19. yüzyılda yaşamış olan ve dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak da anılan lovelace kontesi.

genç kadın, italyan bir mühendisin bir çalışmasını ingilizceye çevirirken, kendi yazdığı bir algoritmayı da notlar arasına eklemişti. bu algoritma, bilgisayara uyarlanmak üzere yazılmıştı. bu nedenle ada lovelace "algoritmanın anası" olarak tarihe geçti.
devamını gör...
aslında bir şair olan ünlülord byron ile isabella milbanke'in kızı. babası ada doğduktan sonra karısıyla boşanmış. ada babasıyla hiç vakit geçirmemiş yani. annesi kızı babasına çekmesin diye onu çalışmaya yönlendirdi. özellikle matematik ve mühendislik alanına. bu da 19. yüzyılın en büyük matematik dehasının yolunu açan ilk adım oldu.
kadınların bilimle uğraşmasının saçmalıktan öte görülmediği bir zaman ve toplumda var gücüyle çalıştı ve tüm hayatı mücadeleyle geçti. baya parti meraklısı bir hanımdı ve gittiği bir partide charles babagge ile tanıştı. babagge'ın fark makinesi (mekanik bir hesap makinesi diyebiliriz) ada'nın ilgisini çekti ve ada bu makine hakkında her küçük detayı öğrendi. babagge da onun merakına hayran kalmış olsa gerek, mentoru oldu. ada problemleri çözüp bunları kağıda dökecek "düşünce makinesi" olarak adlandırdığı bir makine yapmak istiyordu ama ingiliz hükümeti fazla sabırsızdı, hemen desteğini geri çekti. makine asla tamamlanamadı. ada 1835'te evlendi ve anne oldu ama bu çalışmalarına devam etmesine engel olmadı. dickens ve faraday'ın bulunduğu çevrelerde takılıyordu. bu arada ada'nın babagge ile bağlantısı hiç kopmadı. babagge yeni bir analitik makine üzerinde çalıştığı sıralarda ada'dan fransızca bir metni çevirmesini istedi. ada metni çevirirken babagge'ın da onu cesaretlendirmesiyle kendi notlarını metnin arka sayfasına koydu. çeviri orjinalinin üç katı olmuştu. ada günümüzde "bilgisayar algoritması" olarak adlandırdığımız başlıktan bahsediyordu hesaplamalarında. yani kadın bilgisayar programcılığının temelini atmış. ne yazık ki 36 yaşında kanserden dolayı hayatını kaybetti. şans eseri 1950 yılında notları ortaya çıktı ve dünyaca bir üne kavuştu. hatta 2009'dan beri her yıl ekimin ikinci salı günü ada lovelace günü olarak kutlanıyor.
devamını gör...
1815/1852 yılları arasında yaşamış ingiliz bilim insanı, matematikçi ve yazar.
dünyanın ilk kadın bilgisayar programcısı olarak tanınır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

hayal gücü nedir? bir araya getirme becerisidir.
eşyayı, gerçekleri, fikirleri, yeni, orijinal, sonsuz ve her türlü kombinasyonda bir araya getirmektir.
çevremizdeki görünmeyen dünyaların, bilimin dünyasının içini görmemizi sağlayan şeydir.

evrimagaci.org/ada-lovelace...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ada lovelace" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim