çin'de xiaoping deng'in başa gelmesi ile birlikte hızlı ama kontrollü bir şekilde dışa açılma reformları başladı. 90'lara gelindiğinde çin, dünyanın taklit ürün merkezi konumuna geldi. abd ve avrupa , çin'deki ucuz iş gücünü çok sevdi. o yüzden çin'in ekonomik olarak gelişmeye başlamasına 90'lar boyunca pek ses çıkartan olmadı

ancak işler 2005 yılından sonra değişmeye başladı. batı avrupa ve amerika'daki şirketlerin 90'lar boyunca yatırımlarını çin'e kaydırmaları, kendi ülkelerinde işsizlik oranlarının her geçen yıl daha da artmasına sebep oldu. buna bir de batılı şirketlerin teknolojilerini ve mühendislerini yavaş yavaş çin'e kaptırmaya başlaması dahil olunca yavaş yavaş sesler yükselmeye başladı.

gel gelelim, çin karşıtı sesler batı'da her geçen gün daha çok yükseliyordu ancak trump dönemine kadar işin üzerine giden pek kimse olmadı. ama artık çok geçti. çin, altyapı ve teknolojiye yaptığı yatırımla her alanda hemen hemen dünya pazarlarına hakim hale geldi. günümüzde ise 5g'den uzaya ve orandan da otomotiv, tekstil, hizmet sektörü dahil pek çok alanda çinli şirketlerin hakimiyeti ile karşı karşıyayız.
devamını gör...
eğer pandemi patlak vermeseydi şu an çin ciddi ciddi dünya piyasalarına yön veriyor olabilirdi.
yine bu olacak, sadece süreç biraz uzadı.
devamını gör...
dolar uçmuş euro düşmüş avrupa deli gibi ürettiğini satıyor.

çin perişan abd perişan.

azıcık mantıklı başlık açın. ya da bilmiyorsanız susun konuşmayın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"abd ve ab'nin çin karşısında gerilemesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim