sözlükte sürekli aşık olan yazarları okuyorum. aşık ayak bileğindeki bir kemik oysa ki. doğrusu âşık olmak olmalı. uzatma işareti bu gibi örneklerde kesinlikle kullanılmalıdır. yoksa anlam karmaşası ve gülünç ifadeler ortaya çıkıyor. tıpkı hala-hâlâ, kar-kâr gibi örneklerde olduğu gibi.
devamını gör...
doğrusu ''aşık'' olmaktır.
devamını gör...
ikisi de aynı anlama gelir. kemik olmaz kimse yani.
devamını gör...
doğru da eğri arar olduk
bugünü bitirmeden yarınların esiri olduk
aşkım diyenlere kul köle olduk
aşık'mış diyorduk
oda yalan oldu yarınlar gibi
aşık ayakta bir kemik imiş
bize gerek gerçek âşık imiş
devamını gör...
ilki, yani şapka işareti olarak da anılan, düzeltme işareti ile yazılan kelime ve diğeri, vücudun bir bölümünde bulunan kemik anlamına gelir.

ilki uzatılarak okunurken, ikincisi düz okunur. anlam karmaşasında, aynı anlamlara gelmemektedirler. dolayısıyla yazılış yanlıştır. bu da bir zaman, düzeltme işaretinin kullanımının kaldırılmasından ileri gelmektedir. tdk denilen garip ve kararsız kurum için maalesef her zaman günceli takip etmek lazımdır.

bizzat tdk'nın, sitesine baktığınızda aynen şu ifadeler yer alır:
soru: düzeltme işareti kaldırıldı mı?
yanıt:

düzeltme işareti hiçbir zaman kaldırılmamıştır. düzeltme işaretinin nerelerde kullanıldığına dair bilgiler yazım kılavuzu‘nun ilgili bölümünde yer almaktadır.

ilgili bölümde ise şunlar yazmaktadır:

düzeltme işaretinin kullanılacağı yerler aşağıda gösterilmiştir:

1. yazılışları bir, anlamları ve söylenişleri ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine ko­nur: adem (yokluk), âdem (insan); adet (sayı), âdet (gelenek, alışkanlık); alem (bayrak), âlem (dünya, evren); aşık (eklem kemiği), âşık (vurgun, tutkun); hal (sebze, meyve vb. satılan yer), hâl (durum, vaziyet); hala (babanın kız kardeşi), hâlâ (henüz); rahim (esirgeme), rahîm (koruyan, acıyan); şura (şu yer), şûra (danışma kurulu) vb.

uyarı: katil (<katl = öldürme) ve kadir (<kadr = değer) kelimeleriyle karışma olasılığı ol­duğu hâlde katil (ka:til = öldüren) ve kadir (ka:dir = güçlü) kelimelerinin düzeltme işareti konma­dan yazılması yaygınlaşmıştır.

2. arapça ve farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, karargâh, tezgâh, yadigâr, nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, hakkâri, kâzım; gülgûn, merzengûş; mahkûm, mezkûr, sükûn, sükût vb. kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: halûk, lâle, nalân; balâ, elâzığ, islâhiye, lâdik, lâpseki, selânik vb.

3. nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır: (türk) askeri ve askerî (okul), (islam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (atatürk’ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) vb.

nispet eki alan kelimelere türkçe ekler getirildiğinde düzeltme işareti olduğu gibi kalır: millîleştirmek, millîlik, resmîleştirmek, resmîlik vb.


yine de aşk kelimesinin sonuna gelen ekten dolayı, başının uzatma işaretiyle okunmasının belirtilmediği, şapkasız yazımında, bir beis olduğunu düşünmüyorum. varsa bir sorun, o halde tdk, önce ösym sorularına müdahale etsin ve yazımlarında şapka ya da düzeltme işareti kullanımını yaygınlaştırsın. sonra halka hiçbir zaman kaldırılmamıştır artistliğini yapsın.

ülkenin kurumları bile problemli arkadaş. geçmişe dönük yapılanları, kurumsal anlamda reddedecek kadar üstelik. evet, biz, tüm halk kitlesi, olarak bir gece uyuduk ve rüyamızda, düzeltme işaretinin kaldırıldığını gördük.*
devamını gör...
seni seviyorum ve seviyorum seni gibidir bence farkı.
hatta farkı şey gibidir
seni seviyorum - ben de
seni seviyorum - ben de seni seviyorum gibidir.
aşık olmak yazmak ile âşık olmak yazmak farklıdır.
âşık olunca bir özenirsiniz, bir güzelleme yaparsınız. iliklerinize kadar olmuş gibi. ya da ben çok romantiğim*
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"âşık olmak ve aşık olmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim