan, kalın kapak. ama bir o kadar hafif. arkaya mürekkebi geçmeyecek kalın ve pürüzsüz sayfalara sahip, çizgili geniş satır aralıklarında..
bulursanız haber verin yoksa bu gidişle markayı ben kuracağım.
kapağını begensem sayfa yapılarını beğenmiyorum, sayfasını beğensem kapak resmi araba veya ayçiçeği oluyor.

(bkz: victoria's journals) denendi. aslında gayet güzel. ama çok süslü. (dur bir dakika. pahallı)
(bkz: gıpta) bir sürü serisinden kullandım, aslında art master serisi çok güzel. ama kapakları incecik kıvrılıyor. keşke aynı serinin kalın kapaklısını yapsanız.
(bkz: keskin color) şuan kullanıyorum. sayfaları çok güzel ama hangisi olduğunu diyemeyeceğim yoksa sizi liseye avril lavingne dönemlerinize götürebilirim.
devamını gör...

sanat tarihi

okuduğum ve üzerine yüksek lisans yapmakta olduğum muhteşem bir alandır. ulkemizde değeri bilinmiyor bu konuda ben dahil herkes haklı. atanamıyoruz ve dışarıda mesleki bir tanımımız yok. eğer araştırmayı, soru sormayı, problemleri ortaya koymayı ve daha ileriki süreçte özgün çalışmalar üretmek istiyorsanız, ben kitap okumayı seviyorum, bir konu hakkında bir şeyler yazabilmek istiyorum ve ekmeğimi üreterek kazanabilirim diyorsanız kesinlikle okumalı ve yüksek lisans, doktora .... devam etmelisiniz. ben hep iyi ki diyorum.

mezun olduktan sonra ek olarak dil beceriniz varsa çevirmenlik yapabilir, teknik resim programlarını iyi biliyorsanız ve bu konuda kendinizi geliştirirseniz restorasyon firmalarında çalisabilir, kpss ile kültür bakanlığına yeterli puanınız varsa bir ihtimal atanabilir, kültürel mirası koruma ve restorasyon, mimari restorasyon gibi çeşitli alanlarda yüksek lisans eğitimi alıp çalışabilirsiniz. eğer yüksek lisans yapmak istemiyorsanız, her ne kadar sanat tarihçi olsak da mesleki tanımımız olmadığı için okuduğunuz bölümü başka alanlarla birleştirmek, yollarını kesiştirmek durumundasınız. dolayısıyla işimiz sektör işi değil. sanat tarihi sektör işi de olmamalı bana kalırsa. sanat tarihi: tarih, sanat ve mimariyle iç içe olabileceğiniz baktığınız yapı, eser ve resmi daha iyi anlayabileceğiniz ve bunların üzerlerinde uzmanlık oluşturabileceğiniz bir alan. yani perge antik kenti hakkında bilgi sahibi olurken aynı zamanda selimiye camisini, avrupa'daki romanesk mimariyi, orta asya'daki kurganları, cumhuriyet dönemi mimar ve heykeltraşlarını, erken hristiyanlık döneminde bizans'ı, kiliseleri, selçuklu ve osmanlı camilerini, karahanlı dönemi minarelerini konuşuyor bulacaksınız kendinizi. oldukça geniş yelpazeli bir alan.

bunlar benim naçizane fikirlerim. mezun olduktan sonra işsiz kalıp kalmamak biraz da okurken "bu okuduğum alanı nereye doğru çekebilirim, bu alanı nasıl çeşitlendirebilirim ve üzerine neler ekleyerek kendimi bir adım öne cikarabilirim" gibi düşünceleriniz yönlendiriyor. mesela teknik resim dersimiz var lisans sürecinde. yapıların kesit, görünüş ve rölövelerini çıkarıyoruz. bunu bir adım daha ileri taşımak sizin dışarıdan autocad vb. teknik çizim programlarını öğrenmeniz ve bu sayede çeşitli restorasyon firmalarına başvurabilmenizi sağlayacaktır. bir ve birden fazla bildiğiniz dil lisans sonrasında alanınız ile ilgili literatürde ufak çaplı veya geniş çaplı çevirmenlik yapabilmenizi ve gelir elde etmenizi sağlayacaktır.

saydığım ve yapabilirsiniz dediğim şeyleri gerçekçi olmak lazım lisans aşamasında 10 kisiden belki 1-2 kişi yapabiliyor. lisans sonrasında ise bu sayı artabilir. ancak sanat tarihinde lisans sonrası dışarıdan bir şeyler yapabilmek ciddi bir mücadeleyi gerektirir. ama bunlar öyle ya da bu şekilde yapılabilir.

bölümün esas odağı yüksek lisans yapıp akademik olarak devam etmek. araştırmak ve bilgi birikiminize bilgi katmak. tez yazmak, makale yazmak, kazılara katılmak, arşiv belgeleriyle çalışmak, yurt dışı projelerinde görev alabilmek, akademik açıdan kendinizi geliştirmek ve maddi geçiminizi de bu yolla sağlamaktır. (dil becerisini lisans bitmeden edinmeniz sizin için çok çok faydalı olacaktır)

avrupalı ressamlar akla ilk önce gelir ama buzdağının görünmeyen kısmı, derslerde anlatılanlar, aklıma gelenler kadarıyla oldukça yüzeysel bir şekilde şu şekildedir.
osmanlı dönemi minyatür sanatı (nakşi'ler, seyyid lokman'lar, levni'ler)
avrupa resim sanatı (giotto'lardan pieter bruegel'e, da vinci'den michelangelo'ya )
antik çağ sanatı (yunan ve roma dönemi mimarisi)
avrupa mimarlığı (romanesk, barok ve gotik mimarileri, art nouveau, bauhaus, chicago ekolleri, )
cumhuriyet dönemi mimarlığı (kamu yapıları, egitim yapıları, sivil konutlar)
eski anadolu kentleri (antik kentler)
anadolu selçuklu mimarisi (konya ince minareli medrese, sivas ulu cami, divriği ulu cami...)
bizans mimarisi (1. constantinos'tan (330) 1453 yılına kadarki bizans yapıları)
bizans el sanatları (sikkeler, el yazmaları, küçük el sanatları, seramikler)
klasik osmanlı sanatı ve mimarisi (mimar sinan dönemi)
tabi başlıklar ve altbaşlıklar her üniversitenin bölümünde farklılaşabilir.
sevgiler :)
devamını gör...

sözlük yazarlarının takip ettiği yayınevleri

janus
küy
yky
kronik kitap
ttk
alfa
homer
metis
iş bankası kültür yayınları
devamını gör...
8. (tematik)

bizans mimarisi

mimari hakkında tutarlı\kaynaklı sözlük bilgileri;
ambon: genelde erken hristiyanlık dönemi kiliselerinde bulunan, yükseltilmiş vaiz kürsüsü.
apsis: bir kilisenin uzunlamasına eksenini genellikle sonlandıran, yarım daire formundaki mekan.
arkosolium: kemerli niş içine yerleştirilen mezar.
aynaroz\athos kilise tipi: naosu saran yan apsisler ya da ''koroları'' bulunan, böylece kapalı yunan haçı planındaki öğeleri trikonkhos öğelerle birleştiren kilise.
bazilika: geniş hol; kilise mimarisinde genelde iki uzun kenarında yan nefler bulunan uzun nef.
bema: bizans kilisesinde genelde apsis ile hemen önündeki alana yerleşen, altarı barındıran ibadet alanı
cloisanne\çerçeveli duvar tekniği: taşların tuğlayla çerçevelendiği duvar yapım tekniği.
devşirme\spolia malzeme: yeniden kullanılan yapı malzemesi.
diakonikon: üçlü ibadet alanında, bemanın güneyindeki oda, genelde giyinme ya da kutsal eşya odası (sakristi) olarak kullanılır.
eksedra: sıra sütunlu niş.
eksonarteks: kilise girişinin önünde yer alan dış giriş holü; (bkz: kariye manastır kilisesi) genelde bir portikoya açılır.
kapalı yunan haçı\kare içinde haç kilise tipi: dokuz bölmeye ayrılmış naosu, dört sütun ya da paye üzerinde yükselen ve dört tarafta yüksek tonozlarla ve köşelerde alçak tonozlarla desteklenen kubbeyle örtülü bir merkezi açıklığı olan kilise.
katholikon: manastırın ana kilisesi.
kasnak: kubbenin biçimini yükseltmekte kullanılan, genelde pencereli, dairesel ya da çokgen yükselti.
kiborion: altar üzerindeki örtü.
kripta: bir kilisede genelde mezar ve röliklerin bulunduğu, zemin kotu seviyesinin altındaki oda.
kubbeli bazilika: kubbesi nefin bir bölümünü örterek dikey bir eksen yaratan tonozlu bazilika.
naos: bizans kilisesinin, genelde kare şeklinde ya da merkezi plana sahip ana mekanı.
narteks: kilisenin geniş giriş holü.
nef: kilisenin, ince uzun dikdörtgen şeklinde plana sahip ana ibadet alanı.
pandantif: kare bölmeden, üzerindeki kubbe ya da kubbemsi örtüye geçişte kullanılan küresel üçgen.
pandantifli kubbe: tonoz eğrisinin doğrudan pandantiflerden başlayıp devam ettiği yelkentonoz ya da karınlı sivri tonoz.
parekklesion: yan şapel.
pastophoria: (çoğul: tekil pastophorion): prothesis ve diakonikon.
prothesis: üçlü ibadet alanında, bemanın kuzey tarafındaki oda: ökaristi törenine hazırlık ve ökaristi kaplarının saklanması için kullanılır.
sekiz destekli kilise tipi: geçiş kotunda sekizgen oluşturan konsol ya da trompları bulunan, kare naosun üzerini geniş bir kubbenin örttüğü kilise.
solea: erken hristiyanlık dönemi kiliselerinde, bemayı ambona bağlayan yükseltilmiş platform.
synthronon: din adamlarının kullanması için kilisenin apsisi içine yerleştirilen sıra ya da sıralar.
templon: naos ile ibadet alanı arasına yerleştirilen paravan. çoğu kez ortada bir kapısı, yanlarda pencere altından uzanan kapama panelleri ve arşitravı destekleyen yavrusütunlu payeleri olur.
tetrakonkhos: dört taraktonoz ya da nişten oluşan bir yapı ya da yapı bölümü
transenna: pencerelerde kullanılan delikli levha.
tribelon: üçlü kemerleme.
trikonkhos: üç taraktonoz ya da nişten oluşan bir yapı ya da yapı bölümü
tromp: kareden sekizgene geçişi sağlamak için genelde kare bir açıklığın köşelerine yerleştirilen bindirme kemer.
yunan haçı plan: haç biçimli naosu eşit boyutta kollardan oluşan kilise planı.
(bkz: robert ousterhout, bizans'ın yapı ustaları)
devamını gör...

en güçlü duygu

tutku. yaptığın işe tutku, karşındakine tutku, yaşamaya tutku, yaptığın yemeğe tutku, baktığın ve gördüğün dünyaya tutku, araştırmaya ve tanımaya tutku, gezmeye tutku.. herhangi bir şeye tutkun olmadan bir hiçsin aslında.
devamını gör...

spotify

dünya müziklerini keşfettiğim bir platform.
devamını gör...

düşün ki kedin bunu okuyor

yüzüme hapşurmaktan vazgeçer misin?
devamını gör...

kitap yazmak

ileride yazacağım kitabın önsöz sayfalarını şimdiden yazdım. teşekkür notlarına kadar. hangi disiplinlerden yararlandıklarım ve nasıl bir araştırma süreci yaptığıma kadar. kitap yazmışım gibi davrandım, hayal ettim. bazen açıp okuyup düzeltiyorum. maksat nasıl bir yol izleyeceğimi önceden görebilmek. bir harita çıkarabilmek.
bazı şeylerin olmasını istiyorsanız olmuş gibi davranabilirsiniz.
devamını gör...

bizans tarihi

1. constantin'in m.s 330 yılında konstantinopolis'i kurmasıyla tarih sahnesine çıktığını bildiğimiz (ilk zamanlar m. s 7. yüzyıla kadar kültürel, sanatsal ve mimarlık bağlamında batı roma kültürü ve geçmişinden çok da uzak olmayan) daha sonraları modern araştırmacılar tarafından erken, orta ve geç bizans başlıkları altında tarihsel bir sınıflandırmanın yapıldığı bir araştırma konusudur.

-dünyada var olmuş devletlerin ve toplulukların kültürel özellikleri kendilerine özgüdür. her biri kendi içinde eşsiz ve farklıdır. (sanatları, mimarileri, yönetimleri, anlayışları, yeme içme alışkanlıkları..) 21. yüzyıl insanları olarak m.s 3-4. yüzyıla dönerek eleştirilerde bulunmak, o toplulukların dünyada ortaya koydukları her türlü mücadeleyi (sanat, mimarlık, yönetim) görmezden gelmek, hatta günümüzde fiziki olarak yıkmak, sırf bize* ters diye okul kitaplarında yeterince anlatmamak (nedense), yüzeysel geçmek bir hatadır. dünyada yaşıyorsak dünya insanıyızdır. aynı toprağa basıyor ve aynı oksijeni soluyoruzdur. eğitim ve öğrenimde objektif davranıp, bizden öncekilerin (hangi coğrafyada yaşamış olurlarsa olsunlar) neler yaptığını yargılamadan bilmek de bizim sorumluluğumuzdur.
devamını gör...

dünya tarihi

''tekerrür etmeyen'' tarihsel bir romandır. -tekerrür sadece olayların aynı şekilde aynı bağlamda yaşandığını gösterir. halbuki, zaman değişir romanın kurgusu ve karakterlerin olayla ilgili bağlamları da değişir.-
devamını gör...

yabancı dil bilmeden yabancı müzik dinlemek

müzik evrenseldir ve dili yoktur. senin, benim, onun ve herkes içindir.
devamını gör...

ilk dinleyişte aşık olunan şarkılar

rachael yamagata- over and over
devamını gör...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim