roman / bilim-kurgu / felsefe-düşünce
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

aldous huxley, bu ütopik romanını ölmeden bir sene önce 1961'de yayımlamış. kitabı tamamlamadan evvel halihazırda kanser teşhisi konmuştu. muhakkak bu romandan elde edeceği maddi kazanca veya edebi taktire erişemeyeceğinin farkındaydı. mamafih, motivasyon kaynağının bunların dışında, ölümsüz bir eser yaratmanın sanatçıya verdiği o derin haz olduğunu düşünüyorum.

fantastik bir kurguyla yazılmış olsa da günümüzde maruz kaldığımız; değer yargılarını, yönetim mekanizmalarının işleyiş şeklini, düşünce yapımızdaki çarpıklıkları, ahlak görüşümüzü, aile yaşantımızı, dini değerleri eleştiren bir eser var karşımızda.

acının ve ıstırabın metin bir bakış açısıyla kabul edildiği, soyut tinselliğin önüne somut gerçekçiliğin konulduğu; aşk yogası, yapay döllenme, nüfus kontrolü, kaynakların akıllıca kullanımı, önleyici sağlık sistemi, faydacı ve bireyi önceleyen eğitim sistemi ile varoluşçuluğa selam gönderen bir roman.

tüm bu kurulan sistem, dinin yorumlanış şekli de dahil olmak üzere, birey üzerine inşa edilmiş. fizyolojik benliğimizle gerçek üstü benliğimiz arasındaki kontrolü ve uyumu sağlamaya yönelik meditasyonlardan bunu anlamak mümkün. yaşanılan zamanın kıymeti biliniyor ancak geçmişin acılarından kaçmak yerine bu ıstırabı iyileştirmenin yöntemleri sorgulanıyor. şiddete, öfkeye, hırsa yenik düşmeye asla izin verilmiyor. bütün sistem bu duyguların önüne geçmek üzerine kurulmuş adeta. filhakika, bütün bu çabalara rağmen bu duyguların ve ıstırabın yükünün varoluşun omuzlarında tüy gibi hafif kalması sağlanıyor.

hâsılı, cesur yeni dünya'yı okuduktan sonra istediğim etkiyi bulamasam, daha derin bir felsefe ve iç dünyaya dönük budacı terimler muhteva etmesi nedeniyle kısmen kapalı bir anlatımı olsa da her şeye rağmen okuyucuyu etkileyeceğini düşündüğüm bir evrene sokacağına kefil olduğum bir kitap.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ada (kitap)" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim