doğru olduğu herkes tarafından kabul edilen önerme demektir.akla, mantığa uygun düşen anlamına gelir.
devamını gör...
doğru olduğu kabul edilen, mantıksal çıkarımlar için temel önermedir. bu yüzden herhangi bir önermenin doğruluğu sorunu aksiyomların doğrulu sorunu haline gelir.

örneğin gerçekte üçgenin iç açıları toplamı öklit geometrisinin dediği gibi 180° midir sorusu, paralellik aksiyomu doğru mudur sorusu haline gelir. modern fiziğe göre evrende düz çizgi olamaz, yani paralel çizgi de olamaz. aslında üçgenin iç açıları toplamı 180° değildir. bu yüzden modern fizikte öklit geometrisi değil, riemann geometrisi kullanılır.
devamını gör...
tüm teoremlerin üzerine inşa edildiği, ispata ihtiyaç duyulmayan önermelerin adıdır. eukleides'in meşhur 5 aksiyomu üzerine bütün matematik inşa edilmişken, matematikçiler 5. aksiyomun yerine başka bir aksiyom koymak istediler. lobachevski ve bolyai hiperbolik geometri ile, riemann ise diferansiyel üç boyutlu geometrisiyle yepyeni bi aksiyomla, eukleides'in 5.aksiyomunu tarihe göndermişlerdir. bu farklı aksiyomların aynı anda geçerli olabildiği matematik için artık kesinlik probleminin kapısı açılmıştır.

edit: aksiyom(axiom) şeklinde dilimize geçen kelime türkçede ''belit'' sözcüğüyle karşılık bulmuş. sıklıka postulat(postulate) ile karıştırılır bu kavram. postulat ise türkçeye 'koyut' olarak geçmiştir. aksiyom ile postulatın farkı, aksiyom sadece size bir tanım verirken, postulat ise betim içeriklidir. aksiyom ile postulatın ortak özelliği ise ikisi de apaçıktır
devamını gör...
herhangi bir kanıt gerektirmeyen, kendiliğinden apaçık olan temel önermelerdir. belit ya da postülat da denir.
devamını gör...
doğruluğu ispatsız olarak kabul edilen önermelere aksiyom diğer adıyla belit denir.
örneğin; " iki noktadan yalnız ve yalnız bir doğru geçer"
devamını gör...
bir konunun her ne açıdan bakılırsa bakılsın aynı sonuca varıldığını gösteren bir önermedir.
devamını gör...
7. (tematik)
örnek olarak geometride "doğruda açılar"ın verilebileceği kavramdır.
devamını gör...
aksiyom veya belit olarak da adlandırılan ve doğruluğunun kanıtlanmasına ihtiyaç duyulmayan, doğruluğu evrensel kabul edilen olgulardır.


mantıkta belit terimi, bir şeyi kanıtlamak için kullanılan kanıtlanmayı gerektirmeyecek kadar açık ilke anlamını verir. kanıtlanmayı gerektirmediği gibi kanıtlanamaz da.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim